Lisac: ABA liga nije problem FIBA, već saveza

"Dobio sam od FIBA zahtjev za nekim papirima. Između ostalog, ključni papir je podrška saveza", objasnio jedan od čelnika takmičenja
52 pregleda 0 komentar(a)
Roman Lisac, Foto: Abaliga.com
Roman Lisac, Foto: Abaliga.com
Ažurirano: 05.04.2015. 14:29h

Sukob FIBA i ULEB-a, odnosno nepriznavanje ABA lige od strane Svjetske košarkaške federacije su i dalje glavna tema među ljubiteljima igre pod obručima.

Roman Lisac, generalni menadžer regionalnog takmičenja, u razgovoru za "Sport network" je objasnio kakve je informacije dobio prilikom posjete sjedištvu FIBA Evrope.

"Koliko je meni poznato i kako sam čuo iz usta ljudi sa kojima sam pričao, njima nije problem ABA liga, već savezima. FIBA definitivno ABA ligu ne vidi kao problem. Zašto je problem savezima, ja ne znam. Dobio sam od FIBA zahtjev za nekim papirima. Između ostalog, ključni papir je podrška saveza. Jedan od najvažnijih je da im dostavimo papir prema kojim se produžava dogovor sa savezima iz Kranjske Gore. A, oni kažu da im je FIBA rekla da nam ne daju te dokumente. O čemu se radi? Ne znam”, istakao je Lisac.

Na pitanje kakve posljedice može da donese ukidanje priznanja ABA lige od strane FIBA, Lisac je rekao:

"Ako FIBA neće da prizna ABA ligu, ABA liga neće da ne poštuje pravila FIBA. Mi ćemo i dalje primjenjivati košarkaška pravila FIBA i raditi kao do sada. Mi smo i prije priznavanja FIBA radili normalno, a i poslije najavljenog povlačenja priznanja nećemo raditi ništa drugačije. Stvar koja je funkcionisala 14 godina sada je problem?".

On se osvrnuo i na aktuelni sukob na relaciji FIBA - ULEB, ocjenom da je "katastrofa" da taj sukob postoji.

"Samo je šteta za košarku da dođe do svađe, a po meni je katastrofa i da se svađaju ULEB i FIBA. Znate ko je Evroliga? To nije Đordi Bertomeu, već klubovi. Kao što ni ABA liga nije Roman Lisac, već klubovi. Klubovi su većinski vlasnici Evrolige. Oni odlučuju o svemu. Zato je nastala Evroliga i zato je nastao ULEB, zato što je postojao problem u FIBA. Oni su otišli i napravili takmičenje u kojem će se bolje osjećati i imati benefite", zaključio je Lisac.

Bonus video: