Fantastična Budućnost opet savladala Cedevitu, još pobjeda do Evrolige!

Budućnost ponovo savlada Cedevitu u "Morači", lakše nego noć ranije (81:76) i povela sa 2:0 u polufinalnoj seriji uoči dva meča u Zagrebu
51 pregleda 0 komentar(a)
Budućnost Voli, Foto: Savo Prelević
Budućnost Voli, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.04.2015. 18:41h

Samo još korak dijeli košarkaške Budućnost Volija od ostvarenja sna, od plasmana u Evroligu i pisanja nove stranice u istoriji kluba.

U fenomenalnoj atmosferi „Morače”, domaći košarkaši su za 24 sata dva puta savladali Cedevitu i sada mnogo mirnije odlaze na revanš u Zagreb.

Preostalo je da u naredna tri meča Suad Šehović i saigrači još jednom dobiju hrvatskog osvajača kupa i poslije 13 godina ponovo postanu članovi evropske elite.

Za razliku od prvog duela, kada su u većem dijelu jurili prednost gostiji, sada su „plavi” od starta poveli i sem uvodnih trenutaka drugog poluvremena, Cedevita nije imala rješenja za agresivnu igru.

Tri i po minuta prije kraja, do tada energični Jasmin Repeša je sjeo na klupu poslije trojke Šehovića za 76:66, jer mu je bilo jasno da će njegov tim opet pognutih glava napustiti parket.

Već poslije tri minuta igre osjećao se miris trijumfa, Šehović je pogodio drugu trojku za 13:4, a samo 180 sekundi kasnije već je bilo 20:10.

U finišu prve dionice, Tomislav Zubčić je vezao dvije trojke, pa je Cedevita prišla na svega minus dva (26:24).

Prosto je nevjerovatno da domaći košarkaši nisu imali veću prednost nakon prve dionice, pošto su za dva šutirali 5-5, a trojke 6-4.

„Duvali” su gosti za vrat domaćinu u drugoj četvrtini, a Mario Delaš je u 16. minutu donio prvo izjednačenje (32:32).

Na početku posljednjeg minuta prvog poluvremena, Miro Bilan je donio svom timu prvo vođstvo (36:37), dok se na veliki odmor otišlo sa rezultatom 39:39.

Početak drugog dijela pripao je Cedeviti, koja je trojkama Frana Pilepića i Luke Babića napravila seriju 8:0 i stigla do plus šest (45:51).

Jovović je uzeo minut odmora, a njegov tim je maestralno odgovorio.

Boris Savović je dao koš uz dodatno, a potom je Darko Planinić zakucavanjem „zapalio” navijače.

Gosti su uspijevali još malo da čuvaju prednost, a Robert Rikić je u samom finišu treće četvrtine pogodio za 61:59.

Prijetili su gosti u posljednoj četvrtini, željeli preokret, ali je sve snove srušio Šehović u 37. minutu.

Savović je ubacio 22 poena, Šehović je dodao 14, a po 10 Vladimir Dašić i Džej Ar Rejnolds. Kod Cedevite, najbolji su bili Nemanja Gordić (17) i Stanko Barać (15).

Budućnost Voli - Cedevita 81:76 (26:24, 13:15, 22:20, 20:17)

Podgorica - Dvorana: „Morača”. Gledalaca: 4.200. Sudije: Jovčić (Srbija), Javor, Majkić (Slovenija).

Budućnost Voli: Kuk 1 (2-1), Šehović 14 (1-1), Dašić 10, Planinić 6 (4-2), Subotić 4 (2-1), Vitkovac 5 (2-0), Popović, Ivanović 2 (2-2), Rejnolds 10 (4-1), Paunić 5, Rikić 2, Savović 22 (5-4).

Cedevita: Zubčić 8, Barać 15 (8-7), Ramljak, Pilepić 8, Babić 10 (2-1), Žganec, Bilan 5 (2-1), M. Delaš 3 (2-1), Gordić 17 (8-5), Ukić 5 (2-1), Tomas 5 (2-1), Arapović.

Tok meča

Četvrta četvrtina

Budućnost je otvorila posljednju dionicu kako se samo poželjeti može - Rejnolds je pogodio trojku za 64:59.

Barać je smanjio na 64:61, a potom dobio rampu od Savovića, da bi Nikola Ivanović prvim poenima na meču, sa linije slobodnih bacanja, vratio Podgoričane na plus pet.

Opet je Barać stao na liniju slobodnih bacanja, pogodio je samo jednom, a Vitkovac pod suprotnim košem doveo Budućnost do rekordnih plus šest u drugom poluvremenu (68:62).

Cedevita je još jednom bila polovična sa linije slobodnih bacanja (Ukić), da bi Podgoričani nakon sjajne odbrane, gdje gosti nisu uspjeli ni da šutiraju, propustili tri napada da odu na plus sedam ili osam.

Ponovo je Barać sa penala smanjio na 68:65, ali je Savović ekspresno vratio prednost na pet razlike.

A onda, delirijum - Rejnolds je trećom trojkom odveo Budućnost na osam poena prednosti (73:65), Ukić pogodio samo jedno bacanje, a Šehović dalekometnim hicem odveo Podgoričane na deset razlike!

Predsnost je sačuvao Dašić, Gordić vratio na osam razlike, prije tajm-auta Igora Jovovića, dva minuta prije kraja.

Najbolji igrač utakmice Boris Savović je minut prije kraja pogodio uz dodatno bacanje, vratio Budućnost na 10 razlike i definitivno slomio goste.

Sve je bilo odlučeno, Cedevita je koševima Gordića samo ublažila poraz...

Treća četvrtina

Ukić je otvorio nastavak vođstvom za Cedevitu, drugim na meču, ali je Savović košem uz dodatno bacanje opet vratio prednost Budućnosti (42:41).

Godrić je realizovao oba slobodna bacanja, a potom imao priliku da trojkom odvede Cedevitu na četiri razlike, ali je promašio.

On jeste, ali Subotić nije - novom trojkom Budućnost je opet povela 45:43!

Nastavila se rezultatska klackalica, Gordić je izjednačio na 45:45, nakon čega se ušlo u seriju grešaka na obje strane. Paunić je napravio nepotreban faul u napadu, a Jovović umjesto njega uveo Aleksu Popovića.

Onda je Cedevita pronašla šut - Pilepić i Babić pogodili su trojke za rekordnih šest razlike za goste (45:51).

Nakon tajm-auta Jovovića, Savović je pogodio uz dodatno slobodno bacanje i vratio Podgoričane u igru (48:51), a Planinić zakucavanjem podigao publiku na noge za seriju 5:0 i definitivan priključak (50:51).

No, goste je krenuo šut, Pilepić je opet pogodio trojku i Cedevita je vratila prednost na četiri razlike (50:54).

Planinić je pogodio jedno od dva bacanja, a Šehović izborio novi napad Budućnosti i omogućio Dašiću da zakucavanjem smanji na 53:54. Aleksa Popović je potom asistirao Planiniću (15. asistencija domaćih na meču) i Budućnost je opet povela - 55:54.

I to vođstvo je bilo kratkog daha, gosti su serijom 4:0, uz mirnu ruku Baraća sa linije penala, poveli sa 58:55, ali je Savović slobodnim bacanjima vratio Budućnost na minus jedan.

Dašić je iskoristio visinsku prednost nad Tomasom i doveo domaće u vođstvo 59:58, Barać pogodio jedno bacanje, a Rikić prvim košem na meču odveo Budućnost na 61:59 uoči posljednje četvrtine.

Poluvrijeme

Budućnost je u prvoj četvrtini imala i deset poena prednost protiv Cedevite, ali su gosti uspjeli da se vrate i izjednače na poluvremenu - 39:39, u drugoj polufinalnoj utakmici plej-ofa ABA lige.

Podgoričani vode 1:0 u pobjedama nakon sinoćnjeg trijuma 82:81.

Šehović sa 11 i Savović sa 10 poena najefikasniji su kod Budućnost na poluvremenu, dok gosti imaju raspoloženog Zubčića (8), ta Baraća i Babića sa po šest poena.

Druga četvrtina

Čedomir Vitkovac otvorio je trojkom drugu četvrtinu - peti put su Podgoričani pogodili iza linije 6,75 za vođstvo 29:24.

Uslijedila su, međutim, dva nerezonska napada i dva promašaja Rejnoldsa, kao i dva lagana koša Cedevite (Tomas i Babić) pa je Jovović nakon samo minut i po u drugoj četvrtini zatražio tajm-aut (29:28).

Imala je Cedevita šansu da iz konte prvi put povede na meču, ali je Tomas napravio faul u napadu uz proteste trenera gostiju Jasmina Repeše. Savović je, na drugoj strani, sjajnim ulazom pod koš vratio Podgoričane na plus tri (31:28).

Cedevita je već na polovini druge četvrtine izašla iz bonusa, ali je Paunić promašio oba slobodna bacanja za Budućnost. Umjesto plus pet, Cedevita je preko Babića smanjila na samo poen razlike (31:30).

Subotić je pogodio samo jednom sa linije penala, a Delaš donio Cedeviti prvo izjednačenje na meču - 32:32. Imali su Hrvati napad i za prvo vođstvo, nisu ga realizovali, a onda je Paunić pogodio šestu trojku za Budućnost - 35:32.

Babić je opet primakao Cedevitu na poen minusa, Kuk realizovao samo jedno slobodno bacanje, Vitkovac promašio oba, a Godrić nakon kontre opet izjednačio (36:36).

Još jednom su gosti imali napad da prvi put povedu, i ovoga puta su iskoristili priliku, doduše polovično: Bilan je nakon ofanzivnog skoka i faula Rikića pogodio jedno slobodno bacanje (36:37).

Vođstvo Cedevite trajalo je, međutim, samo desetak sekundi, jer je Rejnolds uzvratio prvim poenima na meču, i to trojkom - 39:37 za Budućnost! Ostao je Cedeviti napad do kraja druge četvrtine i realizovao ga je Tomas za egal na poluvremenu (39:39).

Prva četvrtina

Sjajno je počela Budućnost, Šehović je nakon odlične asistencije Kuka doveo Podgoričane u vođstvo 2:0, nakon čega su Savović i ponovo Šehović vezali trojke za 8:2 nakon dva minuta igre. Za Zagrepčane je u međuvremenu pogodio samo Gordić.

Bilan je potom u svom stilu pogodio za Cedevitu, ali je Suad Šehović uzvratio još jednom trojkom, za plus devet za domaće - 13:4.

Bilan i Ukić vratili su priljučak Cedeviti, ali je onda Savović drugi put pogodio iza linije 6,75, za vođstvo Budućnosti 16:8, nakon pet minuta igre. Ekipa Igora Jovovića sjajno šutira trojke na startu, pogodila je tri puta iz četiri pokušaja.

"Morača" je ekpslodirala u 7. minutu kada je Šehović iz kontre, uz dodatno slobodno bacanje pogodio za rekordnih plus 10 za Budućnost (20:10).

Gosti su, ipak, u posljedna dva minuta prve četvrtine uhvatili priključak sa dvije vezane trojke Zubčića za 26:24 nakon prve četvtine.

Igor Jovović se odlučio za petorku Kuk, Šehović, Paunić, Savović i Planinić.

Na drugoj strani, Jasmin Repeša je krenuo sa Gordićem, Ukićem, Delašom, Pilepić i Bilanom.

Počela je utakmica!

Budućnost Voli i Cedevita u 18.30 igraju drugu utakmicu polufinala plej-ofa ABA lige.

Ulog je veliki - plasman u Evroligu.

Podgoričani su juče u infarktnoj završnici savladali hrvatskog predstavnika u "Morači" sa 82:81 i poveli sa 1:0 u seriji.

Druga pobjeda na domaćem parketu dodatno bi približila četu Igora Jovovića finalu plej-ofa i najelitnijem evropskom takmičenju.

Bonus video: