„Kralj” u grotlu: Budućnost sanja novo čudo

U 19. kolu Evrolige, košarkaši Budućnost Volija od 19 časova dočekuju aktuelnog prvaka Evrope, Real Madrid
2094 pregleda 10 komentar(a)
Pao je CSKA, zašto ne bi i Real: Koti Klark na utakmici sa Moskovljanima, Foto: Filip Roganović
Pao je CSKA, zašto ne bi i Real: Koti Klark na utakmici sa Moskovljanima, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.01.2019. 08:56h

Tim sa najmanjim protiv giganta sa najvećim budžetom u Evroligi. Klub sa svega 24 pobjede u istoriji u Evroligi naspram najtrofejnijeg evropskog, koji se 10 puta peo na krov Starog kontinenta, posljednji put u maju prošle godine u Beogradu. Košarkaši koje malo ko na svijetu zna protiv Serhija Ljulja i ostalih velikana „kraljice sportova”...

Šta god da izdvojite o Budućnost Voliju i Realu, bilo bi jasno u kolikoj prednosti je „kraljevski klub”. Ali, sport nije samo statistika, nisu samo trofeji i imena... Da je tako, ne bi ni bio tako popularan, jer su čuda moguća.

Šampion ABA lige je već napravio jedno, kada je u „Morači” srušio veliki CSKA, a večeras (19 časova) će pokušati da uz pomoć bučne publike ispiše nove stranice klupske istorije.

- Vrlo dobar tim, odličan trener, vrhunski igrači - tako je u najkraćem Džejms Bel opisao Real.

Američki bek vjeruje da Budućnost nije bez šansi.

- Znamo kakav je izazov pred nama, ali ćemo izaći na teren i dati sve od sebe. Moramo da postignemo neke lake koševe i pružimo maksimum protiv velikog protivnika. Mislim da na svakoj utakmici imamo šanse, vidjećemo ko će biti bolji.

Bel je igrao u Cedeviti kada je Budućnost savladala CSKA, ali je gledao tu utakmicu i vjeruje da ishod tog susreta može da se ponovi.

- Možemo da pobijedimo bilo koga ako budemo igrali tako. Bitno je da izađemo na teren, branimo se i odigramo tvrdo, pa ćemo vidjeti šta će se desiti.

Adut tima Jasmina Repeše su navijači, koji će dupke ispuniti „Moraču”.

- Navijači su uvijek važan faktor. Kada igrate kući u ovakvom ambijentu, publika vas uvijek hrani. Ali, morate da joj date nešto da biste je pokrenuli. Moramo da učinimo utakmicu prljavom, ružnom, da sameljemo igru Reala - slikovit je Bel.

Čovjek koji je u Podgoricu doveden kao šuter je podbacio u svom najjačem oružju, jer je pogodio svega četiri od 34 šuta na osam utakmica. „Vadi” se dobrom igrom u odbrani i poručuje da će doći vrijeme kada će pogađati.

- Kao košarkaš možete da kontrolišete nekoliko stvari. Trud je jedna od njih. Uzimam šuteve koje sam uzimao cijelog života, ali trenutno ne ulaze. Kontrolišem ono što mogu i očekujem da ću naredni šut pogoditi - poručio je 27-godišnjak iz Nju Džersija.

I njegov zemljak i još jedan iz generacije 1992, Koti Klark, vjeruje da Budućnost može da se nosi sa Realom, iako je u Madridu izgubila 89:55.

- Moramo da izađemo i borimo se za svaku loptu. Biće teško, ali smo dugo već zajedno i imamo dobru hemiju u timu. Ubijeđen sam da će utakmica biti uzbudljiva.

Na pitanje ko je najveća prijetnja od igrača Reala, američko krilo je iskreno odgovorilo:

- Svi - uz osmijeh je rekao Klark. - Dobri su šuteri, imaju odličnu timsku hemiju i već su godinama zajedno. Morate da radite stvari jednostavno da biste mogli da ih pobijedite. Radujemo se meču, a i dobro znamo šta se desilo na prvom susretu sa Realom i to nam je teret na ramenima. Nećemo se predati, ko god nam je rival, da li u ABA ligi ili Evroligi, pokušavamo da pobijedimo.

Iako je tim Pabla Lasa sjajan i ima bar po dva odlična igrača na svim pozicijama, ima i mane.

- Svaki tim ima mane, ali moramo to da dešifrujemo kada izađemo na teren, da znamo šta napadamo, da ispoštujemo plan igre. Vidjećete kada počne utakmica šta ćemo pokušati da uradimo - poručio je Klark.

Gordić: Nije kulturno prijetiti šampionu Evrope

Nemanja Gordić priznaje da su „merengesi” bolji, ali to ne znači da se Budućnost predaje unaprijed.

- Real je veliki favorit. Nije čak ni kulturno prijetiti šampionu Evrope. Međutim, u Podgorici su pred našim navijačima padali Baskonija, CSKA i Barselona, ekipe koje po kvalitetu nisu slabije od Reala. Ulogu favorita prepuštamo Madriđanima, pobjedu ne možemo da obećamo, ali uz ogromnu podršku sa tribina, obećavamo borbu do posljednjih atoma snage, do posljednjeg daha. U svakom slučaju, svi se radujemo spektaklu koji slijedi, okršaju sa Realom, utakmici u kojoj jednostavno nemamo šta da izgubimo - istakao je plejmejker „plavih”.

Klark: Sa novim trenerom je sve otvorenije

Koti Klark je uporedio sistem rada Jasmina Repeše i njegovog prethodnika Aleksandra Džikića.

- Sistem je mnogo drugačiji, sve je otvorenije. Trener pokušava da bude povezan sa igračima, priča sa svakim od nas i trudi se da bude uključen što više. Traži da budemo ono što jesmo, ali u korist tima, a ne sebe. Želi da svi budemo povezani na terenu, ako neko iskoči iz balansa svi pokušavamo da ka vratimo, kako bismo svi bili kao jedan. Neophodno je da znamo ko će šta uraditi u nekom trenutku i šta mi moramo da napravimo da bismo mu štitili leđa - naglasio je Klark.

Laso: Kol i Bitadze promijenili izgled tima

Pablo Laso upozorava da će večerašnji meč biti težak za njegov tim, jer je Budućnost dolaskom novih igrača postala opasnija.

- Dolazak Norisa Kola je važan. On je odličan strijelac, ali i razigrava ostale igrače. Tu je sada i Goga Bitadze, veliki talenat, centar koji šutira, može da igra i licem i leđima. Njih dvojica su promijenili su izgled tima, koji je raste iz meča u meč otkada su oni došli - rekao je Laso pred put u Podgoricu.

„Merengesi” su sinoć doputovali u glavni grad Crne Gore, a večeras će pokušati da u 19. kolu Evrolige stignu do 16. pobjede.

- Moramo da igramo dobro, niko nam ništa neće pokloniti. Igramo protiv ekipe koja ima mnogo kvaliteta, koja nije turista u Evroligi. Naši rezultati u dosadašnjem dijelu sezone su sjajni, želimo da nastavimo u ovakvom ritmu, ali tek nas čekaju najveća iskušenja - istakao je Laso.

Nada za Budućnost može biti činjenica da je Real u posljednjem kolu ACB lige tek košem Entonija Rendolfa uz zvuk sirene srušio Saragosu na svom terenu.

Bonus video: