Porodicu nisam vidio tri godine, plašim se Erdoganovih lovaca na ljude

Kanterovi problemi su počeli prije dvije godine, nakon neuspješnog puča za svrgavanje Redžepa Tajipa Erdogana. Kao organizator je označen Fetulah Gulen, koji je i u to vrijeme i danas u Americi, a sa kojim je Kanter u bliskim prijateljskim odnosima
2891 pregleda 0 komentar(a)
Fil Kanter, Foto: BETA/AP
Fil Kanter, Foto: BETA/AP

Slučaj Enesa Kantera, turskog košarkaša u Njujork Niksima, minulih dana je bio u centru pažnje svjetskih medija.

Njegova odluka da ne putuje sa saigračima u London, na meč sa Vašingtonom, bila je odavno poznata, ali je tek nakon odluke turskih vlasti da za njim izda crvenu Interpolovu potjernicu šira sportska i svjetska javnost postala svjesna u kakvoj se situaciji nalazi.

Dok su igrači Njujork Niksa sinoć u londonskoj O2 areni igrali meč sa Vašingtonom, Enes Kanter je objašnjavao zašto nije doputovao u Evropu.

Ponovio je da nije smio da izađe iz Amerike, jer strahuje za život, a naglasio da je izdavanje Interpolove potjernice za njih samo potvrdilo njegova strahovanja.

"Crvena potjernica je izdata dok su moji saigrači bili na putu ka Londonu. Turska vlada je očekivala da ću i ja biti sa njima, i zato se odlučila na takav potez, jer bih bio uhapšen odmah po slijetanju", rekao je Kanter.

Kanterovi problemi su počeli prije dvije godine, nakon neuspješnog puča za svrgavanje Redžepa Tajipa Erdogana. Kao organizator je označen Fetulah Gulen, koji je i u to vrijeme i danas u Americi, a sa kojim je Kanter u bliskim prijateljskim odnosima.

Zvanična Turska optužuje Kantera da je dio terorističke organizacije, dok je njegov odgovor to bio da je Erdogan – Hitler 21. vijeka.

"Dobijao sam prijetnje smrću preko društvenih mreža, dva-tri puta sedmično, a u posljednje vrijeme, od kada sam kazao da neću da idem u London, stiže ih na stotine dnevno. Nisam želio da idem, jer znam da Erdogan u cijeloj Evropi ima produžene ruke, lovce na ljude i znam da bi moj život bio u opasnosti", kazao je on.

Komesar NBA lge Adam Silver je rekao da potpuno razumije Kanterovu odluku.

"Mislim da je tužno što Kanter nije u Londonu sa svojim timom. Razumijem, međutim, njegov stav i strah. Ne ulazeći u politiku, moram da istaknem da je bezbjednost svakog igrača na prvom mjestu", rekao je Silver.

Kanter, s druge strane, kaže da je dovoljno kažnjen time što ne može da se vrati, bar na dan, u domovinu da vidi porodicu.

"Nisam vidio moju porodicu tri godine - majku, oca i sestru. Nismo odavno ni razgovarali. Turska vlast im je oduzela sve elektronske uređaje, kada bi dobili samo jednu sms poruku od mene bili bi uhapšeni. Mom ocu u martu počinje suđenje za terorizam, a jedina njegova krivica je to što je moj otac".

Kanter je rekao da će nastaviti da priča istinu o, kako je rekao, diktaturi u Turskoj, te da je razgovarao sa američkim senatorima, a planira i da se sastane sa predsjednikom Donaldom Trampom.

Bonus video: