San Antonio Spurs: Ljudsko srce - srce šampiona

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 1. mjestu se nalazi ekipa San Antonio Spurs.
150 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2014. 15:09h

Sastav San Antonio Spurs

PG: Tony Parker, Cory Joseph, Patty Mills, Bryce Cotton

SG: Danny Green, Manu Ginobili, Marco Belinelli

SF: Kawhi Leonard, Austin Daye, Kyle Anderson, Josh Davis

PF: Tim Duncan, Boris Diaw, Matt Bonner, JaMychal Green

C: Tiago Splitter, Jeff Ayres

Došli: Kyle Anderson (UCLA), Bryce Cotton (Providence), Josh Davis (San Diego State), JaMychal Green (Chorale Roanne) i John Holland (Gravelines).

Otišao: Damion James (Washington)

Najbitniji podaci iz prošle sezone

Učinak: 62-20, prvi u Jugozapadnoj diviziji, prvi u Zapadnoj konferenciji 105.4 poena po meču/97.6 primljenih koševa po meču

Lideri tima

Poeni: Tony Parker — 16.7 Skokovi: Tim Duncan — 9.7 Asistencije: Tony Parker — 5.7 Ukradene lopte: Kawhi Leonard — 1.7 Blokade: Tim Duncan — 1.9

Branko: Izgleda da su Spursi kao vino, što stariji to bolji. Potpisnik ovih redova ih je još prije 3 godine otpisao kao prevaziđenu i previše staru ekipu, ali nakon što su ga iz godine u godinu uvjeravali da to nije baš tako, odlučio je da se pospe pepelom i prizna da su Spursi jedan prosto nevjerovatan sistem. Gledano sa određene vremenske distance, način na koji oni čuvaju i štede svoje glavne igrače (Duncana, Parkera i Manua), način na koji oni od nekih epizodista i prosječnih igrača prave vrhunske igrače zadatka (Mills, Bonner, Splitter,Belineli ili ranije Neal, Hill, Oberto...), način na koji su polako u petorku uveli jednog Leonarda (MVP finala) je fascinantan.

O sistemu Spursa ne treba puno govoriti, dovoljni su podaci da pola lige (uprave i treneri) imaju neke veze sa njima. Franšiza i organizacija koja se rijetko srijeće u modernom sportu. Pomenuću da je jedan od Greggovih pomoćnika i Ettore Messina, kao i Becky Hammon, prva žena asistent u NBA.

Što se tiče ovogodišnje ekipe, vrlo je slična kao i prethodne sezone kada su uzeli prsten. Sa drafta je stigao Kyle Anderson, koji je dosta solidno odigrao predsezonu. Kyle je želio Spurse i na noć drafta je zaplakao. Spursi su jedna duboka ekipa sa igračima koji posjeduju veoma visoki košarkaški IQ (svaki put pomislim na debelog Diawa kada ovo kažem). Obavezno ih gledamo u plejofu, glavni su kandidati za titulu, ali daleko od toga da će biti lako.

Svakako, svi njihovi mečevi, pogotovo u plejofu, će biti košarkaška lektira.

Marko: "Ne mogu oni više ništa. Ko će da im igra? Duncan i Ginobili od po 40 godina?". Ovo su prve rečenice koje izgovara većina ljubitelja NBA kada se pominju kandidati za titulu. A oni nas svake godine oduševe. Tim je i praktično ostao nepromijenjen, svi točkići šampionske mašinerije su tu. Prvi među jednakim je "ludi Srbin", bez dileme najbolji trener u ligi Greg Popović, koji svake godine cijedi ono najbolje iz svakog igrača, i nalazi mu značajnu ulogu u sistemu.

Praktično svi igrači koji ulaze u igru pucaju od samopouzdanja i želje da se dokažu. Stari lisac tokom cijele sezone mudro dozira minute najiskusnijim i tako ih čuva za plej of, a njihove minute dobijaju rezervisti koji kasnije u plej ofu daju maksimum. U sklopu toga Popović često svjesno žrtvuje mečeve da bi na kraju dobio rat. Prošlogodišnju igru je karakterisalo nebrojeno mnogo utrčavanja kroz reket i nestvarni protok lopte. Pravo je uživanje bilo gledati ovu ekipu prošle sezone, jer igraju košarku na način na koji se ona najbolje igra - jednostavno.

Tony Parker je dirigent orkestra i ostali sviraju po njegovim notama. I dalje je taj prvi korak nerješiv za odbrane i dalje se svaki put začudim kako lopta uđe kad je nabaci na tablu. Mijenjaće ga Patty Mills koji je u plej ofu dokazao da se na njega može računati i kad zagusti.

Ono što je interesantno da Spursi nemaju atletski dominantnih igrača osim jednog. To je MVP prošlosezondkog finala Kawhai Leonard, tihii momak, koji kao da je iz komšiluka a ne jedan od najvećih zvijezda NBA lige. Popović je zahtijevao da ovaj momak dođe iz Indijane i ovaj mu je vratio na najbolji način. Tu su veliki Manu Ginobili, Marko Bellineli i Green. Veličina Argentinca se ogleda i u tome što je bez problema prihvatio da ulazi sa klupe i mijenja Greena. Green ima bolji procenat šuta za 3 poena u plej ofu, nego dok je igrao za Olimpiju u ABA ligi. Belineli je vrstan šuter koji je to i dokazao pobjedom na all star takmicenju u brzom šutiranju trojki.

U reketu je možda i najbolja cetvorka svih vremena, mirni momak sa Djevičanskih ostrva, budući član Hall of Fame, čovjek koji ima 5 prstenova - veliki Tim Duncan. Potpuno atipična zvijezda, i zbog toga možda nije stekao popularnost drugih zvijezda. Pored njega tu je i debeljuškasti Diaw koji je prešao put od titule za igrača koji je najviše napredovao do toga da ga škartira najgora ekipa lige, do važnog šrafa u šampionskoj mašineriji.

Tu su još Splitter specijalista za pik n roll igru koju forsira i stameni Baynes još jedan igrač koji je dio karijere proveo u ABA ligi. Ne smijemo zaboraviti ni Matt Bonnera i njegov čuveni šut koji više podsjeća na bacanje kamena s' ramena nego na šut profesionalnog košarkaša. Spursi su još jedan primjer kako sistem pobjeđuje pojedince i kako iz većine igrača izvlaci maksimum. Spursi bi trebalo bez problema da dođu do polufinala Zapada, i da se nadaju da će izbjeći Oklahomu koja im najmanje odgovara, od svih ekipa u ligi.

Stevan: Šta reći o jednoj od najuspješnijih organizacija ne samo u sportu već uopšte? Ako bi morao da opišem Spurse s jednom riječju, to je - konstantnost. Od draftovanja Duncana, Spursi imaju rekordni niz od 17 playoff sezona za redom i 15 sezona sa učinkom većim od 50 pobjeda. Kroz sve te sezone, mnogi su dolazili i odlazili, a čovjek sa nadimkom Big Fundamental ih je dočekivao i pratio. Ove sezone Timmy je imao prilike da dočeka samo rookiea Kyle Andersona, što govori da će uigranost sistema opet biti glavni adut u još jednom lovu na prsten.

Iako to očigledno njima ne smeta pri razbijanju protivnika, veliki trio je godinu stariji i Pop će ih sigurno još više odmarati za playoff. MVP Leonard će voditi ekipu sa energetskog aspekta i preuzeti veću rolu u ofanzivi a premija bi bila da Boris ponovi igru iz prethodne sezone. Ključ ove sezone će biti forma Parkera koji je pokretačka snaga ofanzive a pošto je odmorio od reprezentativnih obaveza očekuje se da bude na vrhuncu. Timmy i Spliter će zaključati reket, Leonard i Green svojom dužinom terorisati spoljnje igrače protivnika tako da će jedina ranjiva tačka biti Parker i njegova zamjena Joseph. Problem za Popa će biti da nadomjesti poene sa klupe Millsa koji zbog povrede propušta većinu sezone. Ali Pop ne bi bio Pop da probleme ne rješava od šale.

Iako je glasanje generalnih menadžera svih timova lige završeno sa Spursima kao favoritom za tron i dalje u stručnoj i laičkoj javnosti ima nevjernih Toma. Te Tome bi trebalo da se sjete citata Rudija Tomjanovicha nakon titule Houstona 95': Don't ever underestimate a heart of a champion! (Nikad ne potcjenjuj srce šampiona)

Draško: Konačno dođosmo i do šampiona, od sad već davne 1997. moje omiljene ekipe. Kao redovan čitalac Tempa pročitao sam tada najavu najboljih igrača generacije za predstojeći draft i odmah mi se svidio momak sa Djevičanskih ostrva koji je pukim slučajem počeo da se bavi košarkom sa 15 godina pošto je usljed vremenskih neprilika uništen bazen i prekinuta njegova plivačka karijera. Niko nije bio iznenađen kad je David Stern kao prvo pročitao ime Tim Duncan.

I istorija je počela - uz komandu Grega Popovića koji je stigao godinu prije svog glavnog igrača, već 1998. godine stigla je titula, a sa ovom ljetošnjom došlo se do 5. Od tada pa do danas - konstantno u vrhu, uz nenametljivo i sportsko ponašanje, pravi su primjer prezentovanja ljepote u igri i timskog duha. Nema bitnih i manje bitnih igrača, sve je podređeno kolektivu u kome svako zna svoju ulogu. Nije dovedena nijedna velika zvijezda, već je svaki sastav napravljen radom svih u klubu – od menadžera, preko skauta do trenerske ekipe. Ovaj sistem je uticao i na cijelu ligu, pa sad imamo plejadu trenera koji su izašli iz ove škole. I na primjeru sadašnjeg sastava može se lako vidjeti kako sistem funkcioniše - uz pomenutog najboljeg igrača na poziciji 4 svih vremena, tim je popunjen ili kroz razvoj mladih igrača pokupljenih sa najnižih pozicija na draftu (Parker, Ginobili, Splitter), nakon loših sezona u ostalim ekipama (Diaw, Mills) ili jednostavno na osnovu osjećaja da ima nešto u igračima koje treba razvijati (Leonard, Green). Na kraju su i nadležni u ligi imali problem da izaberu MVP-a iz ovakve družine pa izbor je pao na mladog Leonarda zbog toga što je u posljednje 3 utakmice nadigrao u direktnom duelu najboljeg igrača današnjice Jamesa.

Šta očekivati ove sezone – Popova mašina će odraditi standardnih 60-ak pobjeda u sezoni i spremati razne varijante za doigravanje. Prošlogodišnja ekipa nije mijenjana, a dodat je samo novajlija Kyle Andersson. Povrede Splittera i posebno Millsa će sigurno uticati na igru, Duncan i Ginobili teško da mogu ponoviti prošlu sezonu, ali ako Leonard odigra sezonu na nivou Finala i Parker nakon slobodnog ljeta bude svježiji nema razloga da se ne ostane na istom nivou.

Da li će to biti dovoljno za novo prstenje? Nadam se da jeste, pa neka Lebron, Kevin, Chris, Derick i ostali sačekaju još bar jednu sezonu i odgledaju opet slavlje na ulcama San Antonia koje bi vjerovatno predstavljalo i kraj jedne ere.

Srdan: Malo koja ekipa u istoriji sporta je izazivala vrstu divljenja koju izaziva franšiza San Antonio Spursa, nenametljiva dinastija koju ne možete da ne volite. O razvoju ove dinastije sam već i ranije pisao, to možete pročitati ovdje, pa ću probati da izbjegnem ponavljanje. Jedna stvar se uporno zaboravlja kada su u pitanju Spursi, a to je činjenica da su i oni kao i Oklahoma, svoju ekipu izgradili kroz draft, ali sa mnogo više vještine i sa mnogo nižih pozicija. Ono što je ključna stvar u vezi ove sezone jeste što više niko ne potcjenjuje Spurse. Godinama se govorilo da su prestari, provaljeni, jednolični, ali sada kad su za to najveće šanse, niko i ne pomišlja da otpiše Spurse u bilo kojoj kombinaciji.

Ekipa je praktično nepromijenjena, šuterska i paserska škola, i neviđena hemija među saigračima. Parker je odmorio preko ljeta, jedan od najvećih igrača svih vremena i najbolji saigrač ikada Tim Duncan će odraditi svoj dio kao i uvijek, a Ginobili će pripomoći kada to bude potrebno. Veću ulogu će preuzeti Kawhai Leonard koji je i prošle godine bio jedini igrač sa nekim značajnim opterećenjem što se tiče minutaže. Svaka pozicija je popunjena igračima koji znaju svoju ulogu, ima dobrih igrača na niskom postu, dobrih pasera, igrača koji znaju da napadnu raket, i naravno šutera, koliko samo šutera. Naravno, Pop će sve to opet posložiti, a rijetko ko tako dobro rotira igrače, prilagođava igru tokom utakmice i ima iskustvo vođenja hiljadu bitaka sa istom vojskom.

Iako ih niko više ne potcjenjuje, godine će svoje odraditi, i za mnoge je ovo potencijalno posljednja sezona. Duncan i Ginobili zajedno imaju 75 godina. Takođe, vidjećemo kako će se boriti sa atletskim monstrumima od ekipa kao što su Oklahoma ili Clippersi na Zapadu. Bitno je i kakva će biti forma Millsa nakon što se vrati, ali i koliko će biti gladno srce šampiona. Jer to je ipak prije svega ljudsko srce, u najčistijem smislu.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: