Klark: Sa Repešom znamo šta se od nas očekuje

Košarkaši Budućnosti protiv Cedevite upisali tešku, ali važnu pobjedu u ABA ligi, Amerikanac apostrofira zasluge novog trenera
3276 pregleda 1 komentar(a)
Koti Klark na meču sa Cedevitom
Koti Klark na meču sa Cedevitom
Ažurirano: 23.01.2019. 11:33h

Malo je nedostajalo da sjajna igra i velika pobjeda protiv Reala u Evroligi skupo košta košarkaše Budućnost Volija u duelu sa Cedevitom.

Emotivno i fizičko pražnjenje nakon pobjede protiv najtrofejnijeg košarkaškog kluba na svijetu je bilo očekivano, vidjelo se to u većem dijelu meča sa Cedevitom, koja je bila na pragu pobjede u „Morači“. Ipak, izabranici Jasmina Repeše su u finišu meča, kad je bilo najpotrebnije, pokazali energiju i snagu i stigli do trijumfa.

Istina, pobjeda od 80:78 nije bila onakva kakvoj su se Podgoričani nadali, jer je Cedevita u Zagrebu slavila 63:58, zbog čega će „plavi“, da bi se domogli druge pozicije, u preostalih šest kola morati da upišu pobjedu više od Cedevite (oba tima trenutno imaju skor 11-5, ali hrvatski tim ima bolji međusobni skor).

Međutim, kako su se stvari odvijale na parketu u ponedjeljak veče, pobjeda protiv Zagrepčana je, svakako, važna, posebno na psihološkom planu, jer je nastavljena serija pobjeda na dva fronta...

"Ne mislim da smo bili umorni od meča sa Realom. Možda smo opušteno ušli u meč, ali smo u drugom poluvremenu podigli intenzitet igre, igrali smo onako kako treba. Nakon velike pobjede protiv Reala, bilo je važno da budemo skoncentrisani i da isti posao odradimo i protiv Cedevite", kaže Koti Klark.

Bitka za drugo mjesto je djelovala izgubljeno, na četiri minuta prije kraja Cedevita je vodila 76:68, ali se Budućnost u finišu trgla, serijom 12:0 je preokrenula za presudnih 80:76. Iako se činilo da bi mogli i do željenih plus šest, „plavi“ su na kraju morali da spasavaju pobjedu, i to tako što je Noris Kol pod košem zaustavio Džejkoba Pulena.

"U finišu je bio jak intenzitet, vratili smo sudbinu meča u naše ruke. Znali smo da moramo da dobijemo tu utakmicu, napor i energija su bili na našoj strani u toj završnici, navijači su uradili sjajan posao, pomogli nam da se vratimo iz minusa, da pogodimo neke važne trojke i koševe nakon ofanzivnog skoka. Bitan je bio fokus na meču, mislim da smo u drugom poluvremenu odradili odličan posao - dodaje Koti Klark, koji je meč završio sa 10 poena, osam skokova, dvije asistencije i jednom ukradenom loptom.

Cedevita je odigrala odličnu utakmicu u „Morači“, ne bi bilo nezasluženo da je slavila, što je nakon meča priznao i trener Budućnosti Jasmin Repeša, inače bivši trener Cedevite.

"Cedevita nas nije iznenadila kvalitetom. Imaju dva sjajna beka (Pulen, Kobs, prim.a.) koji mogu da pogode koš u svakom trenutku. Gledali smo njihove utakmice, kad njih dvojica pogađaju, Cedevita je uvijek u igri za pobjedu. Oni su mozgovi ekipe, sebi i drugima uvijek mogu da stvore priliku za koš, odličnu odrađuju svoje uloge na terenu. Ako ih zaustavite, kao što smo mi uradili sa Pulenom u drugom poluvremenu, kada je postigao samo pet poena, nakon sjajnog prvog poluvremena, onda je lakše do pobjede".

Navijači su ponovo imali važnu ulogu u pobjedi u punoj „Morači“.

"U toj pauzi, zbog prekida, dobili smo šansu da se dodatno skoncentrišemo i saberemo, a sa tribina smo dobili pravi ‘vjetar u leđa’ koji nam je bio potreban više nego ikad, i na kraju smo zajedno uspjeli da dođemo do pobjede".

Kako kaže Klark, dolaskom Jasmina Repeše, Budućnost je ubrzala igru, „iz meča u meč postiže sve više poena iz tranzicije“.

"Trener je svjestan kakve igrače ima na raspolaganju i stavlja nas u poziciju da budemo uspješni kao tim. Za to zasluge pripadaju njemu, a korist od toga imam ja, kao i ostali igrači. Igra nije bazirana tako da jedan igrač postigne 20 poena, sad imamo po 4-5 igrača sa dvocifrenim poenterskim učinkom, lopta je stalno u pokretu, sve je to produkt trenerovog sistema igre. Jednostavno, Repeša je podigao nivo naše igre, mi znamo šta trener očekuje od nas, direktan je u tom smislu, i ne moramo da se pitamo šta se od nas očekuje".

U petak je nova obaveza u Evroligi, u „Moraču“ stiže Gran Kanarija.

Prethodna tri španska tima su podgoričku dvoranu napustila poražena (Baskonija, Barselona, Real), ostaje da se vidi da li će isto proći i najslabija od španskih ekipa.

"Imamo vremena da se spremimo za taj meč. Imamo dobru atmosferu u timu, još uvijek nismo dostigli naš maksimum, jer nije prošlo puno vremena od promjene trenera. Idemo utakmicu po utakmicu, meču sa Gran Granarijom treba da priđemo kao pravi profesionalci", istakao je Koti Klark.

Trener mi dozvoljava da budem ono što jesam

Jedan od igrača koji je, svakako, „profitirao“ dolaskom Jasmina Repeše jeste Koti Klark, koji iz meča u meč igra sve bolje, svakako bolje od većeg dijela sezone.

Koti je u dvije posljednje pobjede u Evroligi, protiv Darušafake i Reala, upisao 11, odnosno 12 poena (protiv Reala je imao i 12 skokova), što je više od dosadašnjeg ukupnog prosjeka poena (7,6) u elitnom takmičenju. U dva posljednja duela u ABA ligi, protiv FMP-a i Cedevite, upisao je 15, odnosno 10 poena, ponovo više od sezonskog prosjeka (7,3).

Nakon meča sa Cedevitom, trener „plavih“ Jasmin Repeša je kazao da kod njega Koti Klark igra manje, te da je „sa manjom minutažom produktivniji i da ne bi bilo dobro ako bi u kontinuitetu dugo igrao, jer bi došlo do prevelikog zamora“. Dodao je da je za Kotija najbolje da igra „dvadesetak minuta, jer je uvijek u stanju defanzivno i ofanzivno, kao i skakački, da odgovori na visokom nivou”.

"Ključ je u tome da trener razumije moj način igre. Imam slobodu da radim stvari koje pomažu uspjehu tima. Zasluge pripadaju treneru Repeši, on je analizirao moju igru, i doveo me u situaciju da mogu da utičem na svaku utakmicu. Dozvolio mi je da budem ono što jesam, što je najvažnije za mene", zadovoljan je novim trenerom Koti Klark.

Bonus video: