Radonjić čini čuda sa košarkašima Crvene zvezde

"Nema nikakvih opterećenja ni u rezultatskom smislu, radimo u miru, znamo koji su nam ciljevi i težimo da ih u potpunosti ispunimo", kaže strateg "crveno-bijelih" za "Vijesti"
6 komentar(a)
Dejan Radonjić, Foto: Abaliga.com
Dejan Radonjić, Foto: Abaliga.com
Ažurirano: 02.01.2015. 16:06h

Sa maksimalnim učinkom u dosadašnjih 15 kola ABA lige i prolaskom u Top 16 fazu Evrolige, košarkaši Crvene zvezde postali su hit ne samo na prostorima bivše Jugoslavije, već i šire.

Velike zasluge za to ima Dejan Radonjić, koji je na klupu „crveno-bijelih” sjeo aprila 2013. godine.

Uspio je od tada da osvoji dva nacionalna kupa i dva puta uvede Beograđane u elitno takmičenje.

Ako se gledaju dosadašnji rezultati, sve ide ka tome da je pred Crvenom zvezdom najuspješnija sezone u posljednjih 10-15 godina.

"Zadovoljan sam rezultatima, a još više igrama koje smo prikazali u ABA ligi i Evroligi. Zadovoljstvo je prisutno i kod svih u klubu, ali nema mjesta opuštanju i euforiji. Svjesni smo da nas tek čekaju važni mečevi i uradićemo sve što možemo da nastavimo u istom ritmu. Neće biti lako, teško je održati dobar nivo igara tokom čitave sezone, ali naporno radimo da neki period kada dođe do krize prebrodimo na najbezbolniji način”, kaže Radonjić za "Vijesti”.

Poznat je kao trener kome su brojke nevažne, ali ne krije da mu prija podatak da je njegov tim sa skorom od 15-0 najuspješniji od kada se igra regionalno takmičenje.

"Nema dileme da to godi, ali se uopšte ne opterećujemo rekordima i brojkama. Nismo se opterećivali do sada, nećemo ni ubuduće, jer se na kraju sezone ne pišu brojke već osvojeni trofeji. Svaka naredna utakmica je za nas najvažnija, tako radimo od starta sezone i nešto što donosi rezultat ne treba mijenjati. Nema nikakvih opterećenja ni u rezultatskom smislu, radimo u miru, znamo koji su nam ciljevi i težimo da ih u potpunosti ispunimo. Rezultat koji imamo u ABA ligi će nam omogućiti da nastavak odigramo sa mnogo manje opterećenja”.

Do sada je kluba sa Malog Kalemegdana odigrao 25 mečeva na oba fronta, ali tek slijedi pakleni ritam. Radonjić, međutim, ističe da su se za to borili na terenu i da nema mjesta za bilo kakve žalopojke.

"Očekuje nas još 14 utakmica u Evroligi i 11 u regularnom dijelu ABA lige. Potom nas čeka plej-of regionalnog takmičenja, domaći kup i šampionat. Tako da ćemo odigrati negdje oko 60-ak utakmica u sezoni, što je zaista mnogo. Igramo svaka dva-tri dana, nemamo mnogo vremena da se pripremimo za naredni meč niti da se oporavimo. Momci su do sada zaista fenomenalni, izdržavaju sve napore i kao nagrada došli su ovako dobri rezultati. Nama je najvažnije da nas zdravlje posluži, da se igrači ne povređuju, a tada će sve biti mnogo lakše”.

Bilo je priča da će se Crvena zvezda pojačati za nastavak sezone, ali je stručni štab odlučio da ne bude nikakvih novih imena.

"Sa ovom ekipom idemo do kraja, nećemo nikoga dovoditi. Imamo najmlađu ekipu u Evroligi i želimo da im Top 16 faza bude dobra škola za ono što nas čeka u nastavku sezone. Osigurali smo plasman u plej-of i prvo mjesto na kraju ligaškog dijela, jer nas, bez potcjenjivanja, teško neko može ugroziti. Kada dođe plej-of, počinju utakmice od kojih nam zavisi naredna sezona. Želimo da se plasiramo u finale, a potom i da osvojimo titulu, kako bismo nastavili kontinuitet igranja Crvene zvezde u Evroligi. Nakon toga dolazi i domaći šampionat, gdje ćemo nastojati da uzmemo trofej”.

Beograđane odlikuje odlična igra u odbrani, na čemu Radonjić najviše insistira, ali i napad je tečan i brz. Jasno je da je 44-godišnji Podgoričanin konačno sklopio tim po svojoj želji, prvi put od dolaska u Crvenu zvezdu.

"Pravili smo skauting između sezone i pravili tim u odnosu na ono što nam treba. Prvo smo zadržali igrače iz prošle sezone za koje smo smatrali da su nam potrebni, a potom smo dovodili pojačanja. Prošle sezone smo imali Demarkusa Nelsona na pleju, kome to nije prirodna pozicija, ali je odigrao zaista sjajno i opravdao je očekivanja. Sada je situacija sasvim drugačija, imamo tri pleja, a Markus Vilijams je donio potrebno iskustvo. Dovodili smo mlađe igrače, jer moramo da mislimo i na perspektivu kluba, a ne samo na kratke staze. Ovo je tim koji je projektovan da igra zajedno nekoliko sezona. Imamo mlad tim, ali i sjajne atlete i pravili smo igru prema profilu igrača koje imamo. Rezultati pokazuju da smo na pravom putu i tu želimo da ostanemo”, zaključio je Radonjić.

Iskustvo iz prošlih sezona mi pomaže da podnesem pritisak

Radonjić se može pohvaliti da je možda i jedni trener koji se na klupi Crvene zvezde zadržao duže od jedne sezone. Uspio je da odličnim rezultatima „kupi” upravu, navijače i javnost.

"Iskustvo koje imam vodeći tim u drugom dijelu pretprošle sezone, potom i cijelu prošlu su bili od neprocjenjive vrijednosti za mene i pomogli su mi da lakše podnosim pritisak. Imam maksimalnu podršku čelnika kluba, potom i navijača i to prija. Svjestan sam, međutim, da je ovo posao u kome te održavaju samo dobri rezultati i nema mjesta opuštanju. Nastavljam da radim kao i do sada, sa puno želje i energije i vjerujem da ćemo na kraju sezone imati dosta razloga za zadovoljstvo”.

Fokusiran na Crvenu zvezdu, o povratku na klupu reprezentacije Crne Gore sada ne razmišlja

Trener Crvene zvezde je imao čast da bude selektor Crne Gore, a nakon rezultatskog neuspjeha na EP u Litvaniji, ljeta 2011. godine, podnio je ostavku. Sada su „crveni” bez selektora, u nekim pričama pominje se i Radonjić, ali o povratku na klupu nacionalnog tima sada, kako kaže, ne razmišlja.

"U ovom trenutku sam maksimalno fokusiran na obaveze koje imam u Zvezdi, jer je to korektno i ispravno prema klubu i ljudima u njemu. Već 2. januara nas čeka spektakl sa Realom, a o ostalim stvarima zaista ne razmišljam. U prethodnim kvalifikacijama smo imali problema sa povredama prije ali i tokom kvalifikacija, kada su se povrijedili neki igrači i napravljen je rezultat sa kojim niko nije i ne može biti zadovoljan. Siguran sam, međutim, da će već u narednim kvalifikacijama Crna Gora biti na svom nivou i da će opet izboriti plasman na Evropsko prvenstvo”, objasnio je Radonjić.

Bonus video: