Budućnost je ubica giganata

Španski mediji kritikuju Real Madrid, ali i hvale Budućnost Voli nakon pobjede nad još jednim evropskim velikanom
4406 pregleda 2 komentar(a)
Koti Klark protiv Reala, Foto: Filip Roganović
Koti Klark protiv Reala, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.01.2019. 08:49h

Kada je CSKA doživio poraz u „Morači”, Evropa je bila u šoku i pitala se kako je moguće da „armejci” izgube meč u kojem su dali 92 poena.

Od tog duela prošla su skoro dva mjeseca i šampion ABA lige je doživio potpunu transformaciju.

Redom su stizali Goga Bitadze, Džejms Bel i Noris Kol, potom je smijenjen Aleksandar Džikić, a doveden Jasmin Repeša, koji nije počeo ni da radi sa ekipom a već je ostao bez Alena Omića.

Hrvatski trener je poručio da traži pojačanje na poziciji centra, ali nije kukao, već je rekao da mu je prvi cilj da stabilizuje ekipu i natjera je da igra odbranu.

Nakon nepune tri sedmice rada u šampionu ABA lige, čini se da je hrvatski stručnjak uspio, jer je promijenio fizionomiju ekipe.

Predvođeni sjajnim Bitadzeom, koji je „zaključao” reket, „plavi” su odigrali gotovo perfektnu odbranu, savladali prvaka Evrope Real Madrid (73:60) i natjerali Evropu da sada priča o njihovoj defanzivi.

"Madrid se ugušio u Crnoj Gori"

Poraz u Podgorici je izazvao žestoke kritike španskih medija za tim Pabla Lasa. „Madrid se ugušio u Crnoj Gori”, naslov je katalonskog „Mundo deportiva”, lista kojem neuspjesi „kraljevskog kluba” u bilo kojem sportu ne padaju previše teško, naprotiv.

Madridski „As” i „Marka”, koji su mnogo naklonjeniji „merengesima”, nisu bili ništa blaži. „Najgori Real posljednjih godina”, aludirao je „As” na činjenicu da šampion Evrope od 2013. godine nije dao manje poena, podsjetivši da je tada pobijedio Panatinaikos u Atini (58:54).

„Igra Reala u prvom poluvremenu u napadu je bila horor. Isto se može reći i za drugo. Falili su protok lopte i sigurnost pri šutu. Ljulj i Kampaco su ukupno igrali 25 minuta u prvom poluvremenu i nisu imali ni asistenciju. Izuzetno jako krilo Koti Klark je ispunio sve kolone, a na sceni je, nakon lošeg početka i tri blokade koje je dobio od Tavareša, dominirao Goga Bitadze. Reket je bio njegov, skakao je i otjerao rivale, njegova aura je bila nedodirljiva”, piše „As”.

Taj madridski list je Budućnosti dao nadimak „matagigantes” - ubica giganata.

„U ‘Morači’ su već izgubili Baskonija, CSKA i Barselona..., a sada i Real”, napisao je „As”.

I „Marka” je bila oštra.

„Čitav tim je podbacio u Podgorici protiv pretposljednje ekipe Evrolige. Ovo je jedno od najgorih izdanja Reala ikad. Budućnost je imala mnogo više energije, a u prvom poluvremenu su udarce zadavali Kol i Džekson, dok je u drugom gruzijski biser Bitadze rušio sve pred sobom”, piše „Marka”.

Klark u petorci, tandem Budućnosti jedini do dabl-dabla

MVP 19. kola Evrolige je Vil Klajburn iz CSKA, koji je u pobjedi nad Bajernom (77:70) upisao 20 poena, osam skokova, dvije ukradene lopte i asistenciju za indeks 27.

18 šuteva iz igre je pogodio Real u „Morači” - „merengesi” su gađali 27-10 za dva i 30-8 za tri poena, a imali su i 18 izgubljenih lopti, čak 11 više od Budućnosti

U petorci kola je i Koti Klark, koji je imao indeks 25, čime je oborio lični rekord u Evroligi, jer je 2016. u pobjedi Uniksa nad Brose basketsom brojao do 24.

Klark i Bitadze su jedini imali dabl-dabl učinak u 19. rundi elitnog takmičenja.

Amerikanac je upisao po 12 poena i skokova, a 19-godišnji Gruzin je imao 13 koševa i 10 uhvaćenih lopti. Uzgred, blokirao je tri šuta, po čemu je podijelio epitet najboljeg u ovom kolu sa Tavarešom i Janom Veselim iz Fenerbahčea.

Bonus video: