Budućnost - Partizan: Ne treba očekivati lijepu košarku

62 pregleda 19 komentar(a)
Budućnost - Partizan, Foto: Arhiva "Vijesti"
Budućnost - Partizan, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.03.2015. 09:44h

Budućnost Voli i Partizan će u nedjelju u „Morači” odlučiti ko će zauzeti drugo mjesto na kraju ligaškog dijela ABA lige. Ulog je veliki, pobjednik stiče realne šanse da se plasira u finale, a samim tim i da izvadi vizu za Evroligu naredne sezone.

Podgoričani su slavili u prvom dijelu sezone u Beogradu (71:60), ali su od tada do danas „crno-bijeli” daleko jači i u boljoj su formi. Vezali su 12 pobjeda i sa velikim motivom stižu u Crnu Goru.

Motiva, međutim, imaju i „plavi”, jer žele slavlje pred svojim navijačima, čime bi odbranili drugu poziciju, koju drže praktično od starta sezone.

"Zbog važnosti koju nosi ovaj okršaj, ne treba očekivati neku spektakularnu, lijepu igru za oko. Da se igra negdje na sredini sezone, možda bi se to moglo i očekivati, a sada ne. Biće težak meč za oba tima, prava rovoska borba i mislim da ne treba očekivati da će neka ekipa lako doći do dva boda, mada bih volio da me demantuju. Treba očekivati neizvjesnu završnicu, ali i ko slavi ne znači da će u finale, niti da onaj ko bude poražen nema šansi za to, jer tek slijedi ono najvažnije - plej-of", kaže za „Vijesti” legenda crnogorske košarke Vlado Šćepanović, koji je sa puno uspjeha igrao za oba tima.

Beograđani su jedina ekipa u ABA ligi koja nije doživjela poraz u drugom dijelu sezone. To je još jedan dokaz da su formu podigli praktično na najveći nivo.

"Unazad nekoliko godina, bez obzira koju ligu igra, Partizan ne kreće sjajno. Ovo je period gdje Partizan igra najbolje, vratili su se povrijeđeni igrači, doveli su plejmejkera, a ubjedljiva pobjeda protiv Crvene zvezde je potvrda toga. U dobroj su seriji, vezali su 12 pobjeda i sigurno da žele da nastave taj trijumfalni niz. Sa druge strane, Budućnost ne igra na visokom nivou u posljednje vrijeme, ali čitavu ligu su sasvim zasluženo na drugom mjestu. Bilo je sjajnih igara i rezultata, a sada će imati podršku pune dvorane. Često je to bio presudan faktor da jače ekipe padaju u „Morači” i mislim da je to blaga prednost Budućnost Volija.

S druge strane, prednost Partizana su jači tim i iskustvo igrača, kao i trenera Duška Vujoševića.

"Partizan ima iskusnije igrače i iskusnog trenera i to bi moglo da bude, sa jedne strane, njihova prednost. Ne treba govoriti o iskustvu i kvalitetima Milana Mačvan, Saše Pavlovića, Dragana Milosavljevića, a što je još važnije na klupi je iskusni Duško Vujošević. On iza sebe ima stotine ovakvih mečeva, zna kako se vode i kako da se postavi igra. Igor Jovović je talentovan trener, ali nedovoljno iskusan za ovakve utakmice. Budućnost u svojim redovima ima Omara Kuka, sjajnog timskog igrača, koji je igru Budućnosti podigao na veći nivo. Sigurno da sa njim i drugi igrači igraju 30 odsto bolje nego inače. Realno gledajući, šanse su 50-50 odsto".

I za kraj, prvi kapiten reprezentacije Crne Gore ima jednu želju.

"Volio bih da je tokom sezone više ovakvih utakmica, a ne samo jedna ili dvije. Volim da vidim lijepu košarku. Isto mišljenje, vjerovatno, imaju i svi istinski ljubitelji košarke", zaključio je Šćepanović.

Biće to 92. meč „plavih” i „crno-bijelih”, prvi igran 1980.

Predstojeća utakmica biće 92. koju će odigrati Budućnost i Partizan, a pobjeda u prvom dijelu sezone u ABA ligi bila je 33. za crnogorskog šampiona. Prvu utakmicu su igrali u novembru 1980. godine u tadašnjem Titogradu, a slavio je Partizan 103:69. Dres Beograđana tada je nosio sadašnji sportski direktor Dragan Todorić.

Posljednji meč koji je imao veći ulog bio je u sezoni 2001/2002. godine, kada su se sastali u finalu plej-ofa domaćeg šampionata i kada su „crno-bijeli” osvojili titulu (3-0 u pobjedama), a interesantno je da su te sezone oba ligaška meča dobili Podgoričani. Bili su akteri i finala domaćeg kupa i opet su Beograđani bili bolji.

Prije toga radovala se Budućnost Voli, koja je bila bolja u finalu plej-ofa u sezoni 1999/2000. i 2000/2001. godine, a te sezone su bili bolji i u finalu kupa.

Prvi meč za trofej igrali su u finalu kupa Jugoslavije 1996. u Nikšiću i „plavi” su u pravom šuterskom obračunu trijumfovali (126:115).

Ova dva kluba su se sastala i u polufinalu plej-ofa domaćeg šampionata u sezoni 2002/2003 i 2005/2006. godine i uspješniji je bio Partizan. Prvi put je slavio sa 3-1 u pobjedama, a potom i 3-0.

Bili su akteri i polufinala na završnom turniru ABA lige u Ljubljani (sezona 2010/2011) i „crno-bijeli” su zahvaljujući boljoj igri u posljednjoj četvrtini stigli do slavlja (62:58).

Iz tadašnjeg tima, dres Budućnost Volija nosi Aleksa Popović, a u Partizanu je Dragan Milosavljević, dok je Petar Božić postao pomoćni trener.

Bonus video: