Lebron Džejms izabran za potpredsjednika Udruženja igrača NBA lige

0 komentar(a)
Lebron Džejms i Kobi Brajant, Foto: Beta/AP
Lebron Džejms i Kobi Brajant, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2015. 11:20h

Lebron Džejms jednoglasno je izabran za potpredsjednika Udruženja igrača NBA lige (NBPA).

Zvijezda Klivlenda će sada u pregovorima sa vlasnicima klubova istupati u ulozi sindikaliste.

Prije dvije godine se nagađalo kako će se Džejms kandidovati za predsjednika NBPA, ali je čelno mjesto prepustio svom velikom prijatelju Krisu Polu, kome se sada pridružio kao prvi saradnik.

Iako nije komentarisao ulazak u NBPA, Lebron je već nekoliko puta naglasio kako će iskoristi svoj "uticaj i svu svoju pamet kako bi se igračima povećala njihova potencijalna zarada".

Džejms je 2012. i 2013. osvojio dva NBA prstena s Majamijem, a između te dvije sezone se okitio i zlatnom medaljom na Olimpijskim igrama u Londonu.

Prošle godine je vođstvo NBA lige potpisalo nove ugovore sa televizijskim mrežama ESPN i Tarner, vrijedne 2,66 milijardi dolara godišnje.

Novi ugovor o TV pravima stupa na snagu od sezone 2015/16. i trajaće devet godina što će ESPN i Turner ukupno stajati 24 milijarde dolara.

Poređenja radi, dosadašnji ugovor vrijedio je "svega" 930 miliona dolara po godini. Predviđa se kako će novi ugovor donijeti i povećanje 'seleri kapa', što vođstvo NBA lige obavezuje i kolektivni ugovor s Udruženjem igrača.

Taj je ugovor i bio razlog zbog kojeg su igrači štrajkali prije nekoliko godina.

Bonus video: