Cleveland Cavaliers: Vratija se "Kralj", nije bitno di je bija

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 3. mjestu se nalazi ekipa Cleveland Cavaliers.
71 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2014. 12:06h

Sastav Cleveland Cavaliers

PG: Kyrie Irving, John Lucas III,

SG: Dion Waiters, Matthew Dellavedova, Joe Harris, Chris Crawford

SF: LeBron James, Mike Miller, Shawn Marion, James Jones

PF: Kevin Love, Tristan Thompson, Dwight Powell, Erik Murphy, Malcolm Thomas

C: Anderson Varejao, Brendan Haywood, Louis Amundson, Alex Kirk

Došli: LeBron James (Miami), Dwight Powell, Kevin Love (Minnesota), Mike Miller (Miami), James Jones (Miami), Shawn Marion (Dallas)

Otišli: Andrew Wiggins (Minnesota), Anthony Bennett (Minnesota), Luol Deng (Miami), Spencer Hawes (LA Clippers),C.J. Miles (Indiana), Jarrett Jack (Brooklyn), Tyler Zeller (Boston), Sergey Karasev (Brooklyn)

Najvažniji podaci iz prošle sezone

Učinak: 33-49, treći u Centralnoj diviziji, deseti u Istočnoj konferenciji

98.2 poena po meču/101.5 primljenih koševa po meču

Lideri tima

Poeni: Kyrie Irving – 20.8

Skokovi: Anderson Varejao – 9.7

Asistencije: Kyrie Irving – 6.1

Ukradene lopte: Kyrie Irving – 1.5

Blokade: Andrew Bynum – 1.2

Draško: S obzirom na ljetošnje promjene nema mnogo smisla komentarisati prošlu sezonu - opet je počela playoff ambicijama, oko Nove doveden Deng da se produži nada da je taj cilj ipak dostižan i na kraju, kad su već završili u lutriji, imali sreće da izvuku prvog pika, po 4. put u zadnjih 11 godina.

Kralj LeBron je odlučio da se vrati, za njim odmah stigli iskusni šuteri Miller i Jones, kao i dugo godina jedan od boljih defanzivaca lige Marion, 2 posljednja prva pika pretvorena u Kevin Lovea i uz prošlogodišnje igrače cilj je odmah postala titula. Ekipa nesumnjivo posjeduje taj potencijal, ali je pitanje da li u par mjeseci zajedničkog rada sve može posložiti trener Blatt koji je nakon decenija vrhunskih rezultata po evropskoj klupskoj i reprezentativnoj košarci stigao da se dokaže i u domovini.

Već su vidljivi nedostaci ove ekipe – bekovska linija je mlada i nije dokazala za sad ni da može do doigravanja, a ne što više (ako ne računamo bljeskove Irvinga na all star mečevima i finalu svjetskog prvenstva), a osim tradicionalno pola sezone povrijeđenog Varejaa nema pravog centra. Vaskrsnuće Ray Allena (ukoliko dođe) bi moglo da riješi prvi problem, dok će za rješenje drugog biti potrebno veliko žrtvovanje Lovea i Thomspona kojima to nije prirodna pozicija.

Napad će sigurno biti među najboljima u ligu, al će odbrana odrediti krajnji domet ove sezone. James teško da će moći da igra u kontinuitetu ogroman broj minuta kao proteklih sezona jer u decembru ipak ulazi u četvrtu deceniju, ali će sigurno i samim prisustvom uticati na poboljšanje ostalih. Tutula izgleda kao priča iz bajke, veliko finale je realan domet, dok bi sve ispod finala Istoka bio neuspjeh.

Stevan: Još jedan The Decision je učinio da stanovnici Clevlanda koji su palili LeBronove dresove prije 4 godine sada sa pravom iščekuju prvu titulu. Hrabar potez uprave da dva prva pika drafta zamjeni za double double mašinu Kevina Lovea u ovom momentu čini se kao sjajan. Dolaskom Kinga pa zatim i Kevina Lovea, Cavsi su postali prvi favorit lige i definitivno ekipa koja će postaviti nove standarde u košarkaškoj igri, naročito u njenom ofanzivnom dijelu. Trio Irving, James i Love će biti nerješiva enigma za ostatak lige.

Ali s obzirom da ništa nije savršeno, tako i Cavsi imaju mane koje će Blat morati da ukloni ili sakrije. Osnovni problem će biti adaptacija igrača na nove role. Najboljem igraču svijeta i all round monstrumu kakav je LBJ to neće biti teško ali Kyrie i Love će morati da podrede svoje brojke interesu ekipe.

Love će poput Bosha u Heatu, morati da se transfomiše iz prve opcije u igrača koji će trojkama širiti reket i nositi veći teret u odbrani. A znajući Kevinove manjkavosti u defanzivi to neće biti baš lako. Kyrie a naročito Dion Waiters će morati manje da carine loptu i vrše racionalniju selekciju šuta. Tu su i Tristan Thompson i Varejao, koji nisu klasični centri, na koje će pasti cjelokupan teret zaštite obruča.

Evidentno je da će LeBron imati pune ruke posla da krpi rupe u sistemu kako bi isti funkcionisao u šampionskom režimu rada. U tome će mu pomoći drugari iz Heata Miller i Jones te važan dodatak za defanzivu ekipe u vidu The Matrix Mariona. Iako će biti trnovit put do trona, ko bi ih bolje proveo njime do Kralja.

Branko: Od 2003. godine Cavsi su 4 puta imali pravo da biraju prvi na draftu, a najvažniji prvi pik je bio baš te 2003. (jedan od najboljih draftova u istoriji), kada su pokupili Lebrona Jamesa. Između ostalih, tada su u ligu stigli i Anthony, Wade i Bosh. 2011. godine su sa prvog picka uzeli Irvinga, 2013. Bennetta, a ove Wigginsa.

U jednom trenutku ove godine, sva četvorica su bili u Cavsima. King James se vratio u Ohio nakon uspješnog lova na prsten u sunčanoj Floridi (Dan Gilbert se u međuvremenu posuo pepelom i oprostio Lebronu onaj čuveni "Decision"). Ubrzo su Wiggins i Bennett trejdovani u zamjenu za Kevina Lovea. Očigledno je da u Clevelandu nema vremena za čekanje, već se rezultati očekuju odmah.

I tako, nakon četiri godine lutanja, Cavsi su opet tu, legitimni kontenderi za osvajanje naslova. Glavnu osovinu ekipe činiće trio James-Love-Irving, a osim njih bitne uloge u ovoj sezoni će imati Waiters, Shawn Matrix Marion, Varejao, Thompson, Miller i Dellavedova. Postoji mogućnost i da se Ray Allen priključi Cavsima.

Dakle, Cavsi kreću ispočetka sa Jamesom, koji je smršao 10 kilograma čime jasno stavlja do znanja da će više vremena provoditi na svojoj prirodnoj poziciji niskog krila, i da će sve manje krpiti rupe pod košem. Ovo je prva ekipa Cavsa u kojoj James ima poštenu podršku saigrača (sjetimo se samo epizodista poput Ilgauskasa, Mo WIlliamsa i Booby Gibsona). Navijači Cavsa su kupili nove dresove (svi su zaboravili paljenje starih), obnovili ljubav sa Lebronom i igre mogu da poènu.

Najmanje što se očekuje od ovih Cavsa je finale konferencije. Glavni protivnici će biti Bullsi, zatim Wizardsi i Raptorsi, a ostali teško da mogu pomrsiti račune.

Marko: Nakon što se po njegovim riječima "usavršavao" na Floridi, James se vratio u svoj Ohajo i Cleveland u namjeri da im donese prvu titulu. Pojedini bi rekli "napustio je Majami kad je vidio da više ne mogu do tutule, a da se u Clevelandu okuplja nova i supertalentovana ekipa".

To je dovelo do nove serije spaljivanja njegovih dresova ovog puta u Miamiju, a Cleveland je izlijepljen posterima i bilbordima dobrodošlice. LeBron se zaista usavršio u ove 4 godine na Floridi. Ako mu ostavite prostor pogodiće, ukoliko mu se primaknete zaobići će vas ili preskočiti, ukoliko se ne zovete Kawhi Leonard. James je poslednje 2 sezone uz igre sutirao 56,6 % a trojke blizu 40% što su izvanredne brojke imajući u vidu koliko šuteva uzima. James je tip igrača koji od svojih saigrača izvlači maksimum i koji ih tjera da oni sami koriste svoje kvalitete na najbolji način. Uz sve ovo on je i elitni defanzivac, tu su najmanje važne blokade iz drugog plana koje lansira u 10. red, a na koje se ja lično nikad nisam "palio".

Cleveland naravno nije samo on, oko sebe ima kvalitetne saigrače, ali poprilično neiskusne što se tiče doigravanja. Irving sam nije uspio da dovuče Cleveland do plej ofa, ali je i pored toga jedan od TOP 5 plejmejkera u ligi. U velikom trejdu doveden je i dabl dabl mašina Kevin Love. Kevin će sada imati manje slobode nego u Minesoti, ali mislim da je i savršen parnjak Jamesu. Četvorka koja voli da se izvlači i koja će "širiti" protivničke odbrane i ostavljati Jamesu više prostora za njegove prodore. Dolazak Lava pokvario nam je priliku da gledamo na terenu četiri prva pika(James, Irving, Bennett, Wiggins). Ova situacija se do sada desila samo LA Lakersima krajem 80-ih prošlog vijeka kada su u isto vrijeme igrali : Vorthy, Thompson, Jabar i Magic.

Od starosjedilaca tu je i revolveraš Waiters koji često odlučuje mečeve, ako je raspoložen u korist svoje ekipe, ukoliko nije onda protivnici dobijaju, jer ne zna kad da stane, kao i Tristan Thompson koji je često pominjan kao moguci kandidat za trejd, jer pored Lovea neće dobiti mnogo prilike.

James će se i u Clevelandu sresti sa problemom na centarskim pozicijama, jedini koliko toliko pristojni igrač je hodajuća bolnica Varejao koji je u zadnje 4 sezone odigrao manje od 150 mečeva. Od pojačanja su stigli i Matrix Marion još jedan elitni specijalista i par spot up šutera koji prate Jamesa: Mike Miller i Jones koji je svijevremeno osvojio takmičenje u bezom sutiranju trojki na all star vikendu. Miller opterećen povredama ima samo to jedno oružje i konstantno "ćoškari" i čeka povratni pas od Jamesa i njegovo je da pogađa te šuteve u što većem procentu.

Veliko pitanje je kako će David Blatt uspjeti da posloži sve ovo i da li će uspostaviti autoritet nad ovim zvijezdama. Sa velikim uspjehom je radio u Evropi što pokazuju titule prvaka starog kontinenta i sa reprezentacijim (Rusija u Španiji 2007, košem Holdena u zadnjoj sekundi protiv domaćina) i sa Makabijem prošle sezone. NBA je nešto sasvim drugo i veliko je pitanje šta će biti sa njim.

Još jedan problem sa kojim bi se mogli sresti je taj sto osim Jamesa nemaju kvalitetnog defanzivca i što LeBron neće moći da pozatvara sve rupe. James je vodio Kavalirse i do 60 pobjeda u regularnoj sezoni kada su mu saigrači bili: Mo Williams, Zydrunas Ilgauskas i Daniel Gibson, ovaj tim ima kvalitet da dođe do 65 pobjeda i mislim da im finale lige ne može nikako izmaći. I za kraj samo jedan dokaz Jamesove "ljubavi" prema klubu. Potpisao je takav ugovor da posle prve sezone može da odluči da li će ostati ili otići.

Srdan: Najnovija super ekipa NBA lige će nam donijeti jednu vrlo interesantnu godinu, kako na terenu, tako i van njega. Izlišno je pričati o tome što i koliko znači LeBron James za ovu ekipu, jer se ne bi puno razlikovalo ni da je otišao u neku drugu ekipu. Međutim, ono što je zanimljivo jeste čitav proces koji je vratio "Kralja" u Ohio, a koji je pun kontroverzi i teorija zavjera. Počevši od toga da se uveliko pominjalo da će liga kompenzovati Clevelandu odlazak LeBrona u Miami, što se (slučajno ili ne) i desilo na način da su Cavaliersi imali tri prva pika u posljednje četiri godine.

Potom na red dolazi povratak Jamesa koji je sve ispratio čuvenim pismom u Sports Illustrated magazinu, koje takođe otkriva zanimljive detalje. Naime, James u pismu ne pominje prve pikove Wigginsa i Benetta, ali pominje recimo Waitersa, pa su se mnogi sa pravom zapitali, da li LeBron zna nešto što ostali ne znaju. Trebalo je par mjeseci sačekati da se desi trejd u kojem dva "nepomena" odlaze u Minnesotu u zamjenu za Kevina Lovea. Brojni analitičari, uključujući Billa Simmonsa, smatraju da je trejd bio dogovoren istovremeno kada i Jamesov pristanak da se vrati u Cleveland, a da je sve ostalo bila samo PR igra.

Kako god, LeBron je opet tu i krenuće na titulu zajedno sa Kyriem Irvingom na pleju, i sjajnim rješenjem na visokom krilu - Loveom, koji će biti perfektan saigrač za širenje reketa za atletski nadarene bekove i krila Clevelanda. Irving bi trebalo da bude efikasniji ove godine, jer neće biti u fokusu odbrana, dok je Love već u predsezoni impresionirao.

Doveden je i univerzalac Marion, koji u nekim petorkama može igrati i četvorku, a tu je i Tristan Thompson čija će pozicija zavisiti od zdravlja Andersona Varejaa, koji je vrlo dobar igrač kada nije na infuziji.

Glavni problem ekipe jeste odbrana, iako ni Love ni Irving nisu toliko loši defanzivci, opet će biti izazov dueli sa Chicagom gdje su pod košem Noah, Gasol, Gibson i Mirotić, ili na zapadu gdje su tu Ibaka, Duncan, Griffin, Jordan... Nije zanemarljivo ni pitanje hemije, jer ekipi će trebati dosta da se uhoda, a taj nezahvalan dio posla je pripao Davidu Blattu, koji nema NBA iskustva, i koji će morati brzo da se prilagodi. Klupa nije ni najmanje pouzdana, pa bi bilo koja povreda znatno otežala put ka tituli, koja je ipak realan cilj ove godine.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: