Noris Kol: Nisam htio da izgubimo zbog moje gluposti

Heroj pobjede nad Darušafakom Noris Kol prisjeća se završnice meča i prekršaja koji je napravio, a zatim i koša za konačnih 75:74
2053 pregleda 0 komentar(a)
Filip Roganović
Filip Roganović

Scena prva - Darušafaka ima posljednji napad, Noris Kol naivno pravi faul i šalje Kartala Ezmizraka na liniju slobodnih bacanja, a Jamin Repeša se hvata za glavu, jer Turci 11,7 sekundi prije kraja preokreću na 74:73.

Scena druga - nakon dva tajm-auta hrvatskog stručnjaka, 30-godišnji Amerikanac se podiže sa šest metara i četiri sekunde prije kraja pogađa za četvrtu pobjedu Budućnost Volija u Evroligi, a ovog puta se na klupi Dačke hvataju za glavu, dok je na tribinama „Morače” delirijum.

Dvostruki NBA šampion sa Majamijem je tim košem krunisao sve dobro što je uradio otkada je stigao u Podgoricu iz italijanskog Avelina...

- Samo sam htio da se iskupim za taj glupi faul. Nisam htio da izgubimo zbog moje greške. Trener je nacrtao akciju, dobio sam loptu i pogodio šut. Atmosfera je bila sjajna, navijači su nam dali pomoć koja nam je bila potrebna. Bili su sjajni, veoma bučni i pomogli nam u najvažnijim momentima - rekao je Kol.

Čovjek koji je bio ubjedljivo najbolji igrač Budućnosti u prvih pet utakmica otkada je stigao, veoma loše je počeo svoj šesti meč u plavom dresu. Prvo poluvrijeme je završio sa dva poena i asistencijom i indeksom minus četiri, a pogodio je tek šesti šut iz igre. U drugom poluvremenu je bio gotovo perfektan, jer je donio preokret sa 10 koševa u 3. četvrtini, a onda i riješio pitanje pobjednika.

- Tako nekada utakmica krene, nije uvijek sve idealno. Nivo energije nam je bio nizak u prvom poluvremenu, ali smo se na pauzi pregrupisali, sačuvali zajedništvo, a moj zadatak, kao lidera, bio je da dam iskru toj energiji. U drugom poluvremenu sam počeo da pogađam, kao i Edvin Džekson, a u odbrani su svi dali doprinos i mogli smo da igramo u svom ritmu.

Nije tajna da je cilj Budućnosti odbrana šampionskog prstena u ABA ligi, kako bi se opet igrala Evroliga, ali plejmejker iz Ohaja ne želi da razmišlja tako daleko. U mislima mu je samo sjutrašnji duel sa FMP-om u Železniku.

- Idemo utakmicu po utakmicu. Pripremamo se za naredni meč, to je jedino što nas sada zanima. Ne smijemo da razmišljamo daleko unaprijed, moramo da se fokusiramo samo na naredni trening i susret - upozorava Kol.

Otkada je nekadašnji košarkaš Majamija, Nju Orleansa, Oklahome, Makabija, Avelina, kao i kineskog Šandonga, stigao u Budućnost prošlo je svega tri sedmice. Ali, bile su veoma burne - smijenjen je Aleksandar Džikić, derbi ABA lige sa Crvenom zvezdom je vodio Đorđe Adžić, a posljednjeg dana 2018. je na klupu sjeo Repeša.

- Do sada uživam u Budućnosti. Tim se još uklapa, a trener je uradio veliki posao da nam nametne svoju filozofiju. Dobro treniramo, radimo na osnovnim stvarima i detaljima koje moramo da uradimo da bismo napredovali. Odlično sam dočekan, ali još ne poznajem dovoljno grad, jer sam tu tek nekoliko sedmica. Svi su fini prema meni i na tome sam zahvalan - zaključio je Kol.

Ova pobjeda će nam donijeti samopouzdanje

Trijumf nad Darušafakom bi mogao da bude prekretnica za košarkaše Budućnost Volija, kojima je pobjeda u Evroligi bila potrebna nakon duge serije poraza.

- Ova pobjeda je definitivno važna za samopouzdanje. Kada napreduješ, želiš da vidiš da taj napredak donosi pobjede. Igrali smo dobro i protiv Makabija, ali nismo stigli do trijumfa. Protiv Darušafake nismo igrali sjajno, nismo bili na najvišem nivou, ali smo izborili pobjedu. Uvijek je bolje učiti nakon trijumfa, nego nakon poraza - ističe Kol.

Amerikanac je prvih pet utakmica odigrao fenomenalno, ali je Budućnost samo jednom pobijedila, i to protiv Igokee.

- Tako je to nekada. Igrao sam dobro, ali cilj je uvijek pobjeda. Nikada nisam srećan kada igram dobro, a ne pobijedimo. Moj posao je da pomognem timu da stigne na viši nivo, a momci naporno rade na treninzima i utakmicama, borimo se jedni za druge i postajemo sve bolji - jasan je 30-godišnji plejmejker.

Bonus video: