Oklahoma City Thunder: Posljednja šansa ove ekipe?

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 2. mjestu se nalazi ekipa Oklahoma City Thunder.
149 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2014. 13:15h

Sastav Oklahoma City Thunder

PG: Russell Westbrook, Reggie Jackson, Sebastian Telfair, Semaj Christon

SG: Anthony Morrow, Jeremy Lamb

SF: Kevin Durant, Andre Roberson, Josh Huestis

PF: Serge Ibaka, Nick Collison, Perry Jones, Grant Jerrett

C: Kendrick Perkins, Steven Adams, Mitch McGary

Došli: Mitch McGary (Michigan), Anthony Morrow (New Orleans) i Sebastian Telfair (Tianjin Ronggang (China).

Otišli: Caron Butler (Detroit), Derek Fisher, Thabo Sefolosha (Atlanta) i Hasheem Thabeet (Philadelphia).

Najbitniji podaci iz prošle sezone

Učinak: 59-23, prvi u Sjeverozapadnoj diviziji, drugi u Zapadnoj konferenciji

106.2 poena po meču/99.8 primljena koša po meču

Lideri tima

Poeni: Kevin Durant — 32.0 Skokovi: Serge Ibaka — 8.8 Asistencije: Russell Westbrook — 6.9

Ukradene lopte: Russell Westbrook — 1.9

Blokade: Serge Ibaka — 2.7

Stevan: Sezonama unazad Thundersi su blizu prstena ali nikako da naprave taj odlučujući korak ka besmrtnosti. Stiče se utisak da su ove sezone dalji od datog cilja jer nisu bili previše aktivni tokom transfer ljeta a konkurencija je osjetno pojačana.

Poseban problem predstavlja veliki broj povreda u predsezoni a naročito povreda Duranta koji će odsustvovati najmanje dva mjeseca. Trenutno su povrijeđeni i Morrow i Perkins tako da je mana ionako tanke rotacije sada još više naglašena.

Po katastrofalnim igrama iz predsezone, evidentno je da će bez svog MVP-a Oklahoma imati mučan početak sezone. Na ovako jakom Zapadu loš start će biti teško nadomjestiti u nastavku sezone tako da će Oklahoma teško izboriti prva tri mjesta u konferenciji. Oporavljeni Morrow bi trebao da donese taj trojkaški element koji je nedostajao prethodne sezone.

Adams će biti vjerovatno starter ove sezone umjesto ofanzivno operisanog Perka tako da će duo Ibaka i Adams izgledati sasvim solidno. Ukoliko KD i Westbrook ne odigraju na vrhuncu svojih mogućnosti, Oklahoma će teško upasti u borbu za prstenje.

Draško: I prošle sezone došli su u samu završnicu – fenomenalni napad Spursa je uz povredu ključnog odbrambenog šrafa Ibake bio ipak nepremostiva prepreka u finalu Zapada.

Osim pomenute povrede, glavni problemi ekipe bili su nedostatak šutera za 3 koji bi malo resteretio udani tander Durant-Westbrook u napadu i otvorio im prostor, a posebno činjenica da je Perkins i dalje startni centar. Za prvi problem je nađeno rješenje u dovođenji Morrowa koji će, dok osim nade da napredak stamenog Novozelanđanina Adamsa može nadomjestiti raspad prije nekoliko jednog od najboljih defanzivnih centara lige koji trenutno izgleda samo kao slabo pokretna sjenka tog igrača koji je potpuno beskoristan u napadu, ako mora da se pomjeri dalje 2m od koša i u odbrani.

Izgleda da još samo trener Brooks vjeruje da on može biti od koristi, tako da ga možemo i ove godine očekivati svake noći u prvim minutima utakmice. Nezgodna povreda stopala KD-a sigurno zbog koje će propustiti makar prvih mjesec dana sezone dodatno će otežati situaciju pa će Westbrook u napadu imati vraški težak zadatak da održi napad na potrebnom nivou. Ali, možda je to prilika da konačno dokaže svoju vrijednost kad će sve oči biti uprte u njega.

Pomoć može očekivati od Jacksona koji će morati da dokaže da zaslužuje veliki ugovor, iako je uvijek moguće da štedljiva uprava nađe način da ga promijeni za par igrača na početničkim ugovorima, kao što je uostalom i on stigao kao dio paketa za Hardena. Da li bi Oklahoma već proslavila titulu da nije bilo ovakve štedljivosti, da ne kažemo škrtosti, možda je pravo pitanje.

Ukratko - već godinama je ova ekipa na okupu, i u samom vrhu lige ali nikako da dođe do trona. Ova i naredna sezona su možda posljedje šanse za to jer bi Durant tada mogao da izgubi strpljenje i vjeru da u ovom okruženju može do prstena i ode neđe, možda najprije prateći “LeBron efekat” u rodni kraj da sa Wallom i Bealom proba što mu ovdje nije uspijevalo.

Marko: Teška srca moram reći da mi je neka ekipa milija od Spursa, ali ova Oklahoma to jeste. Valjda je svima jasan razlog za to - KD! Oklahoma je primjer kako se sjajna ekipa može sastaviti draftom, ali ujedno i primjer kako đkrtost vlasnika može da rasturi istu tu ekipu. Na veliku žalost, nećemo gledati Duranta na početku sezone zbog povrede, a upravo su povrede Ibake i Westbrooka u ranijim sezonama možda koštale ekipu titule, nikad nećemo saznati.

Durant je po mom misljenju najbolji igrač današnjice, jer sam uvijek više cijenio eleganciju nego snagu. KD čini da košarka bude najljepša a ujedno i najlakša igra na svijetu jer je tako jednostavna kada je igraju majstori. Kada vidite njegove koševe pomislite da i vi sami to možete da uradite . Njega je vrlo vrlo teško braniti, jer ili je viši ili brzi od čuvara. Sa svojih 208, je viši od gotovo svih igraca na poziciji 3 + nevjerovatno duge ruke mu omogućavaju da šutira bez bloka. Fizičke predispozicije mu omogućavaju da bude i sasvim pristojan defanzivac.

Westbrook je plej sa najboljim fizičkim predispozicijama u ligi, čak je jedno vrijeme (prije bizarne povrede nakon sudara sa Beverlyem) imao nadimak "Ironman", jer nije propustio nijedan meč u srednjoj školi, na koledžu i u NBA ligi. Njegov stil igre nije baš dobar po ekipu tj. njegove organizatorske sposobnosti nisu visoko na ljestvici njegovih kvaliteta i zato većina njegovih poena dolazi ili iz tranzicije ili iz "izolacije". Nešto po čemu se Russell izdvaja od ostatka lige i po čemu je bez dileme najinteresantniji jeste stil oblačenja. MORATE da pogledate njegove odjevne kombinacije.

Njemu će na bekovskim pozicijama društvo praviti Jackson i Lamb. Jackson bi u pojedinim ekipama bio među glavnim igračima, ovdje se mora zadovoljiti ulogom startera. Ibaka je još jedan igrač koji je draftom došao u ekipu i to dok je bio član španske Manrese. Na početku karijere je važio za odbrambenog specijalistu, ali je iz sezone u sezonu napredovao i izrastao je u legitimnu prijetnju u napadu, čak i sa spoljnih pozicija.

Oklahoma se muči sa centarskom pozicijom poodavno, prvo su trejdovali Jeffa Greena i doveli Perkinsa što je bio totalni promašaj. Zatim je doveden i Thabeet, koji nije ništa pokazao, tako da je Collison provodio poprlilično vremena na parketu što nije nikako dobro za ekipu koja hoće titulu. Prošle godine su draftovali Novozelanžanina Adamsa koji bi mogao biti sasvim ok rješenje za budućnost.

Najveći problem ekipe je timska igra, tj nedostatak iste. To nije toliki problem kada se igra regularna sezona, ali kada dože plej if to je druga priča. Westbrook mora da nauči da nije sam na parketu i da se ne zalijeće 1 na 5. Moraju se truditi da što bolje prođu bez Duranta i da ne zaostanu previše za vodećim ekipama, kako bi ih kasnije mogli juriti. Iskreno vjerujem da ova ekipa može do titule, a sve ispod finala Zapada je neuspjeh.

Branko: Oklahomu je odmah zadesio peh - njihov najbolji igrač Kevin Durant je slomio kost u stopalu, radi koje će morati na operaciju i odsustvovaće dva mjeseca. Na duže staze to ne predstavlja problem, (vratiće se Durant na staro do plejofa) ali može predstavljati problem na početku sezone kada procenat pobjeda sigurno neće biti isti kao da je on tu. Na ovakvom Zapadu, svaka pobjeda je bitna. Za razliku od istoka, u plejofu nema lakih protivnika, pa pozicija na tabeli kao i prednost domaćeg terena igraju veliku ulogu.

Slično kao i njihovi glavni konkurenti, Thunder je napravio samo male izmjene u igračkom kadru. Stigao je šuter Morrow, a otišao Sefolosha. Glavnu osovinu ekipe činiće trojac Durant-Westbrook-Ibaka, što je bio i slučaj u prethodnim sezonama, a osim pomenutog Morrowa, tu su veterani Collison i Perkins, i cijela plejada velikih, ali još uvijek nedovoljno dokazanih talenata poput Jacksona, Lamba, Adamsa, Robersona, Jonesa...

Dakle, ovo je odlična ekipa koja ima fizikalije, mladost, određenu dozu plejof iskustva, ali i ekipa koja ima svoje upitnike.

Da povreda nije omela Duranta, sigurno bi opet bio jedan od glavnih kandidata za MVPa lige, ali će i dalje bez premca biti najbolji ofanzivni igrač lige. Westbrook ima žute minute, ali njegova agresivnost i atleticizam se rijetko sreću na košarkaškim terenima. Ibaka je veoma dobar defanzivac koji je u poslednjih nekoliko sezona dodao i odličan šut sa poludistance.

Thunder može do kraja, to je sigurno. Uopšte ne sumnjam da povreda neće ostaviti puno traga na Duranta, kao i da će Westbrook i Ibaka odigrati svoje standardne uloge. Možda i najbitnije pitanje za ovu ekipu je kako će se uklopiti svi oni talentovani mladići koji su već pomenuti tj. da li će pružiti adekvatnu podršku glavnom trojcu. Puno pritiska je i na treneru Brooksu koji, čini mi se, ima sve manje i manje kredita.

Srdan: Oklahoma je franšiza za divljenje koja je ekipu formirala kroz draft zahvaljući jednom od boljih GM-ova lige, Samu Prestiju. Durant, Westbrook, Harden, Ibaka i Jackson su svi bili njegov izbor, ali jedna stvar je pokazala koliko je teško biti šampion sa timom iz manjeg grada i koji ima manje tržište. Da bi se uštedio novac, Oklahoma nije ponudila maksimalni ugovor najboljem beku šuteru u ligi Jamesu Hardenu, već ga je trejdovala u zamjenu za par igrača i pikova, vezavši ruke Prestiju koji je barem uspio da izvuče Jeremy Lamba i da Torontov pik pretvori u Stevena Adamsa.

Pošto je rangiranje pravljeno prije dvadesetak dana, razumljivije je zašto je OKC na drugom mjestu, jer je Durant uz LeBrona najbolji igrač lige, o kome ne treba trošiti riječi jer je jedan od najnezaustavljivijih napadača u istoriji, a koji će puno faliti ovoj ekipi na početku sezone u jurnjavi za što boljom pozicijom uoči plejofa. Ekipu će predvoditi Russell Westbrook koji je potencijalno najbolji strijelac lige dok se ne vrati Durant. Westbrook je i sjajan defanzivac kada je fokusiran, a vjerujem da će rola vođe time pomoći Russellu da sazrije kao igrač. Na beku će mu pomagati Reggie Jackson koji je zvijezda u usponu, ali Brooks ne želi da on bude starter zbog defanzivnih nedostataka. Nije baš jasno u kome onda Brooks vidi defanzivnog stopera, kada nema Sefoloshe, jer to sigurno nisu Lamb, Morrow ili Telfair. Upravo će Lamb biti pred velikim ispitom da dokaže da može više nego što je do sada pokazao, ukoliko to ne uradi, specijalista trojkaš Morrow čeka priliku.

Serge Ibaka će i ove sezone napredovati u napadu zasigurno, jer na to ukazuje njegova radna etika, koja mu je pomogla da iz godine u godine širi šuterski domet. Naravno, Ibaka je i stalni kandidat za najboljeg defanzivca u NBA. Zamjena je bezlični Collison, i jedna vrlo zanimljiva pojava - Perry Jones, koji je nekada bio jedan od top prospekata, ali su ga povrede omele da išta ozbiljnije uradi. Bljesnuo je par puta tokom predsezone, pa ćemo sačekati i vidjeti što može kada počne sezona.

Centarska pozicija će puno uticati na status trenera Brooksa, za kog uprava ima manje strpljenja nego inače, pa ćemo vidjeti hoće li popustiti i davati Adamsu više šanse, ili će ostati tvrdoglav i u startnu petorku gurati Kendricka Perkinsa koji je uz Raya Feltona bio vjerovatno i najgori starter u NBA. Ekipa je generalno vrlo brza i atletska i sjajno šutira bacanja.

Dosta je potencijalnih problema ove ekipe, a rupa na bekovskoj poziciji je još i najmanja. Reggie Jackson je tokom ljeta govorio o tome da želi da bude starter i veću ulogu, a Brooks je jasno naznačio da će ulaziti sa klupe, pa tu može nastati problem. Visoki igrači Oklahome skoro ništa ne mogu da kreiraju iz niskog posta, pa može biti problem za Ibaku da dobije prostor na poludistanci. Ova sezona je vjerovatno posljednja prilika za talentovanu grupu da dođe do titule, što je vrlo moguće ako se KD vrati brzo i valjano, a Brooks bude pokazao da je trener koji može da vodi ovu ekipu dalje od finala Zapada. U suprotnom, Durant bi mogao da se uputi u Washington ili Houston (što je najavio Jalen Rose), a Westbrooka odavno povezuju sa Lakersima...

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: