REANIMACIJA TRAJALA PET SATI

Srpski konzul: Ljekari se kao lavovi borili za život navijača Zvezde

0 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2014. 12:08h

Zbog ubistva navijača Crvene Zvezde Marka Ivkovića u Istanbulu, konzul Srbije u ovom gradu Zoran Marković rekao je da je to teroristički akt na građane Srbije, javlja B92.

"Želim da naglasim da su se turski ljekari borili kao lavovi za njegov život. Reanimacija je trajala pet sati, ali je na kraju zbog obilnog krvarenja preminuo", rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, ovo je "teroristički akt na građane Srbije od strane turskih huligana".

Grupa od oko 400 navijača Zvezde nije uspjela sinoć da uđe u halu i bodri svoj klub, pa je ispred hale došlo do incidenata.

Navijači Galatasaraja su grupu gađali kamenicama i bakljama, a došlo je i do fizičkih sukoba.

Ubijeni navijač je dobio teške ubodne rane.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozvao je telefonom premijera Srbije Aleksandra Vučića i izrazio saučešće povodom ubistva Ivkovića, prenosi B92.

Vučić je rekao svom turskom kolegi da Srbija zahtijeva hitno pronalaženje i hapšenje ubice i njegovo najstrože kažnjavanje. Davutoglu je obećao je da će turske vlasti učiniti sve da se počinilac zločina pronađe i izvede pred lice pravde.

Čović potresen tragedijom: Sramna organizacija u Istanbulu

Prvi čovjek košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović ocijenio je da je organizacija utakmice protiv Galatasaraja u Istanbulu bila "sramna", i rekao da ni "beskonačni broj pobjeda" nije vrijedan ljudskog života.

"Ovo je strašan događaj. Prosto da čovjek ne povjeruje. Izjavljujem najdublje saučešće porodici. Utakmice se ne igraju da bi se ljudi ubijali", rekao je Čović agenciji Beta.

Jedan navijač Zvezde ubijen je sinoć u Istanbulu u tuči koja je izbila pred duel Evrolige sa Galatasarajem.

"Organizacija utakmice je bila sramna, ponašanje policije bilo je sramno. Bili su potpuno upoznati sa svime što može da se dogodi. Nevjerovatno je da policija baci suzavac na navijače Zvezde, a da onda u taj dim utrče turski huligani i sa noževima bodu naše navijače", rekao je Čović.

On je odgovorio da navijači iz Beograda nisu išli u organizaciji kluba, ali da se Zvezda uključila čim je čula da su u Istanbul došli njeni navijači.

"Navijači nisu išli u organizaciji kluba, ali kada smo dobili informaciju da su se pojavili navijači Crvene zvezde u Istanbulu, stupili smo u kontakt sa našim konzulatom i gospodinom (generalnim konzulom Zoranom) Markovićem smo preduzeli sve da ne dođe do ovakvog incidenta", rekao je Čović.

"Napravljena je komunikacija i našeg konzulata i turske policije, Zvezda je stupila u kontakt i sa Galatasarajem i Evroligom, i sa turskim ambasadorom u Beogradu, a reagovalo je i naše ministarstvo inostranih poslova. Od ranog jutra smo preduzeli sve da ne dođe ni do kakvih problema i ove strašne nesreće", rekao je Čović.

On je kazao da nema informacija da li je još neko povrijeđen u tuči koja je izbila ispred hale "Abdi Ipekči". Zvezdini navijači su doputovali u Istanbul na utakmicu Evrolige, ali policija nije htjela da ih pusti u halu, bez obzira na to da li su imali karte.

"U halu je moglo da stane još mnogo ljudi, i obezbuheđena su sredstva da se uredno plati karta, tako da nije postojao nikakav problem da grupa srpskih navijača bude prisutna na utakmici. Ali, kako su saznali da dolaze navijači, tako je njihov klub u saradnji sa policijom objavio da su navodno prodate sve karte. A postoje fotografije na kojima se vidi da su lagali", rekao je Čović.

Prvi čovjek crveno-bijelih istakao je da je Zvezda bila dobar domaćin Galatasaraju u prvom meču.

"Galatasaraj je bio gost u Beogradu i dočekan je domaćinski, bez ijednog problema. Zato sada odvratno zvuče zamjene teza da su Srbi krivi za sve", kazao je Čović.

Njega je posebno razljutila izjava trenera Galatasaraja Ergina Atamana, koji je navijače Zvezde nazvao "teroristima" i kazao da su oni napali domaće navijače.

"Sramota je što sada pojedinci pokušavaju da zamjenjuju teze. Turski trener je dao odvratne, neprimerene izjave...Trener je učitelj, a takav učitelj treba da se stidi svoje izjave. Ne treba nam pobjeda.

Beskonačno mnogo utakmica i beskonačno mnogo pobjeda nema vrijednost jednog života, mladog života", rekao je Čović.

Zvezda i konzulat Srbije zajedno su organizovali povratak preostale grupe od nekoliko stotina navijača da se vrate u Srbiju.

"Sada se sa konzulatom maksimalno bavimo time da svi ostali navijači bezbjedno stignu svojim kućama. Blizu su izlaska iz Turske, dobili su pratnju. Ali, oni su došli raznim sredstvima, autobusom, ličnim automobilima, avionom...Pa zar je moguće da je zabranjeno doći i navijati za svoj tim?", rekao je Čović.

Galerija