Šehović: Slavili smo, ali samo jednu noć

Podgoričani će protiv Cedevite pokušati da se domognu Evrolige poslije 13 godina, a zadatak neće biti nimalo lak
82 pregleda 10 komentar(a)
Budućnost Voli Partizan, Foto: Savo Prelević
Budućnost Voli Partizan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.03.2015. 09:32h

Od sezone kada su posljednji put igrali u Evroligi (2002/03. godine), košarkaši Budućnost Volija nikada nisu bili bliži povratku u elitno evropsko klupsko takmičenje. Pobjeda nad Partizanom im je donijela drugu poziciju i prednost domaćeg terena u polufinalu protiv Cedevite. Sada ih još tri koraka dijele od tog cilja i, kako ističu, uradiće sve da ispune san.

Dan poslije trijumfa nad „crno-bijelima”, svi u taboru „plavih” su premotavali film o velikoj borbi na parketu „Morače”. Kapiten Suad Šehović je, po ko zna koji put, ostavio i posljednji atom snage na parketu kako bi njegov tim izašao kao pobjednik.

"Izuzetno teška, neizvjesna utakmica. Nije bilo previše lijepe košarke, što je bilo i očekivano zbog važnosti meča. Imali smo plus sedam-osam, potom imali i minus 10, ali se sve to stizalo, igralo se dobro u serijama. Ključno je bilo što se nismo predali kada su oni imali plus sedam, nešto manje od četiri minuta prije kraja. Uspjeli smo da napravimo seriju 13-0, sa čim može da se pohvali malo ekipa protiv Partizana", kaže Šehović za „Vijesti”.

I on je priznao da je sreća bila saveznik njegovog tima, ali i da je pravda zadovoljena.

"Da je dobio i Partizan, ne bi bilo nezasluženo. Mislim da je našom pobjedom pravda zadovoljena, jer smo praktično od starta sezone bili na drugom mjestu. Sada imamo vremena da se kroz domaću ligu pripremimo za ono najvažnije, a to je plej-of.

Teško je očekivati da nema euforije nakon što su Podgoričani dva puta ove sezone savladali srpskog šampiona.

"Bilo je slavlja, što je normalno, nakon velike pobjede protiv Partizana, ali već nakon prespavane noći stvari su, tako da kažem, došle u normalu. Čeka nas teška polufinalna serija, a ukoliko izgubimo jedan meč pred našim navijačima, zakomplikovaćemo stvari. Zato se nadam da će i atmosfera protiv Cedevite biti kao protiv Partizana.

Ono što ne ide naruku crnogorskom šampionu je podatak da ih je Cedevita dobila dva puta ove sezone. Posljednjih put prije desetak dana u „Domu sportova” u Zagrebu.

"Cedevita je jedina ekipa u ligi, uz Crvenu zvezdu, koja nas je dobila dva puta ove sezone. U prvom meču su pogodili praktično sve što su šutnuli za tri poena, a u drugoj utakmici je presudan faktor bio Karlo Žganec, koji je iz drugog plana ušao u tim. Oni su dobro izbalansirana ekipa, jednako su dobri spolja i pod košem i mogu da nam naprave dosta problema.

Do prvih mečeva sa Zagrepčanima, biće analizirano gdje se griješilo u prethodna dva meča.

"Treba da se „zbijemo”, da probamo da se osvježimo koliko je moguće i i hladne glave uđemo u polufinalnu seriju", jasan je Šehović.

Jovović: Problem je što Cedevita, i pored kvaliteta, nije mamac za publiku, nadam se da će se to promijeniti

Za trenera Budućnost Volija Igora Jovovića regularni dio sezone nije mogao bolje da se završi. Uspio je da nadmudri iskusnog, trofejnog Duška Vujoševića.

"Igrali smo jedan fenomenalan meč, bio je to pravi spektakl u Podgorici. Sudarila su se dva tima koja su dala maksimum što se tiče želje i borbenosti. Oni su pogodili neke teške šuteve preko ruke u prvom dijelu, a mi smo promašili devet bacanja i to je jedina zamjerka igračima. U drugom dijelu Partizan je usporio ritam zonom 1-3-1. Sve to smo izdržali i vratili se sa minus sedam, kada nije bilo prijatno, i poenima Džej Ar Rejnoldsa smo zasluženo dobili i potvrdili drugu poziciju", naglašava Jovović.

U srijedu startuje domaća Superliga, a „plavi” će igrati u drugom sastavu nego u ABA ligi, što stvara glavobolje stručnom štabu.

"Veliki hendikep će to da bude, igramo po drugim pravilima. Moramo da se odreknemo tri stranca, a da mladi igrač bude na terenu u svakom trenutku. Međutim, pokušaćemo da svaki trening odradimo maksimalno i spremni dočekamo plej-of".

Kada se gleda kroz prizmu statistike, Jovović je najuspješniji trener Podgoričana u ABA ligi.

"To je proizvod zajedničkog rada stručnog štaba i igrača, kao i dobre organizacije. Napravili smo istorijski rezultat u ABA ligi, što se tiče pobjeda. Ovo, međutim, ne smije da nas uspava, već da nam bude podstrek da budemo bolji već naredne sezone".

Za dvadesetak dana slijedi polufinalna serija protiv Zagrepčana.

"Problem je što Cedevita, i pored kvaliteta, nije mamac za publiku kao Partizan i Zvezda. Nadam se da će se to promijeniti u polufinalu, da će se čuti huk sa tribina i da će to biti otežavajući faktor za njihove igrače, a veliki podstrek za nas da pokušamo da izbacimo Cedevitu i napravimo senzaciju", zaključio je Jovović.

Bonus video: