Bitadze puca od samopouzdanja: Možemo do četvrtfinala Evrolige

Mladi centar oduševio i protiv Gran Kanarije i poručio da ne odustaje od plej-ofa elitnog takmičenja, ali i da je glavni cilj titula u ABA ligi
4770 pregleda 12 komentar(a)
Bitadze, Foto: Filip Roganović
Bitadze, Foto: Filip Roganović

Luka Dončić je 2017. godine bio drugi najmlađi košarkaš na Eurobasketu i osvojio je senzacionalnu titulu i bio član prve petorke šampionata.

Fenomenalni Slovenac oduševljava i u ruki sezoni u NBA, a na drugoj strani Atlantika se sve češće priča o jedinom igraču koji je bio mlađi od njega na tom šampionatu Starog kontinenta, Gogi Bitadzeu.

Mladi centar iz Gruzije, koji u julu slavi tek 20. rođendan, već postaje strah i trepet u Evroligi.

Budućnost je, zahvaljujući svom najmlađem igraču i njegovoj odličnoj odbrani, vezala tri pobjede u elitnom evropskom takmičenju, a Bitadze je više puta pokazao da i njega čeka blistava budućnost u NBA.

Sjajni centar je imao ključnu ulogu i u pobjedi nad Gran Kanarijom u petak veče (80:75), a sa 16 poena, sedam skokova, tri blokade i dvije asistencije je došao do indeksa 27 i mjesta među šest najboljih igrača 20. kola.

- Velika je stvar što smo pobijedili treći put zaredom. Odlično je što smo nastavili da igramo svaku utakmicu sa 100 odsto, to je sjajno za publiku i naše samopouzdanje - rekao je Bitadze za „Vijesti”.

Kao i protiv Reala, kada se na staru mučio sa Valterom Tavarešom, pa onda odigrao spektakularno, tako je počeo i meč sa drugim španskim timom. Na početku je ispadao nakon pik’en’rola, što su kažnjavali Anžejs Pasečniks i Ondžej Balvin, ali je kasnije dominirao u oba reketa.

- Trudim se da ostanem fokusiran i pozitivan tokom čitave utakmice, da igram jako svaki minut. Ne gledam ko mi je protivnik, igram svoju igru. Nije bilo toliko teško protiv Pasečniksa i Balvina, nego sam promašio nekoliko polaganja u prvom poluvremenu.

Najtalentovaniji evropski centar je iz Mega Bemaksa stigao u Podgoricu 19. decembra i za malo više od mjesec postao ljubimac navijača, koji su mu posvetili i pjesmu.

21,33 iznosi prosječni indeks Bitadzea u šest utakmica Evrolige. Zanimljivo, lider u tom segmentu je Jan Veseli sa 21,21, ali Gruzijac nema dovoljno mečeva da bi bio u konkurenciji za 1. mjesto

A zna se zbog čega je i došao - da napreduje u Evroligi, ali i da pomogne Podgoričanima da odbrane tron u regionalnom takmičenju.

- Cilj je titula u ABA ligi, a mislim da u Evroligi još imamo šansu da se domognemo plej-ofa. Ako ništa drugo, potrudićemo se da dobijemo što je više moguće utakmica - optimista je 19-godišnjak iz Sagaredža, gradića u blizini Tbilisija.

19 blokada ima 19-godišnji Gruzijac i po tome je sedmi igrač Evrolige. Vodi Valter Tavareš iz Reala sa 39, ali ima znatno slabiji prosjek - 1,95 naspram Bitadzeovog 3,17

Budućnost na 10 kola do kraja ima šest pobjeda, tri manje od Armanija, Baskonije i Makabija, koji dijele pozicije od osam do 10.

Jasno je da je do četvrtfinala jako teško doći, pogotovo zbog činjenice da tim Jasmina Repeše još nema pobjedu u gostima, a i pred njim je jako težak raspored.

- Naravno da možemo da pobijedimo na strani. Gdje nam je najveća šansa? Na svakoj utakmici je imamo, ko god da nam je rival - optimistično je zaključio Bitadze.

19 blokada ima 19-godišnji Gruzijac i po tome je sedmi igrač Evrolige. Vodi Valter Tavareš iz Reala sa 39, ali ima znatno slabiji prosjek - 1,95 naspram Bitadzeovog 3,17

Cedevita deklasirala Zvezdu i cementirala 2. mjesto

Nade košarkaša Budućnosti da do kraja regularnog toka ABA lige mogu do 2. mjesta su sada „tanke” - Cedevita je u derbiju 17. kola deklarisala Crvenu zvezdu (84:68), nanijela joj prvi poraz u regionalnom takmičenju i uspješno preskočila najtežu od šest prepreka ka cilju. Beograđani su još i dobro prošli, jer je domaćin u jednom trenutku imao i plus 29 (77:48).

Cedevita do kraja regularnog toka gostuje Igokei, Krki i Olimpiji, a dočekuje FMP i Mornar. Ako pobijedi sve rivale do kraja, biće joj nebitno šta će uraditi Budućnost, jer je bolja u međusobnom skoru - u Zagrebu je pobijedila 63:58, u Podgorici izgubila 80:78. Polufinale se igra na dvije pobjede.

Bonus video: