Tijelo nastradalog navijača Zvezde dopremljeno u Beograd

91 pregleda 0 komentar(a)
Incident u Istanbulu, Foto: Twitter
Incident u Istanbulu, Foto: Twitter
Ažurirano: 22.11.2014. 19:55h

Tijelo nastradalog navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića dopremljeno je večeras u Srbiju iz Istanbula, gdje ga je na beogradskom aerodromu preuzela porodica.

Na aerodromu Nikola Tesla prisustvovalu su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsjednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović.

Sahrana povodom smrti Ivkovića održaće se u ponedjeljak od 15 sati na Bežanijskom groblju.

Navijač Zvezde: Bio je haos, gađali su nas bakljama

Navijač Crvene zvezde Dušan Jovanović, koji je bio u Istanbulu na meču protiv Galatasaraja, rekao da je danas da je šokiran zbog ubistva Marka Ivkovića, kojeg su pristalice turskog tima ubile u sukobu dvije grupe.

Jovanović je istakao da je dogovor navijačke grupe da nijedan član ne daje izjave povodom incidenata u Turskoj, ali on je otkrio atmosferu iz dvorane.

"Svi smo u šoku i ne možemo da vjerujemo da je dečko ubijen. Unutra je bio haos. Čim smo ušli, krenule su prijetnje i napadi na nas. Turski navijači sabili su nas u jedan ćošak i konstantno se zalijetali, gađali bakljama, stolicama, topovskim udarima. Bilo je jako neprijatno. Sa nama je bilo i žena, pa čak i Turaka, koji su bili zgroženi količinom mržnje unutra", rekao je Jovanović, a prenosi sajt "Vice.com".

"Bilo je veoma gadno ispred hale. Prijećeno nam je na srpskom jeziku, pjevali su uvredljive pesme, mahali albanskim i bosanskim zastavama. Bilo je jako neprijatno i zaista velika sramota", rekao je Jovanović.

Čović: Navijač nije ubijen u sukobu pristalica Zvezde

Predsjednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović demantovao je danas izvještaj turske policije da je navijač crveno-bijelih poginuo u međusobnom sukobu pristalica beogradskog kluba u Istanbulu i ocijenio da je to "spinovanje" turskih medija.

"Prvi izvještaj turske policije govori o tome (da je navijač poginuo u sukobu sa turskim navijačima)", kazao je Čović na koferenciji za novinare u Beogradu.

Čelnik Zvezde je ocijenio i da je neodgovorna izjava trenera (Ergina) Atamana da su navijači Zvezde "teroristi" bila priprema "za ono što je trebalo da urade mediji, koji su počeli da spinuju i da "predstavljaju kako je mladić poginuo u međusobnom sukobu navijača Zvezde".

"Prije toga je izvještaj bio drugačiji i to naš konzul jako dobro zna", rekao je Čović.

Čović je rekao da se postavlja pitanje zašto je turska policija sprovela navijače crveno-bijelih do hale u kojoj se igrala utakmica s Galatasarajem, ako nije bilo ulaznica za njih.

"Navijači Zvezde su se okupili u neposrednoj blizini dvorane, odakle su u pratnji turske policije došli do hale. Postavlja se pitanje zašto policija vodi navijače Zvezde prema hali, ako za njih nema ulaznica", kazao je Čović.

Navijač Zvezde Marko Ivković (25) ubijen je sinoć u Istanbulu u tuči koja je izbila pred duel Evrolige sa Galatasarajem, a Čović je kazao da je taj mladić ubijen s leđa, dok je bježao od suzavca.

"Kada su stigli ispred dvorane, došli su pred navijače Galatasaraja. Ne treba mnogo mudrosti, ni pameti, da se shvati šta onda počinje da se događa... Međusobno provociranje, vređanje, pa kamenice. Onda je došla do sukoba... Još nekoliko navijača Zvezde je povrijeđeno", kazao je Čović.

Prvi čovjek Crvene zvezde ponovio je da navijači iz Beograda nisu išli u organizaciji kluba, ali da se Zvezda uključila čim je čula da su u Istanbul došli njeni navijači. Košarkaški klub Galatasaraj je poslao crveno-bijelima dopis da pristalicama beogradskog kluba ne može da obezbijedi ulaznice, pošto su sve rasprodate.

"Da se ovde radi o vrhunskoj laži i prevari govore slike i podatak koji je objavljen. Kapacitet je dvorane je 12.000, a juče je bilo 8.143 gledalaca. Nekome je stalo da navijači Zvezde ne uđu", kazao je on.

"Dobili smo od Galatasaraja određeni broj karata, ušlo je oko 60 ljudi, na posebna mjesta, gdje sede i zvaničnici turskog kluba. Da organizacija utakmice nije bila u redu dokazuju i događaji u hali. Za dlaku je izbegnut napad navijača Galatasaraja na prostor koji se naziva ložom", dodao je Čović, koji je istakao da očekuje reakciju Evrolige.

"Očekujem reakciju Evrolige. Svi znaju da je trener Galatasaraja manipulator i ovom dodatnom izjavom je baš to uradio... Pitanje je kako je znao da su 300 srpskih navijača teroristi, a da nije znao da je jedan od njih ubijen", kazao je Čović i optužio Atamana da je tokom meča provocirao igrače Crvene zvezde.

Košarkaši Galatasaraja su sinoć u Istanbulu pobijedili Crvenu zvezdu sa 110:103, a Čović je pohvalio "kako su igrači i stručni štab" izdržali pritisak, kao i pristup crveno-bijelih meču.

U izvještaju turske policije navodi se da je navijač Crvene zvezde ubijen nožem u međusobonom sukobu navijača crveno-bijelih, dok ih je policija udaljavala od mjesta odigravanja utakmice.

"Između dvije grupe navijača Crvene zvezde je došlo do incidenata. Dvije grupe navijača su bacali kamenice i flaše jedni na druge, a policija ih je smirila i razdvojila. Shvaćeno je da je jedan navijač Crvene zvezde izboden, dok ih je policija udaljavala od mjesta održavanja utakmice. Policija je koristila suzavac i gumene metke", navodi se u policijskom izvještaju, kojeg prenose današnji listovi u Istanbulu.

Jedan navijač Zvezde ubijen je u tuči koja je izbila ispred hale Abdi Ipekči u Istanbulu prije utakmice Evrolige sa Galatasarajem. On je umro od uboda nožem.

Povorka u Beogradu

Više stotina ljudi krenulo je večeras u šetnju gradskim ulicama Beograda, poslije okupljanja ispred Crkve Svetog Marka da bi odali počast navijaču Crvene zvezde ubijenom sinoć u Istanbulu.

Okupljeni su poslije molitve krenuli ka Ambasadi Turske, ali su zaustavljeni na 20-ak metara od nje gdje su izvikivali ime ubijenog i otpjevali nekoliko pjesama.

Povorku je obezbjeđivao kordon policije.

Navijač Crvene zvezde je ubijen u petak uveče u Istanbulu, uoči utakmice protiv košarkaša Galatasaraja u Evroligi.

Beograđani protestvovali ispred turske ambasade

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras ispred turske ambasade kako bi izrazili protest zbog smrti navijača Crvene zvezde Marka Ivković u Istanbulu.

Nakon što su odali počast Ivkoviću i upalili svijeće u crkvi Svetog Marka, navijači crveno-bijelih i građani su ispred ambasade Turske palili baklje i pjevali Zvezdine pesme, ali i klicali Kosovu.

Policija nije dozvolila navijačima da se bliže približe zgradi ambasade, već ih je držala na distanci od 20 metara.

Galatasaraj izrazio saučešće, Ataman se izvinio

Sportski klub Galatasaraj izrazio je danas saučešće građanima Srbije zbog ubistva navijača Crvene zvezde.

"Sportski klub Galatasaraj izražava duboko saučešće i tugu građanima Srbije zbog događaja koji su doveli do ubistva. Naše snage bezbjednosti rade sve što mogu da pronađu krivce. Vjerujemo da ovaj incident nema veze sa našim klubom i njegovim navijačima", navodi se u saopštenju kluba.

Galatasaraj je u saopštenju naveo da su gostujući navijači izazvali tuču. Trener turskog tima nazvao je Zvezine pristalice "teroristima", ali se danas izvinio zbog toga.

"Izražavam najdublje saučešće Crvenoj zvezdi i njenim navijačima. Duboko me je ožalostio njihov gubitak u tragediji koja nema veze sa sportom. Tokom konferencije za novinare nakon utakmice nisam znao za gubitak života i moje opaske su iznete prije nego što sam saznao za to", napisao je Ataman putem Tvitera.

Cirbes: Rezultat nije bitan, izgubili smo našeg navijača

Košarkaš Crvene zvezde Njemac Majk Cirbes duboko je potresen tragičnim događajem uoči meča sa Galatasarajem.

"Nikome danas nije do rezultata utakmice - izgubili smo jednog od naših navijača. Kako je moguće da se tako nešto dešava", zapitao se Cirbes na Fejsbuku.

On je dodao da je šokiran činjenicom da se u sportu dešavaju ovakve tragedije.

"Sport je izmišljen radi zabave, a ne kao poligon za tragedije. Neizmjerno sam tužan zbog ovoga što se desilo" napisao je Cirbes i porodici ubijenog navijača uputio izraze dubokog saučešća.

Isto je na Tviteru učinio još jedan igrač Crvene zvezde Markus Vilijams.

Nikola Kalinić se takođe oglasio na Tviteru pitanjem: "Da li je moguće?"

Guler: Tužno je čuti šta se dogodilo navijaču Zvezde

Kapiten košarkaša Galatasaraja Sinan Guler izrazio je danas saučešće porodici i navijačima Crvene zvezde povodom ubistva 25-godišnjeg mladića iz Srbije uoči utakmice dva kluba u Evroligi.

"Tužno je čuti šta se dogodilo navijaču Crvene zvezde ispred hale. Saučešće porodici i svim srpskim košarkaškim navijačima", napisao je Guler na društvenim mrežama.

Bartomeu: Ova tragedija vrijeđa istinski sportski duh

Košarkaška Evroliga izrazila je danas najdublje žaljenje i saučešće zbog ubistva navijača Crvene zvezde uoči meča sa Galatasarajem i osudila nasilje kojim se uništava sportski fuh takmičenja.

Evroliga je zato zatražila od oba kluba i turskih vlasti da istraže pozadinu ovog zločina, kako bi potom procijenila eventualne mjere koje treba preduzeti.

"Ova tragedija vrijeđa istinski sportski duh", rekao je predsjednik i direktor Evrolige Đordi Bertomeu.

On je naglasio da nasilju nema mjesta u sportu i sportskim dvoranama.

"Rivali treba da poštuju jedni druge i da budu posvećeni istim idealima, koji bi trebali da ih povezuju", rekao je Bertomeu.

Udovičić: Očekujem od Turske da identifikuje počinioce

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je danas da očekuje da Turska po hitnom postupku identifikuje i sankcioniše počinioce ubistva 25-godišnjeg navijača Crvene zvezde u Istanbulu.

"Očekujem od nadležnih organa Turske da sprovedu istragu po hitnom postupku, da utvrde odgovornost svih za ovu tragediju i sve počinioce naoštrije kazne. Siguran sam da cjelokupna i domaća i svjetska javnost, ne samo sportska, to očekuje od Turske", rekao je Udovičić.

Jedan navijač Zvezde ubijen je sinoć u Istanbulu u tuči koja je izbila pred duel Evrolige sa Galatasarajem.

"Činjenica da je neko izgubio život na sportskoj utakmici je najstrašniji i najtragičniji poraz za sport, nešto što je do to mjere nedopustivo i tragično da moraju da se preduzmu sve mjere kako se nikada više ovako nešto ne bi dogodilo u sportu", kazao je srpski ministar.

Udovičić je danas razgovarao sa turskim ministrom sporta Akifom Čagatau Kiličom, koji je izjavio saučešće porodici Marku Ivkoviću (25) i dodao da Turska sprovodi hitnu istragu povodom tog incidenta.

Bonus video: