Milatović: Osvojićemo medalju na Evropskom prvenstvu

"Ženska košarkaška selekcija osvojiće medalju na EP i plasirati se na OI", smatra selektor Milatović
1 komentar(a)
Momir Milatović, Foto: KSCG
Momir Milatović, Foto: KSCG
Ažurirano: 08.01.2015. 13:39h

Ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore želi medalju na Evropskom prvenstvu (EP) i ima kvalitet da je osvoji, kazao je crnogorski selektor Momir Milatović. Šampionat će biti odigran od 11. do 28. juna u Mađarskoj i Rumuniji, a Crna Gora će igrati u A grupi, u Temišvaru, sa Češkom, Rumunijom, Ukrajinom i Francuskom.

Milatović je podsjetio da je crnogorska reprezentacija trijumfalno završila kvalifikacije, navodeći da je veliki uspjeh biti prvi u grupi, uz brojne probleme u pripremnom periodu i dosta povrijeđenih i nespremnih igračica.

“Uspjeli smo u posljednjem trenutku da se spojimo i sa Ešajom Marfi budemo dominantni u kvalifikacijama. Djevojke su ispunile maksimum i plasirale se na EP. Naši ciljevi moraju biti veći od šeste pozicije. Očekivali smo lakšu grupu, a dobili smo najtežu. Svjesni smo težine zadatka, ali najavljivali smo medalju, želimo je i nijesmo bez šansi”, rekao je Milatović agenciji MINA.

On je istakao da je medalja veliki motiv svih košarkašica jer sa njom rješavaju pitanje nacionalnih penzija i plasmana na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

“Naši motivi su veliki, grupa je teška, treba puno da uradimo da bi je prošli. U drugoj fazi ukrštamo se sa, možda, malo slabijom grupom, koja bi nam omogućila da dođemo do četvrtfinala. Tada je sve moguće”, rekao je Milatović.

On je naglasio da je nakon plasmana na EP najavio borbu za medalju i da od toga ne bježi.

“Svi koji me poznaju znaju da sam fajter. Uz velkiko iskustvo koje imam kao trener, umijeće i zrele godine igračica i dobro odrađen pripremni period sve je moguće”, rekao je Milatović. On je najavio da će pripreme početi 27. aprila i da će trajati 45 dana.

“Obezbijedićemo da Ešaja Marfi praktično bude tokom cijelih priprema sa ekipom, tačnije od 10. maja. Sve lige u Evropi završavaju se oko 1. maja, a igračicama je potrebno desetak dana odmora. Očekujemo da ćemo biti kompletni, a dobro su poznati kvaliteti Jelene Dubljević, Jelene Škerović, Ive Perovanović, Aleksandre Vujović. Sve to potvrđuje naše nade da se može doći do medalje”, kazao je Milatović.

On je podsjetio da je Srbija na šampionatu svijeta bila na korak od medalje, navodeći da vjeruje da su crnogorske košarkašice kvalitetnije i da mogu slaviti u međusobnom duelu.

“Srbija je bila na pragu da osvoji medalju na SP. Smatram da smo mi kvalitetniji i da možemo pobijediti Srbiju. Ako je ona mogla biti četvrta, onda i mi možemo uzeti medalju”, kazao je Milatović. On je kazao da je Crna Gora u kvalifikacijama bila hendikepirana neigranjem Milice Jovanović.

“Proširićemo roster, Jovanović se oporavila, a sada mogu da računam i na Ivanu Matović iz Budućnosti. To nam je falilo, jer Matović ima dobar šut. Pooštrena je konkurencija, pa treba da ono što imamo dobro ukomponujemo, napravimo hemiju u timu i dobro odradimo pripreme. Spremni i uigrani možemo sa svima da igramo i svakog da pobijedimo”, rekao je Milatović.On je naglasio da je zadovoljan kvalitetom Ešaje Marfi i da ne razmišlja o angažovanju nove naturalizovane košarkašice.

“Ona zadovoljava moje kriterijume. Marfi je igrač koji nam u ovom trenutku najviše odgovara. Volim tu tranzicionu košarku, prošle godine bili smo hendikepirani zbog parketa na Cetinju i sve utakmice na strani odigrali smo bolje nego kod kuće. Ove godine bićemo još spremniji, postavio sam igru koja se može dograđivati u odbrani i napadu. Težićemo da još podignemo nivo fizičke pripreme i ostvarimo ono što želimo”, rekao je Milatović. On je kazao da će reprezentacija, kao i do sada, pripremni period odraditi na Zlatiboru.

“Tu imamo izvanredne uslove i možemo da sprovedemo sve ono što smo planirali. To je naša stara baza, dvorana je blizu, zadovoljni smo i uslugom u hotelu i hranom koju spremaju nutricionisti. Na Zlatiboru smo do 16. maja, kada ćemo se preseliti u Podgoricu gdje ćemo boraviti do 5. juna i puta za Vršac i kasnije Temišvar”, rekao je Milatović.

On je kazao da će crnogorska reprezentacija u pripremnom period odigrati osam utakmica.

“Prve dvije utakmice, 6. i 8. maja odigraćemo sa Srbijom na Zlatiboru, a 23. i 24. igramo sa Hrvatskom u Slavonskom Brodu. Planiramo i turnir od 28. do 30 maja u Podgorici, na kojem će osim Crne Gore igrati još Velika Britanija, Hrvatska i BiH. Planiramo i da pet dana uoči starta šampionata odigramo posljednju pripremnu utakmicu u Vršcu”, rekao je Milatović.

On je kazao da mu je žao što nije nastavljen projekat sa Vladanom Vujovićem, podsjećajući da su njih dvojica taj klub vodili do Evrolige.

"Bili smo na pragu ispunjenja potpunog cilja, a to je bio plasman na fajnl-for. Žao mi je što se to u jednom trenutku potpuno raspršilo. Oko 80 odsto igračica tog tima igraće na EP. Da smo imali više novca ta ekipa bi možda napravila nešto više u Evropi, poput rukometašica. One su pokazale koliko u Crnoj Gori ima kvaliteta", rekao je Milatović.

On smatra da je nivo rada u crnogorskoj ženskoj košarci podignut u odnosu na ranije.

“Na Cetinju se ozbiljno radi, a u Nikšiću treba tome težiti jer u tom gradu uvijek ima talenata. U Budućnosti se dobro radi, to je dobro organizovan klub. U Crnoj Gori ima talenata, ne samo u košarci već u svim sportovima”, zaključio je Milatović.

Bonus video: