Chicago Bulls: I poslije svega - Derrick Rose

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 5. mjestu se nalazi ekipa Chicago Bulls.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2014. 13:35h

Sastav Chicago Bulls

PG: Derrick Rose, Kirk Hinrich, Aaron Brooks

SG: Jimmy Butler, Tony Snell

SF: Mike Dunleavy, Doug McDermott

PF: Pau Gasol, Taj Gibson, Nikola Mirotic

C: Joakim Noah, Cameron Bairstow

Došli: Cameron Bairstow (New Mexico), Aaron Brooks (Denver), Kim English (Chorale Roanne), Pau Gasol (LA Lakers), Ben Hansbrough (Gran Canaria), Solomon Jones (Erie BayHawks), Doug McDermott (Creighton), Nikola Mirotić (Real Madrid) i E'Twaun Moore (Orlando).

Otišli: Louis Amundson (Cleveland), DJ Augustin (Detroit), Carlos Boozer (LA Lakers), Ronnie Brewer, Jimmer Fredette (New Orleans), Mike James and Greg Smith (Dallas).

Najbitniji podaci iz prošle sezone

Učinak: 48-34, drugi u Centralnoj diviziji, četvrti u Istočnoj konferenciji

93.7 poena po meču/91.8 primljenih koševa po meču

Lideri tima

Poeni: D.J. Augustin — 14.9 Skokovi: Joakim Noah — 11.3 Asistencije: Joakim Noah — 5.4 asistencija Ukradene lopte: Jimmy Butler — 1.9 ukradena lopta Blocks: Joakim Noah –1.5 BPG

Stevan: Ove sezone će se Tom Thibodeau osjećati kao Alisa u zemlji čuda s obzirom da će,nakon sezona gdje je cijedio drenovinu iz par ključnih igrača, sada imati jednu od najboljih rotacija u ligi. Dovođenjem Gasola sastavili su vjerovatno najbolju roatciju visokih u ligi. Pored kombinacije Noah i Gibson koja dokazano najbolja defanzivna postava visokih u ligi, Gasol i Noah sa svojim playmakerskim kvalitetima uz raznovrsni ofanzivni arsenal koji ima Pau, biće enigma za defanzive svih ekipa. Šut za tri poena koji je bio najgori segment prethodnih godina naročito nakon odlaska Korvera, riješen je, uz ostanak Dunleavy Juniora, dovođenjem dva rukija: najbolje četvorke Evrolige Mirotića i jednog od najboljih strijelaca u istorija NCAA McDermota.

Svakako najveće pojačanje je povratak Derricka Rosea. Nakon dvije teške povrede svi iskreni ljubitelji igre se nadaju da se vraća stari Rose iz MVP dana. Pripremna utakmica protiv Cavsa je pokazala da nije izgubio na brzini ni na hrabrosti da ide na kamikaza ulaze po kojima se proslavio ali i koji su dijelom i uzrok njegovih povreda.

Za svaki slučaj, uprava je dovela Arona Brooksa koji će uz vječnog kapetana Kirka biti tu da uskoči na poziciji jedinice. Sa jednim od najboljih defanzivaca lige Butlerom na dvojci, Bullsi sa pravom imaju šampionsku pretenziju ove sezone. Ukoliko ih povrede zaobiđu, projektovano finale sa Cavsima je realno a u njemu su, kako je i King James izjavio, favoriti zbog svoje uigranosti naročito na odbrambenom kraju parketa i ratničkog mentaliteta.

Draško: Tm Thibodeau – ni antički goniči robova nisu do ovakvih krajnosti ispitivali granice ljudske izdrživosti kao što je to on uspio. Već osakaćenoj ekipi novom povredom Rose-a u drugom dijelu oduzet i Deng zbog budžetskih kombinacija uprave, pa su većina igrača, a posebno Noah i Butler koji su igrajući iz noći u noć po preko 40 min, postavili nove standarde u minutaži tokom godine. I na kraju je opet ekipa bila među nosiocima u prvoj rundi – eliminacija od mnogo svježijeg tima sa dužom klupom iz prijestonice teško da može biti neuspjeh.

Da ne bi opet fenomenalna odbrana bila degradirana očajnim napadom dovedeni su Pau Gasol koji ima još par dobrih sezona u nogama i mladi Mirotić i Bairstow da uz tandem Noah – Gibson formiraju jednu od najboljih rotacija u reketu. Posebno bi Mirotić mogao biti zanimljiv jer pored solidne odbrane ima i odličan šut sa distance. I na spoljnim linijama je tim znatno jači jer najmlađi MVP u istoriji Rose valjda konačno fizički potpuno oporavljen, sa drafta je pokupljen i sjajan šuter McDermott, a na kraju i iskusni Brooks koji može biti od koristi u manjim dozama, nadamo se ne i da preuzme sav posao kao što su to radili Robinson i Augustin.

Odbrana teško da može ostati na nivou iz posljednjih sezona, ali zato postoji prostor za drastično poboljšanje napadačkog učinka koji bi trebao da opet lansira ekipu u sam vrh. Sa Roseom od prije par sezona bili bi možda i glavni kandidati za titulu, ali i ovako sve ispod finala Istoka bi bio neuspjeh.

Branko: Derick Rose je bio MVP lige 2010-11, a od tada (3 sezone za redom) Bullsi praktično nisu mogli da računaju na njega. Oporavak od prve povrede (lijevo koljeno) je trajao punih 18 mjeseci. I kada smo svi sa uzbuđenjem dočekali njegov povratak, kada smo opet uživali u onom prvom koraku i eksploziji koju ja lično nikad nisam vidio kod nekog drugog igrača, samo mjesec dana kasnije stradalo je drugo koljeno (meniskus) zbog čega je krenula nova duga pauza. Čovjek nakon povrede jedne noge nesvjesno počinje da prebacuje opterećenje na drugu nogu i to je bio dodatni razlog zašto je Rose doživio i drugu tešku povredu. U tom malom periodu igre između dvije povrede je bilo evidentno da se Derrick muči i da bježi od direktnih duela. Već tada je postajala sumnja da nikad više neće biti isti, a povreda je samo pojačala sumnje. Svi su se pitali - je li ovo novi Brandon Roy ili Penny Hardaway?

Konačno je i to prošlo, dvije teške povrede su iza njega i Rose je spreman za nove izazove. Gledajući SP u Španiji, većina ljudi, analitičara i novinara nije krila svoju skepsu da će Rose ikad biti i sjenka onog starog. Istina je da smo gledali puno air ballova, promašaja i izgubljenih lopti, ali je prerano izvlačiti zaključke samo na osnovu igara na tom prvenstvu. Naprotiv, siguran sam da će Rose izvući bar dio svog velikog potencijala, a u ovoj sezoni očekujem minimum 80% starog Rosea. Gledajući predsezonu, mislim da ima razloga.

Samo trenutak, ovo nije osvrt na Rosea, već na Bullse, zar ne? Toliko priče o njemu nije bez razloga. Bullsi su nakon draftovanja Jordana i njegove ere patili sa izborima na draftu: Brand je trejdovan nakon ruki sezone, Jay Williams se polomio na motoru, Eddie Curry je češće posjećivao McDonalds nego treninge, Chandler i Artest su tek u drugim ekipama postali dobri igrači. I onda je u ekipu kao prvi pik stigao skromni, radni momak iz jednog od najgorih geta Chicaga (priča se da su ga majka i braća štitili od ulice vidjevši da je veliki talenat).

Odmah se vidjelo da je nešto posebno. Kako je Rose odigao seriju u prvom kolu protiv Celticsa je antologija (serija koja je sigurno jedna od najboljih u istoriji sa ogromnim brojem prekoreta i produžetaka). Rose je tada postavio rekord za debitanta u plejofu sa 36 postignutih poena. Bullsi su imali vrlo respektabilnu ekipu sa njim, Dengom, Noahom, Gibsonom, Butlerom.

Isti nukleus je manje-više tu i sada (uz veliku dozu iskustva), bez Denga, uz Gasola, Kirka, Mirotića. McDermotta... Bullsi su sigurno jedna od najdubljih ekipa. O odbrani koju je postavio Thibodeau ne moramo trošiti puno riječi, napad je solidan, a biće još bolji, hemija u ekipi je odlična, tako da Bullsi definitivno mogu do kraja. A sve su oči uprte u Rosea. Svi su svjesni toga u Chicagu, a to najbolje opisujesituacija od prije par dana, kada je Rose na kraju druge èetvrtine pao pored koša i ostao da leži gledajući kraj akcije, a cijela klupa potrčala prema njemu.

Biće ih zadovoljstvo pratiti ove sezone, svi smo se uželjeli Rosea. Ako sve bude kako treba, plejof će biti poslastica.

Marko: Sa Bullsima ulazimo u Top 5 i otvaramo listu kandidata za titulu, ali pod uslovom da Rose bude zdrav i na približnom nivou na kojem je bio prije povreda. Nakon što se vraća nakon predugačkog odsustva Rose nije briljirao na Svjetskom prvenstu, štaviše bio je jedan od gorih u timu koji se prošetao do titule.

Igra Chicaga se zasniva na fanatičnoj odbrani koju forsira Tom Thibodeau i iz kvalitetne odbrane sve polazi. Ekipa se konačno oslobodila velike štetočine, Boozera koji je primao ogroman novac, a pravio je više štete nego koristi. U momentima kada Rose bude odmarao mijenjaće ga iskusni Captain Kirk.

U spoljnoj liniji je Jimmy Buttler koji je pokazao da itekako može da se računa na njega i ove sezone očekujem dodatni napredak. Najveći problem je pozicija niskog krila, Dunleavy i ruki McDermott će imati zadatak da pogađaju otvorene šuteve i da igraju odbranu na nivou cijele ekipe.

Najveće promjene desile su se u reketu, otišao je već pominjani Boozer, došli stariji Gasol i Mirotćc, što u kombinaciji sa Gibsonom i Noahom, otvara brojne varijante. Gibson će i ove sezone počinjati sa klupe, jer nije napredavao koliko se očekivalo. Možda je Rose najbolji igrač, ali srce ove ekipe je Joakim Noah. Rijetko viđena energija i želja za pobjedom je prisutna kod ovog Francuza. Bullsi bi trebalo da stignu minimum do finala Istoka, naravno pod uslovom da budu zdravi jer imaju sve uslove za to: sjajnu prvu petorku, sasvim solidnu klupu i odličnog trenera.

Srdan: Nijedna ekipa nije pretrpjela toliko značajnih promjena, a da se opet priča o samo jednom čovjeku. Derrick Rose je igrač iza koga je stala praktično čitava nacija, i svi žele da se oporavi u potpunosti i ne bude još jedna tužna priča američke košarke. Najmlađi MVP u istoriji lige je djelovao zarđalo tokom Svjetskog prvenstva, tražio je sebe i tek na bljeskove podsjetio šta sve može. Međutim, u predsezoni Rose izgleda sjajno, njegov skok-šut radi, opet bez prezanja napada reket i akrobacijama i koordinacijom u vazduhu impresionira i najveće skeptike.

Ali nije Rose jedini razlog zbog kog ove godine treba gledati Bullse, ekipu koju su mnogi i prošle godine rangirali kao prvog favorita, i iz koje je Thibodeau izvlačio maksimum nakon Derrickove povrede i trejda Luola Denga.

Koliko će samo ofanziva biti bolja, jasno je iz podatka da je prošle sezone najbolji strijelac Chicaga bio D.J. Augustin! Ove godine su rezervni plejevi standardni Kirk Hinrich i ofanzivno potentni Aaron Brooks, koji je prošle godine pokazao dosta u ograničenim nastupima za Denver. Na beku je sjajni defanzivac Jimmy Buttler, koji bi trebalo i da ofanzivno ima više prostora, odnosno biće mnogo manje u fokusu protivničkih odbrana, kao i njegova rezerva Tony Snell koji je u ljetnjoj ligi pokazao da je dosta napredovao u napadu, a da je prilično pouzdan u odbrani.

Najveći problem su krila gdje su sjajni šuteri Mike Dunleavy i Doug McDermott. Dunleavy je krajnje nepouzdan defanzivac, dok McDermott tek treba da prođe privikivanje na NBA standarde. Ipak Doug je potencijalno mnogo više od onog što mu predviđaju jeftina poređenja sa Kyle Korverom ili Brentom Barryem. Naime, McDermott je mnogo pouzdaniji defanzivac, i vrlo pametan igrač koji nadoknađuje nedostatak atletskih sposobnosti dobrim postavljanjem i agresivnošću, te nije samo još jedan klasični "bijelac koji dobro šutira".

Vrlo uzbudljivo postaje kada dođemo do rotacije ispod reketa, gdje je sjajan tandem Noah - Gasol, par sjajnih igrača, koji će odlično da se uklope naročito što su obojica sjajni paseri, i tako će dosta pozicija za šuteve otvoriti za Dunleavyia, McDermotta... Uz to je Gasol znatno prethodnih sezona unaprijedio odbranu, a Noah je najbolji defanzivac lige prošle sezone. Zamjene su sjajni šuter Nikola Mirotić koji će bombardovati trojkama protivničke koševe, i energični Taj Gibson koji bi bio starter u većini ekipa. Thibodeau će opet postaviti sjajan defanzivni sistem koji izvlači najbolje i iz prosječnih defanzivaca.

Ono što je problem jeste to što Chicago može imati problema sa glavnim rivalima koji najbolje igrače imaju na krilu kao što su OKC i Cleveland, sa Durantom i LeBronom. Thibs treba još da se dokazuje u plejofu, mada se neuspjesi mogu mirne duše pripisati kombinaciji nesrećnih okolnosti.

Ipak, sve se opet vrti oko Rosea i straha od njegove povrede, koja bi vjerovatno psihološki dokusurila i njega i ostatak ekipe. Ako sve bude kako treba, Chicago može i do titule.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: