Brajant prestigao Džordana i postao treći najbolji strijelac u istoriji NBA lige

89 pregleda 3 komentar(a)
Brajant, Foto: Beta-AP
Brajant, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.12.2014. 03:18h

Mineapolis, dvorana "Target centar". Igrala se druga četvrtina duela Minesota - Lejkers. Na semaforu je pisao rezultat 32:36, a do kraja poluvremena ostalo 5 minuta i 24 sekunde.

Tu je i vrijeme stalo. Kobi Brajant, jedan od najboljih igarča NBA lige ikada, spremao se da izvede slobodna bacanja. Ne bilo kakva. Publika, i to većinom protivnička, bila je na nogama. Pogodio je prvo, pa je pogodio i drugo. Onda je igra zaustavljena, jer se promijenila istorija.

As Lejkersa ubacio je osmi, pa deveti poen na meču i zvanično postao treći najbolji strijelac u istoriji NBA lige, pretekavši košarkašku i sportsku ikonu nad ikonama, Majkla Džordana.

Tada je pisalo:

Publika je aplaudirala, a igrači oba tima, Lejkersa i Minesote, strpjivo čekali da dođu na red da čestitaju Kobiju Brajantu. Jer, samo su Karim Abdul-Džabar (38,387) i Karl Meloun (36,928) postigli više poena od njega otkada se u Americi igra profesionalna košarka. Glen Tejlor, gazda Minesote, iskoristio je istorijski momenat da uđe na parket i Brajantu pokloni loptu, baš onu pomoću koje je prevaziđen Džordanov učinak.

"Čestitam Kobiju na sjajnom dostignuću", kazao je Majkl Džordan, sada vlasnik Šarlota, u izjavi za "Asošijetid pres".

"U pitanju je sjajan igrač, jakom radnom etikom. Posjeduje takođe nevjerovatnu strast za košarkom. Uživao sam gledajući kako njegova igra evoluira tokom godina i jedva čekam da vidim šta je sljedeće od njega", istakao je Džordan.

Znalo se da će to biti noć za veliki rekord. Znao je i to i Brajant, koji je osjećao malu tremu i nervozu, iako je igrao 1,269. utakmicu u profesionalnoj karijeri. Počeo je slabo, u prvoj četvrtini je pogodio samo jednom iz igre iz pet pokušaja. Onda, kada je počela druga dionica, odlučio je da "preleti" Džordana u nekoliko napada. Pogodio je za dva poena, pa za tri, a onda promašio šut vrijedan trećeg mjesta na vječitoj listi strijelaca. Ipak, već u narednom posjedu Lejkersa faulirao ga je Zakri Lavajn. Uslijedio je tajm-aut, pa slobodna bacanja i desio se momenat koji se čekao od početka sezone.

Brajant je jedan od najvećih igrača u istoriji kraljice igara, istina ne veći od Džordana. Prvom je za za 32,292 poena bilo dovoljno 15 sezona (prosjek 30,1 po meču), a drugom nepunih 19 (po meču 25,4).

As Lejkersa se, međutim, odavno profilisao u košarkašku i sportsku legendu, a večeras je samo povećao mit. Bez obzira što će se vrlo teško desiti da još napreduje na listi i dođe u situaciju da prestigne Karla Melouna, a posebno Karima-Abdula Džabara.

NBA ekspreti procjenjuju da bi Brajant mogao da prestigne Melouna tek na kraju sezone 2016/17, pod uslovom da nastavi da igra i pogađa na visokom nivou. Tada će, međutim, imati 39 godina i pitanje je da li će još biti u patikama, jer postoje spekulacije da će na kraju naredne sezone (2015/16), kada mu i ističe ugovor sa Lejkersima, završiti karijeru.

Dogodilo se to ili ne, tek Brajantove brojke ostaju za sva vremena...

Ostala NBA dešavanja u noći između nedjelje i ponedjeljka ostali su u sjenci velikog rekorda. Brajant se nije zaustavio na tome, već je do kraja meča svoj košgeterski učinak povećao na 26 poena na utakmici, a 32,310 u karijeri, pomogavši Lejkersima da protiv oslabljenih "vukova" slave sa 100:94. Brajant je postigao odlučujuću trojku, minut prije kraja, kada je rezultat bio neriješen.

Crnogorski centar Nikola Peković je na putu oporavka od povrede. Nije igrao protiv Lejkersa, ali je prvi put nakon duže vremena bio u sastavu svog tima i mogao bi da zaigra već sjutra veče u Vašingtonu.

Čikago, bez Joakima Noe, bio je ubjedljiv na gostovanju Majamiju, koji je bio još više oslabljen neigranjem Krisa Boša. U pobjedničkom timu, Nikola Mirotić je ubacio pen poena, uhvatio sedam lopti i jednom asistirao za ukupno 20 minuta provedenih na terenu "Amerikan erlajns arene".

Rezultati:

Nju Orleans - Golden Stejt 128:122 produžetak

Ebans 34p, 8sk, Holidej 30p. - Kari 34p, 7as, Tompson 29p.

Majami - Čikago 75:93

Deng 17p, 10sk, Vejd 17p. - Danlivi 22p, Batler 17p.

Vašington - Juta 93:84

Bel 22p, Vol 16p. - Barks 19p, Kanter 10p, 11sk.

Minesota - Lejkers 94:100

Muhamad 28p, 9sk. - Brajant 26p, Buzer 22p, 13sk.

Oklahoma - Finiks 112:88

Vestbruk 28p, 8as, 8sk, Djurent 23p, 8sk. - Grin 15p.

Njujork - Toronto 90:95 produžetak

Entoni 34p, 9sk. - Louri 21p, 11as, Ros 22p.

Denver - San Antonio 91:99

Aflalo 31p, Čendler 14p, Mozgov 11p, 13sk. - Leonard 18p, 8sk, Dankan 15p, 9sk.

Bonus video: