Bitka za Evroligu kreće iz "Morače"

Prva dva meča igraju se danas i sjutra u „Morači” od 18.30 sati. Policija najavila rigorozne mjere bezbjednosti na ulazu u dvoranu. Gledaocima će biti zabranjeno da unesu metalni novac, upaljače, ključeve, hemijske olovke, privjeske i sl.
0 komentar(a)
Suad Šehović, Foto: Savo Prelević
Suad Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.04.2015. 09:55h

Budućnost Voli je praktično tokom čitavog regularnog dijela ABA lige „ljubomorno” čuvala drugo mjesto.

To, međutim, neće ništa vrijedjeti ako u polufinalnoj seriji plej-ofa ne eliminiše Cedevitu, plasira se u finale i izvadi vizu za Evroligu naredne sezone.

Prva dva meča na programu su u utorak i srijedu u „Morači” i Podgoričani jednostavno moraju da oba riješe u svoju korist kako bi mirnije otišli na revanše u Zagrebu.

U slučaju da skor bude polovičan ili, ne daj Bože, da gosti slave oba puta, biće u teškoj situaciji.

"Ne treba previše trošiti riječi, došli smo do završnog dijela sezone. Igramo protiv jako kvalitetnog protivnika, koji nas je dva puta savladao u regularnom dijelu. Specifičnost je što se u kratkom periodu treba odigrati dan za danom, a ekipa koja je adekvatno primljena taktički i fizički, na kraju će slaviti i plasirati se u finale, koje svi iščekujemo. Domaći terena jeste možda mala prednost, ali radi se o iskusnoj ekipi i ne obaziru previše pažnje na ambijent van terena. Ekipa koja bude više funkcionisala kao tim, koja bude spremna da ostavi posljednji atom snage na terenu, biće bliža pobjedi, a ja se nadam da ćemo to biti mi. Uradićemo sve da bude tako”, optimista je Igor Jovović, trener Budućnost Volija.

Gosti u svojim redovima imaju jednog od najdominatnijih igrača u ligi Mira Bilana, odličnu spoljnu liniju sa Rokom Leni Ukiće, Nemanjom Gordićem, Markom Tomasom, Franom Pilepićem, a tu su još iskusni Stanko Barać, Ivan Ramljak, Luka Babić, Mario Delaš i Tomislav Zubčić. Ekipa za respekt, ali ne i strah.

"Cedevita ima širok roster i plej-of serija kada se igra dan za dan može da bude njihova prednost. Imamo dobar karakter, dobro so se osvježili i podigli fizički i spremno dočekujemo start. Detalji će odlučivati, neki raspoložen pojedinac. Nadam se da smo izvukli pouke iz tih poraza i na koji način treba da se suprostavimo rivalu”, naglasio je Jovović.

Kapiten „plavih” Suad Šehović naglasio je da će svi iz kluba da se potrude da budu pravi domaćini Cedeviti, ali da na terenu toga biti neće.

"Svjesni smo da je Cedevita ekipa koja nas je pored Crvene zvezde dva puta dobila ove sezone, ali ovo je nova serija, nove utakmice i mnogo veći ulog nego što je to bilo u prcvenstvenim utakmicama. Ekipa Cedevite je pokazala da posjeduje veliki kvalitet. U prvoj utakmici su nas dobili u sjajnoj šuterskoj noći, dok je druga utakmica bila sasvim drugačija, savladali su nas unutrašnjoj igrom. Pred nama stoji jedna težak zadatak da njihov kvalitet umanjimo i ukoliko u tome uspijemo, imaćemo šansu da dobijemo”.

Ukić, kapiten Zagrepčana, tokom karijere je odigrao mnogo ovakvih mečeva i dobro zna šta čeka njega i saigrače.

"Napokon su došle najvažnije utakmice za ove dvije ekipe. Nezahvalno je da se upuštam u neke prognoze, svi znamo šta je ulog. Dvije od ove četiri ekipe koje su ostale, a koje ne dođu do finale, sigurno će biti jako razočarane. Ulog je ogroman, detalji će odlučivati”.

Strateg Cedevite Jasmin Repeše je naglasio da su u polufinalu ekipe koje su najviše pokazala tokom ligaškog dijela.

"Ulog je veliki, a znamo da nas čeka teška serija protiv jedne ekipe koja je imala kontinuitet cjelu sezone, koja je dobro funkcionisala cijelu sezonu. Znamo da smo ih dva puta dobili u regularnom dijelu, ali ovo je sada nova serija. Da će biti teško, to je jasno, ali smo odlučni da damo sve od sebe i priuštimo našim poslodavcima, publici i klubu još jedan plasman u Evroligu. Nadam se da će sve proći u najboljem redu i neka pobijedi košarka, neka pobijedi bolji”, zaključio je Repeša.

Jovović: Gladni smo uspjeha

Tokom Erste Superlige, Budućnost Voli nije imala priliku da igra sa kompletnim tuimom zbog broja stranaca. To je stvaralo probleme da se održi optimalna forma, potrebna za ovakve duele.

"Morali smo da rotiramo strance, tri igrača su bila van terena. Pokušavali smo da održimo ritam i mislim da smo u velikom hendikepu u odnosu na ostala tri tima kada je priprema u pitanju. Međutim, tim smo iz male Crne Gore koji je najviše gladan uspjeha, a to može da predstavlja prevagu. Cedevita, Crvena zvezda i Partizan posjeduju velikih broj asova, koji su osvajali trofeje. Nalaze se u vrhu nacionalne i evropske košarke, a Crna Gora je trenutno na 79. mjestu i moramo da iskoristimo šansu na najbolji mogući način”, jasan je mladi stručnjak.

Zagrepčani bolji u gostima

Na pitanje da li bi bio zadovoljan sa jednom pobjedom u Podgorici, Repeša je rekao:

"Ne bih razmišljao na takav način, idemo od utakmice do utakmice. Sada nas interesuje prva utakmica, da je priremimo na pravi način, a kada ona završi, onda ćemo okrenuti drugoj. Bilo kakve prognoze toga tipa su nezahvalne i nisu donijele ništa dobro. Znamo da igramo protiv ekipa koja je ne samo na papiru iskusnijna od nas, pogotovo što smo mi, uz Mega Leks, jedina ekipa koja je davala šansu mladim igračima, ne samo u ABA ligi već i Evropi. To nam se vratilo, to je podiglo kvalitet mladim igračima, koji sada mogu da participiraju jedna kao i stariji. Mi smo ekipa koja je ove sezone odigrala bolje na strani nego kući. Igrali smo sjajne utakmice u Tel Avivu, Berlinu, Volgogradu, Saragosi, Podgorici... Puno utakmica smo igrali na strani koja nam daje za pravo da imamo samopouzdanje. Sigurno da je domaćin uz podršku navijača u prednosti, ali to nije presudno kada je naša ekipa u pitanju”.

Bonus video: