Barović: Imamo mnogo talenta, a sistem ćemo sprovesti do plej-ofa

Filip Barović govori za “Vijesti” nakon sjajne partije protiv FMP-a, a uoči Real Madrida, Cedevite i ostalih važnih iskušenja u nastavku sezone
1981 pregleda 5 komentar(a)
Sa minutima na parketu vratio samopouzdanje: Filip Barović, Foto: Savo Prelević
Sa minutima na parketu vratio samopouzdanje: Filip Barović, Foto: Savo Prelević

Centar Budućnosti Filip Barović bio je ponajbolji u podgoričkom timu u ubjedljivom trijumfu protiv FMP-a u Železniku (87:70), u 15. kolu ABA lige.

Njegovih 16 poena i dominacija pod oba koša dobar su znak da bi 28-godišnji Nikšićanin mogao da bude od velike pomoći “plavima” u nastavku sezone, a tek dolaze odlučujuće bitke. Naročito sada, u skraćenoj rotaciji u reketu, nakon odlazaka Alena Omića i Zorana Nikolića, te povrede Aleksa Ilića.

U razgovoru za “Vijesti”, Barović ističe da je tim uvijek na prvom mjestu, trudi se da ne obraća pažnju na kritike i usredsređuje se samo na igru. Govorio je i o izazovima u nastavku sezone na dva fronta, očekivanjima pred Real Madrid (petak) i Cedevitu (ponedjeljak), ali i o prilagođavanju nakon trenerske i brojnih igračkih promjena usred sezone.

Rutinska pobjeda na gostovanju FMP-u i dobra partija iza tebe, kakvi su utisci?

- Bitno je da smo tu utakmicu praktično završili u prvom poluvremenu i da je trener mogao da raspodijeli minutažu kako bi se igrači odmorili i kako bi se lakše spremili za Real Madrid. Na taj način smo ispunili cilj.

Dolaskom Jasmina Repeše za trenera postao si dio prve petorke, dobijaš više minuta na parketu. Koliko to utiče na tebe i tvoje samopouzdanje?

- Utiče mnogo, polako vraćam samopouzdanje. Drago mi je što igram i što sam opet u kombinaciji za tim. Odlaskom Omića dobio sam više prostora i nadam se da sam do sada opravdao očekivanja.

Kakva je razlika između Repešinog sistema i sistema bivšeg trenera, Aleksandra Džikića?

- Sistem je drugačiji, dosta se obraća pažnja na našu igru, ispravljamo neke naše greške i pokušavamo u hodu da radimo. Još nije uspostavljen cjelokupni sistem, došlo je do promjene trenera, ali mi smo profesionalci, tu smo da radimo i da se što bolje prilagodimo i završimo posao ove sezone.

Sljedeća utakmica je praznik košarke - u “Moraču” dolazi Real Madrid, aktuelni šampion Evrope. Koja su očekivanja za taj meč i koliko su izazovni dueli protiv Tavaresa i Ajona pod košem?

- Teško da može biti teže, to su uz najbolji centri u Evropi, uz one koje ima Fenerbahče. Pokušavamo da se spremimo što bolje - prvo da se odmorimo poslije utakmice sa FMP-om, pa u naredna dva dana da spremimo utakmicu sa Realom. Želimo da izađemo na parket i da ostavimo što bolji utisak. Ako se ukaže prilika, možda da ih i iznenadimo, zašto da ne?

Tri dana nakon Reala stiže Cedevita, sa kojom vodite borbu za drugo mjesto. Je li to odlučujući meč kada je u pitanju borba za prednost domaćeg terena u plej-ofu?

- U ovom dijelu sezone to je najbitnija utakmica. Bitan je meč, ali ne mora da znači da je odlučujući, ima još dosta da se igra. Kao što se do sada pokazalo, liga je nepredvidiva, svako svakoga može da pobijedi, ali taj duel će u velikoj mjeri odlučiti ko će imati najviše šansi da osvoji drugo mjesto.

Koliko su uticale na tebe povremene kritike navijača?

- Kao što sam znao da će pohvale od prošle godine da splasnu, tako sam znao i da će dobrim igrama i kritike da prođu. Trudim se da se što manje obazirem na to - pokušavam da se koncentrišem na teren i igram košarku.

Kakva su očekivanja do kraja sezone?

- Želimo da završimo kao drugoplasirani pred plej-of, a zatim da se spremamo utakmicu po utakmicu i da odbranimo titulu, što je naš cilj od samog početka.

Imajući to na umu, kolika je razlika između prošle i ove godine, kada su ciljevi drugačiji i kada je pritisak veći?

- Pritisak je veći kao, baš kao i očekivanja. Prošle godine smo ušli na ‘mala vrata’ pa smo iz pozadine napravili veliku stvar. Ove godine smo iskusniji za to jedno finale, tako da znamo šta nas očekuje pa i samim tim to može da bude i neka prednost.

Gdje vidiš prostor za napredak?

- Moramo svi da se stavimo u službu tima i mislim da to i radimo u posljednje vrijeme. Najbitnije je da pobjeđuje tim. U ekipi ima dovoljno talenta da igramo sa svima, samo treba da sprovedemo dobar sistem do početka plej-ofa.

Koliko misliš da su nova pojačanja, Noris Kol, Goga Bitadze i Džejms Bel, doprinijeli timu?

- Sigurno da su doprinijela puno. Brojke govore u korist Bitadzea i Kola, ali i Bel je odličan igrač. Još uvijek nema neki veći poenterski učinak, a ko god duže prati košarku, zna da to ne mora puno da znači. On može da postiže poene i očekujemo da proradi. Dobar je atletski igrač i u odbrani odrađuje veliki dio posla za nas - zaključio je Filip Barović.

Bonus video: