Predstavljamo rivale Budućnosti u Evroligi: Makabi - ponos Izraela vraća uspomene

Velikan iz Tel Aviva prvi je gostovao u “Morači” u Evroligi, 6. januara 2000. godine
134 pregleda 0 komentar(a)
džeremi pargo, Foto: Sportnews
džeremi pargo, Foto: Sportnews
Ažurirano: 03.10.2018. 16:55h

Na startu sezone 1999/2000. Budućnost je zbog sankcija bila prinuđena da domaće utakmice na debiju u Evroligi igra u Sarajevu i Budimpešti.

“Blokada” je skinuta tek u nokaut fazi, a prvi evroligaški tim koji je gostovao u “Morači” bio je Makabi - mnogi se sjećaju tog 6. januara 2000. i dominacije “ponosa Izraela” u dupke punoj podgoričkoj dvorani (67:59).

Osamnaest godina kasnije, šestostruki evropski prvak, ali i vlasnik jednog trofeja regionalnog takmičenja na Jadranu (2012), ponovo će se predstaviti podgoričkoj publici. Makabi je i prije sedam godina gostovao u “Morači” u Jadranskoj ligi, kada je takođe slavio...

Sezonu nakon osvojenog evropskog trofeja 2014. godine sa Dejvidom Blatom na klupi, Makabi je stigao do četvrtfinala Evrolige, a godinu kasnije eliminisan je u grupnoj fazi. Posljednje dvije sezone, u sistemu od 16 klubova, odigrao je očajno - završio je kao 14. odnosno 10. na tabeli.

Sa ciljem da se ovoga puta domogne barem četvrtfinala, hrvatski trener Neven Spahija je doveo šest novih igrača. Najveće ime među njima je plejmejker Skoti Vilbekin, koji je došao kao zamjena za Pjera Džeksona. Vilbekin je sa Darušafakom prethodne sezone osvojio Evrokup i bio najkorisniji igrač regularnog dijela sezone i finalne serije.

Još jedan MVP, ali iz češke lige - Kendrik Rej, koji je vodio Nimburk do titule u ligaškom dijelu i do trofeja Kupa, pojačao je roster. Tu su i snažni centar Tarik Blek iz Hjustona i novajlija u evropskoj košarci Džoni O’Brajant koji igra na poziciji “četvorke”...

Učesnik fajnl-fora sa Makabijem i CSKA, 32-godišnji Džeremi Pargo, uz raznovrsnost u igri, ima jednu od ključnih uloga. Uz šutera Majkl Rola, univerzalca Diandrea Kejna, te veterana i jedinog igrača sa trofejom iz 2014. u ekipi - Aleksa Tajusa, Spahija može da ukomponuje tim u cjelinu sposobnu za najveće domete.

Budućnost i Makabi se u Podgorici sastaju u 3. kolu 18. oktobra, a duel u Izraelu je zakazan za 9. januar.

Bonus video: