Ko je naslijedio Stojakovića, a ko Shaqa

Plejmejker San Antonio Spursa, Tony Parker, je igrač koji je najbrže stigao do 700 pobjeda
0 komentar(a)
Kobi Brajant, Foto: Beta/AP
Kobi Brajant, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.02.2015. 21:14h

NBA liga je vjerovatno najinspirativnije takmičenje na svijetu za analiziranje brojki koje pružaju dublji uvid i daju drugačiji perspektivu u odnosu na uspjehe igrača i timova.

Tako da bi malo ko pomislio da Miami Heat više od 10 godina nije imao igrača koji je imao 20 ili više poena i skokova na utakmici. Hassan Whiteside je protiv Minnesote ubilježio 24 poena i 20 skokova, što je posljednji put uradio Shaquille O'Neal još 2004.

Toliko je otprilike trajao i post Sacramento Kingsa, koji nisu imali All-Star igrača još od 2004. godine kada su ekipu predstavljali Peđa Stojaković i Brad Miller. Sada će ekipu predstavljati DeMarcus Cousins koji mijenja Kobe Bryanta.

Kad smo već kod Bryanta, on je treći igrač od 36 ili više godina koji je imao više od jednog tripl-dabla u sezoni. Manje laskav je podatak da je Bryant promašio 13 šuteva u nizu koje je šutnuo u posljednjih pet sekundi četvrte četvrtine, a kojima je mogao da izjednači ili dovede svoju ekipu u prednost. Posljednji takav šut je pogodio u martu 2012. godine.

Nije ni imao neku podršku saigrača ove godine, što djelimično pokazuje podatak da Nick Young nijednom nije asistirao Bryantu ove sezone a proveli su skoro 300 minuta zajedno na terenu. Young i Bryant su nakon 38 utakmica imali skoro identičan procenat šuta (37.50 i 37.54 odsto).

Plejmejker San Antonio Spursa, Tony Parker, je igrač koji je najbrže stigao do 700 pobjeda. Za to su mu trebale svega 973 utakmice. Svaka čast Parkeru i sjajnoj franšizi.

Njegov kolega na mjestu pleja i najmlađi MVP u istoriji Derrick Rose je ove godine postao prvi igrač u istoriji koji je imao utakmicu sa bar 30 poena, bar 10 izgubljenih lopti, i jednom asistencijom.

Plejmejker Dallasa Rajon Rondo je na početku januara promašio 8 bacanja u nizu i trebalo mu je 11 utakmica da pogodi slobodno bacanje. Njegovim dolaskom u ekipu Dallasa, jedan od najboljih igrača u istoriji Dirk Nowitzki je sada najmanje plaćeni starter Mavericksa.

Da je bekovski tandem Curry - Thompson daleko najbolji u NBA od ove sezone definitivno nema dileme. Ali nevjerovatan je podatak da je Thompson tek drugi igrač u istoriji koji je imao u jednoj utakmici bar 50 poena, 10 trojki i pet asistencija. Prvi je bio Steph Curry.

I za kraj, nevjerovatan podatak. LeBron James je 9. januara pretekao Andre Millera po broju minuta odigranih u karijeri. LeBron je odigrao 41,081 minut, a Miller 40,896. Taj podatak dobija na težini kad se vidi da Miller ima 38, a LeBron 30 godina, te da Miller nije imao problema sa povredama u karijeri, i da je imao jako dugačke nizove bez propuštenih utakmica.

Bonus video: