Budućnost Voli izgubila od Karšijake

Dašić je bio najbolji u podgoričkom sastavu sa 17 poena (15 u drugom poluvremenu) uz devet skokova
0 komentar(a)
Omar Kuk, Foto: Savo Prelević
Omar Kuk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.10.2014. 18:40h

Drugi poraz košarkaša Budućnost Volija u Evrokupu. Nakon Ventspilsa, poraženi su u praznoj „Morači” od Karšijake, koja je iskoristila sve slabosti u igri domaćina i uz odličan procenat šuta za tri poena 42 odsto (24-10) stigla do prva dva boda.

Prvo poluvrijeme obilježila je igra na mahove oba tima, u nastavku su se gosti odlijepili i povratka za crnogorskog šampiona više nije bilo.

Podgoričani su bolje počeli meč, u dva navrata imali su osam poena viška, ali već na početku drugog perioda Karšijaka je pokazala kvalitet.

Napravila je seriju 13:2 i od minus dva (25:27), stigla do plus 11 (40:29).

To je razbudilo domaći sastav, koji je do odlaska na odmor odgovorio na pravi način - serijom 14:2 za minimalnu prednost (43:42).

Odluka o pobjediku pala je do sredine treće četvrtine. Zonska odbrana Turaka stvarala je dosta problema Budućnost Voliju, koja pet i po minuta nije uspjela da poentira.

Karšijaka je to kaznila serijom 10:0 za novu dvocifrenu prednost (54:43). U završnici trećeg kvartala, probudio se Vladimri Dašić, vezao je 10 poena za minus jedan (61:62).

To je, nažalost, bilo kratkog daha, Karšijaka je „ljubomorno” čuvala vođstvo, a posljednja prilika za domaćina pojavila se 40-tak sekuni prije kraja, kada je Omar Kuk kod rezultata 74:78 promaio otvorenu trojku.

Dašić je bio najbolji u podgoričkom sastavu sa 17 poena (15 u drugom poluvremenu) uz devet skokova.

Kuk je dodao 16 (osam asistencija), a Suad Šehović 11.

Bobi Dikson je bio nerješiva enigma za domaćina, meč je završio sa 23 poena, a sjajnu rolu imao je i Džon Dibler sa 20 (dvojke 4-3, trojke 4-4).

Budućnost Voli - Karšijaka 79:82 (27:25, 16:17, 18:20, 18:20)

Podgorica - Dvorana: „Morača”. Igrano bez prisustva publike. Sudije: Garsija Gonzales (Španija), Travicki (Poljska), Romano (Izrael).

Budućnost Voli: Kuk 16 (2-1), Šehović 11 (3-3), Dašić 17 (3-3), Planinić 8, Subotić 2, Čarapić, Šihi 4 (2-2), Vitkovac 4, Popović 9 (2-1), Rejnolds 8 (5-4), Ćapin, Rikić.

Karšijaka: Mutlu 1 (2-1), Palasios 13 (11-9), Heršek 4 (2-2), Strouberi 4 (2-2), Guven, Koc, Dikson 23 (2-2), Sonsirma 10 (6-6), Garijel 7 (1-0), Altaj, Dibler 20 (2-2), Senturk.

TOK MEČA

Četvrta četvrtina:

Kao i prethodne dvije, gosti su i posljednju četvrtinu otvorili serijom - ovog puta 5:0, nakon čega Budućnost nijednom nije bila u vođstvu, iako je nekoliko puta prišla na dva poena zaostatka.

Posljednji trzaj Podgoričani su napravili u posljednjem minutu kada su košem Rejnoldsa prišli na "minus četiri", a onda 36 sekundi prije kraja imali i otvoren šut za tri poena, ali je promašio Omar Kuk. Palasios je potom sa linije slobodnih bacanja odveo Karšijaku na šest poena razlike i sve je bilo gotovo.

Treća četvrtina:

Gosti su se probudili u drugom poluvremenu i kombinovanom odbranom, uz širinu u napadu - otvorili treću četvrtinu serijom 12:0! Budućnost je prvi koš u trećoj četvrtini postigla tek nakon pet minuta igre, kada je Šehović ubacio trojku.

Uslijedila je još jedna trica beka Budućnosti, te deset vezanih poena Vladimira Dašića za novi priključak Podgoričana - 61:62 uoči posljednje dionice.

Druga četvrtina:

Karšijaka je otvorila drugu dionicu serijom 15:2, odnosno 23:4 - ako se računa i završnica prve četvrtine. Kod gostiju se razigrao Amerikanac Džon Dibler, koji je pogodio četiri vezane trojke za maksimalnih 11 poena prednosti turskog prvoligaša. Jovović je uveo Ćapina, koji nije odgovorio na pravi način, već je vezao dvije greške i dva promašena šuta za tri poena.

Loš period Budućnosti prekinuo je Aleksa Popović, nakon čega su se Podgoričani - opet sa Kukom i Planinićem - serijom 14:2 vratili u igru za vođstvo na poluvremenu 43:42.

Prva četvrtina:

Raspoloženi Omar Kuk i Darko Planinić diktiraju ritam meča u prvoj četvrtini. Amerikanac je postigao 11, a Hrvat dodao šest poena za vođstvo Budućnosti nakon prve dionice od 27:25.

Budućnost je imala osam poena prednosti u 6. minutu, ali su se Turci vratili sa dvije vezane trojke. Kod gostiju briljira plejmejker Dikson, koji je takođe postigao 11 poena.

Izabranici Igora Jovovića nisu stekli veliku prednost iako su imali fantastičan procenat šuta za dva poena (70 odsto) i čak osam skokova više od gostiju.

Utakmica je počela

Poslije poraza na premijeri od Ventspilsa, pred košarkašima Budućnost Volija je novo, još teže iskušenje u Evrokupu.

Podgoričani dočekuju Karšijaku, jednog od favorita u grupi. Otežavajuća okolnost je i činjenica da se meč igra pred praznim tribinama zbog prošlosezonskih nereda na meču sa PAOK-om, ali i to što su Turci pred svojim navijačima poraženi od Grka, tako da je i njima pobjeda imperativ.

Ovo nije prvi susrter Budućnosti sa turskim timom u Evropi. Prije tačno 28 godina - 1986, Budućnost je u svom prvom nastupu u nekom od evropskih takmičenja, tada u kvalifikacijama za Kup Radivoja Koraća, dva puta pobijedila Karšijaku.

Bonus video: