Jovović: Rezultati su i iznad naših očekivanja

"Ono što me najviše zabrinjava je povreda Omara Kuka, koji će još izvjesno vrijeme biti van terena i ne znamo kada ćemo moći da računamo na njega.", istakao je strateg Podgoričana
10 komentar(a)
Igor Jovović, Foto: Savo Prelević
Igor Jovović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.12.2014. 10:05h

Kada je krenula sezone, u taboru Budućnost Volija su stidljivo najavljivali borbu za plasman u plej-of. Nakon 15 rundi nalaze se na drugom mjestu, iza Crvene zvezde i praktično su osigurali plasman u doigravanje za titulu.

Sada će glavni zadatak biti da se sačuva sadašnja pozicija, što neće biti nimalo lako.

Podgoričane čeka paklenih 11 mečeva do kraja ligaškog dijela, a svaki će biti, prosto rečeno, borba za život.

I na evropskoj sceni su bili uspješni, izborili su plasman u drugi krug Evrokupa, a naredni rivali su Dinamo Sasari (Italija), Gran Kanarija (Španija) i Banvit (Turska).

“Napravili smo fenomenalan rezultat u dosadašnjem dijelu sezone. Ono što nas raduje jeste da smo igrali zaista dobro, a to je rezultat napornog rada na treninzima. Igrači su se trudili da iz dana u dan budu bolji i imamo dosta razloga za zadovoljstvo. Drugi smo u ABA ligi, dok smo u Evrokupu prošli u drugi krug, što nam je i bio cilj. Za sada imamo uspješnu sezonu, ali ovo je samo dobra uvertira za ono što nas čeka. Sigurno da je sve ono što smo do sada uradili, prije svega u regionalnom takmičenju, iznad naših očekivanja. Kada se pogleda kvalitet rivala, ostvarili smo pet velikih pobjeda na strani“, sumira dodašanji dio sezone Igor Jovović, šef stručnog štaba Budućnost Volija.

Poslije nedjeljnog meča sa Igokeom, za Podgoričane i ostale ABA ligaše, slijedi mini pauza do 4. januara, kada je na programu gostovanje u Skoplju. Ovo je idealna prilika da se ekipa malo odmori i osvježi za nastavak takmičenja.

“Od januara nas opet čeka igranje na dva fronta, dvije utakmice nedjeljno. Sa jedne strane smo i te kako zadovoljni što smo ostali u Evropi, ali sa druge strane smo i izuzetno oprezni. Nećemo imati mnogo vremena za treninge i to će se osjetiti, posebno u ABA ligi, gdje nas čeka 11 važnih utakmica do kraja regularnog dijela sezone. Ono što me najviše zabrinjava je povreda Omara Kuka, koji će još izvjesno vrijeme biti van terena i ne znamo kada ćemo moći da računamo na njega. Ne treba pričati koliko on znači za ovaj tim i kvalitetom i iskustvom i koliki je hendikep njegovo neigranje. Nadam se da će se brzo oporaviti i da ćemo se kompletirati”.

Sa 12 pobjeda do sada, Budućnost Voli je praktično obavila veliki posao na putu ka doigravanju, a jedina je nepoznanica sa koje pozicije će u plej-of. Cedevita ima poraz manje i ozbiljno prijeti, dok su Olimpija, Partizan i Cibona sa učinkom od osam pobjeda i sedam poraza.

“Naš prevashodni cilj je da se plasiramo među četiri najbolja tima i da uđemo u plej-of i na dobrom smo putu da to i ostvarimo. Sada smo drugi i nastojaćemo da tu i ostanemo do kraja šampionata. Ne bježimo od toga da imamo što bolji rezultat, odnosno da uzmemo domaćinstvo i igramo meč više na svom terenu kada dođe plej-of. Pred nama je težak zadatak, jer Cedevita, koja ima fenomenalan tim, ozbiljno prijeti, a Olimpija, Partizan i Cibona su serijom pobjeda uhvatili priključak. U svakom slučaju, čeka nas dosta uzbuđenja i zanimljiv nastavak takmičenja u ABA ligi, jer mnogo timova se bori za jedno od prva četiri mjesta”.

Do kraja ABA lige, „plavi” će ugostiti Levski, Crvenu zvezdu, Zadar, Krku i Partizan, a gostuju MZT Skoplju, Ciboni, Mega Leksu, Olimpiji, Solnoku i Cedeviti.

Dakle, imaju pet mečeva kući, dok ih čeka utakmica više na strani.

“Mislim da će u nastavku sezone Partizan i Cibona biti u prednosti u odnosu na ostale rivale iz vrha tabele ABA lige, odnosno Crvenu zvezdu, Olimpiju i nas. Nemaju obaveza u Evropi, imaće sedam dana od meča do meča da se odmore i pripreme na pravi način, što nama neće biti moguće. Već smo, međutim, navikli na ovaj ritam igranja dvije utakmice nedjeljno, odnosno u ritmu srijeda-subota i ne vidim zašto bi nam to predstavljalo problem i u nastavku sezone”, zaključio je Jovović.

Očekujem da nas povrede mimoiđu

Za naporan ritam mečeva potreban je kompletan tim, sa što više rotacija. Do sada su Podgoričani imali dosta problema sa povredama, pa su prvi meč u regionalnom takmičenju u kompletnom sastavu odigrali tek u devetom kolu protiv Olimpije u „Morači”. Tada se saigračima priključio plejmejker Nikola Ivanović.

Jovovićeve želja je da ekipu u 2015. godini prati što manje kadrovskih problema.

“Zaista smo imali mnogo kadrovskih problema do sada. Prvo nismo mogli da računamo na startu sezone puna dva mjeseca na Ivanovića, potom je iz ritma na dvije nedjelje ispao Džej Ar Rejnolds, a i Darko Planinić je imao problema sa leđima. Sada je van stroja, nažalost, i Omar Kuk. Očekujem i nadam se da će nas povrede mimoići u nastavku sezone, jer nam je svaki igrač bitan. Čim jedan košarkaš mora da pauzira, to stvara probleme, jer moramo da improvizujemo”, objasnio je Jovović.

Bonus video: