Faktor "Morača": Navijači su opet veliki adut Budućnosti

Otkada su 15. novembra prošle godine rekordnim brojem trojki zatrpali koš Baskonije, košarkaši Budućnost Volija u Podgorici izgubili samo od najboljeg evropskog tima, Fenerbahčea. U pobjedničkom nizu pala su i dva najtrofejnija evropska kluba, CSKA i Real Madrid
3299 pregleda 3 komentar(a)
Noris Kol sa navijačem Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Noris Kol sa navijačem Budućnosti, Foto: Savo Prelević

Dvorana “Morača” ponovo je neosvojiva tvrđava za protivnike košarkaša Budućnosti. Ili, preciznije rečeno - vrlo teško osvojiva tvrđava.

Otkada su, naime, 15. novembra prošle godine zatrpali koš Baskonije rekordnim brojem trojki u istoriji Evrolige (21), Podgoričani su u svom domu, na 10 utakmica, doživjeli samo jedan poraz, i to od Fenerbahčea - trenutno najboljeg evropskog tima.

U tom, vrlo turbulentnom periodu (nešto preko dva mjeseca, tačnije 70 dana), Podgoričani su u “Morači”, ne računajući turskog giganta, bili nemilosrdni prema svim ostalim rivalima, kako u Evroligi tako i na Jadranu. U tom nizu su i dva najtrofejnija evropska kluba - moskovski CSKA i Real Madrid.

Nakon Baskonije, u elitnom evropskom takmičenju u Podgorici su pali CSKA (93:92), Barselona (67:64), Darušafaka (75:74) i Real (73:60), a u ABA ligi Partizan (75:71), Mega (91:85), Igokea (96:70) i Cedevita (80:78).

Interesantno je da su Podgoričani u međuvremenu, nakon čuvene pobjeda protiv Baskonije, promijenili trenera - umjesto Aleksandra Džikića stigao je Jasmin Repeša, promijenili su i dobar dio tima (stigli Goga Bitadze, Noris Kol i Džejms Bel, otišli Alen Omić, Zoran Nikolić, prije njih Aron Kraft), gotovo iz korijena su promijenili i način igre, vezali su čak i osam uzastopnih poraza, sedam u gostima, ali su i pored svih tih, ograničavajućih okolnosti - uspjeli da se konačno povežu na svom parketu.

- Zaista je ugođaj igrati u ovakvom ambijentu - kazao je Repeša nakon trijumfa nad Realom.

Koliko je “faktor Morača” značajan za podgorički tim najbolje se vidjelo u ponedjeljak veče protiv Cedevite, kada gostima ni osam poena prednosti četiri minuta prije kraja nije bilo dovoljno da slave pobjedu u pravom grotlu podgoričke dvorane.

Koristili su navijači Budućnosti i neke metode koje su izašle iz granica sportskog i fer navijanja (horsko vrijeđanje arbitara, ubacivanje predmeta na teren, pa čak i čaša sa “koka-kolom”, što je uzrokovalo desetominutni prekid dok se obriše parket), ali je na kraju i to otišlo u “rok službe” - doprinijelo da podgorička dvorana zadrži epitet “vrućeg parketa” i pomoglo igračima Budućnosti da ostvare pobjedu, pa makar čelnici kluba plaćali kazne ABA i Evroligi.

Jednu takvu, od 5.000 eura, platili su jer su protiv Darušafake u teren uletjela dvije “eksplozivne naprave”. I protiv Cedevite i protiv Darušafake sudije su zaprijetile da će isprazniti dio tribine ako se ponove incidenti.

- U Podgorici su navijači više uključeni u sve. Njih ne interesuje hoćete li dobiti nekoga 120:80, nego neka bude 53:50, ali morate da im pružite borbu, da odigrate muški. Na tribinama je često više atmosfera fudbalskog meča nego košarke - opisao je ambijent u “Morači” košarkaš Budućnost Volija Erl Klark.

Nakon perioda adaptacije na kalendar i težinu utakmica kakve Budućnost još nije imala u svojoj istoriji, domaćih poraza od Armanija, Makabija, Panatinaikosa i Žalgirisa, te ubjedljivog od Zvezde u ABA ligi, “Morača”, kako odmiče sezone, počinje polako da podsjeća na prošlu godinu, kada je bila neosvojiva za protivnike - u bukvalnom smislu te riječi.

Do istorijske titule u ABA ligi “plavi” su, naime, došli sa stilom - na domaćem parketu imali su stoprocentan učinak, prvo u regularnom dijelu sezone, a potom i u plej-ofu. Ukupno, 15 trijumfa, od čega četiri u plej-ofu, po dva protiv Cedevite i Zvezde, bez ijednog poraza.

U “Morači” su prošle sezone u Evrokupu slavili samo Darušafaka, Lokomotiva Kuban (finalisti), i minhenski Bajern, a dva poraza Budućnost je u Crnogorskoj ligi doživjela od Mornara - jedan u regularnom dijelu sezone, drugi u finalu plej-ofu, ali u periodu velikog pražnjena nakon istorijskog uspjeha u ABA ligi.

“Morača”, sada u proširenom kapacitetu, biće veliki adut Budućnosti i u nastavku sezone. U Podgorici tek treba da gostuju Kran Kanarija (sjutra), Himki, Bajern, Olimpijakos i Anadolu Efes, a slijedi rasplet u ABA ligi i najvažniji - plej-of mečevi.

Ono što se očekuje, a što će biti neophodno za odbranu titule u ABA ligi, jesu pobjede u gostima. Još se čaka da Podgoričani prorade i na strani - na 17 mečeva ove sezone, u Evroligi i ABA ligi, ostvarili su samo četiri pobjede u gostima.

Protiv Gran Kanarije jure “poker” skalpova španskih timova

Budućnost Voli sjutra u 19 sati dočekuje Gran Kanariju u 20. kolu Evrolige. Podgoričani imaju šansu da upišu šestu pobjedu (mogli bi, eventualno, i da preskoče rivala na tabeli ako slave sa više od 10 razlike), ali i urade nešto što je ove sezone uspjelo samo Fenerbahčeu i Olimpijakosu - da pobijede sva četiri španska tima!

Špansa ACB liga je među najboljima u Evropi, a od četiri njena predstavnika u Evroligi Budućnost je već rušila Real, Barselonu i Baskoniju. U slučaju trijumfa nad Gran Kanarijom, “plavi” bi kompletirali poker trijumfa protiv rivala iz Španija.

Gran Kanarija ima samo pobjedu više od Budućnosti, ali je od toga dvije ostvarila na strani - protiv Armanija i Darušafake.

Bonus video: