Golden State Warrios: Duo od kog odbranama klecaju koljena

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 6. mjestu se nalazi ekipa Golden State Warriors.
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2014. 11:12h

Sastav Golden State Warriors

PG: Stephen Curry, Shaun Livingston, Nemanja Nedovic, Aaron Craft

SG: Klay Thompson, Brandon Rush, Leandro Barbosa, Justin Holiday

SF: Andre Iguodala, Harrison Barnes, Draymond Green, James Michael McAdoo

PF: David Lee, Marreese Speights, Mitchell Watt

C: Andrew Bogut, Festus Ezeli, Ognjen Kuzmic

Došli: Leandro Barbosa (Phoenix), Aaron Craft (Ohio State), Justin Holiday (Szolnoki Olaj), Shaun Livingston (Brooklyn), James Michael McAdoo (North Carolina), Brandon Rush (Utah) i Mitchell Watt (Ironi Nes Ziona).

OtišlI: Hilton Armstrong (Besiktas), Steve Blake (Portland), Jordan Crawford (Xinjiang Flying Tigers) i Jermaine O'Neal.

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 51-31, drugi in Pacifik diviziji, šesti u Zapadnoj konferenciji

104.3 poena po meču/99.5 primljena koša po meču

Lideri tima

Poeni: Stephen Curry — 24.0 Skokovi: Andrew Bogut — 10.0 Asistencije: Stephen Curry — 8.5 Ukradene lopte: Stephen Curry — 1.6 Blokade: Andrew Bogut — 1.8

Branko: Warriorsi imaju najbolji bekovski duo u ligi (neka ne zamjere Wall/Beal ili Irving/Waiters). Curry i Thompson su fantastični šuteri i pravo je zadovoljstvo gledati njihove partije. Otako su se Splash Brothers pojavili, Warriorsi su moja omiljena ekipa u NBA karavanu. Možda subjektivnost govori iz mene, ali mislim da ekipa iz Oaklanda ove godine može do kraja, tj. smatram ih legitimnim kontenderom iako su samo na Zapadu tri ekipe bolje rangirane od njih.

U odnosu na prošlu godinu, roster je pretrpio male promjene na bolje. Stigli su Barbosa, Livingston i Rush, a otišao je Steve Blake. Najbitnija promjena se desila na klupi, umjesto Marka Jacksona stigao je Steve Kerr, petostruki osvajač NBA prstena (3 puta sa Bullsima i 2 puta sa Spursima). Mišljenja sam da je to mnogo dobar potez uprave, što se pokazuje već i u predsezoni. Preporučujem gledanje prve četvrtine protiv Lakersa u utakmici igranoj prije desetak dana. Jeste, predsezona je, ekipe kombinuju, probaju taktičke zamisli, ali to je bila košarkaška rapsodija. Uopšte ne sumnjam da će takvih partija biti još mnogo u ovoj sezoni, te će stoga Warriorsi opet biti ekipa koju ću najviše i pratiti.

Dakle, dvojac bekova koji mogu pogoditi odakle želite će mijenjati Livingston, Barbosa, Rush i Nedović. Na krilu su Iguodala i Barnes (potpisali su još jednog šutera - Kapona), a pod košem Lee, Bogut, Green, Speights, Ezeli i Kuzmić. Veoma duboka rotacija ekipe koja je sposobna da dobije svakog u "best of 7".

Jedini problem koji može pomrsiti planove i igru Warriorsa su povrede, a medicinski tim se najviše plaši kako će Bogut izdržati sezonu (postoje priče o tome da će u toku sezone doći do nekog trejda kojim će na roster ubaciti još jednog visokog). Curry je u prvih par sezona imao problema sa člancima, ali srećom, u poslednje vrijeme nema puno problema. Bez njih dvojice, Warriorsi bi bili sasvim prosječna ekipa.

Dakle, Warriorsi mogu mnogo, a više od svih protivnika, u Oaklandu se plaše povreda. Svakako, biće ovo jedna prelijepa sezona za njih i njihove navijače.

Marko: Ekipa iz San Franciska je prošle sezone jedina sutirala trojke preko 40% uspješnosti. Nije ni čudo kada u timu imate Currya i Thompsona, dva možda i najbolja šutera u ligi. Ali kao i sve ekipe koje žive od šuta, tako i Warriorsi umiru sa njim. Nedostatak iskustva je bio najveći problem ove ekipe, sada je to izraženo i na klupi jer ih predvodi početnik Steve Kerr. Dovedeni su Livingston, Barbosa i Rush koji bi trebalo da unesu malo iskustva u igru mladića iz San Franciska. Na trojci je iskusni Iggy koji je u napadu praktično beskoristan, ali odrađuje vrhunski posao u odbrani. Barnes bi trebao da bude 6. igrač i vrlo moguće da bude kandidat za najboljeg 6. igrača lige.

Problemi za ovu ekipu nastaju na centarskim pozicijama. Nedostatak pravih rezervi za Boguta koji je često povrijeđen i za Davida Leea. Lee koji je dabl dabl mašina, ali napredne statistike pokazuju da je jedan od najgorih defanzivaca u cijeloj ligi. Igrači koje on čuva redovno imaju mnogo bolje procente šuta nego u ostatku sezone. Bogut koji je vrsni defanzivac i stub odbrane ne može da sastavi sezone bez povreda. Kad tome dodamo i probleme sa člancima Currya jasno je šta je najveći problem ove ekipe. Ako budu zdravi možda mogu do finala Zapada, ako budu osakaćeni povredama onda je i PO dobar rezultat.

Stevan: Warriorsi već par godina figuriraju kao ekipa koja igra možda i najljepšu kosarku u NBA. Međutim, dobru igru ne prate i rezultati koje navijači iščekuju. Prva petorka Curry, Thompson, Igoudala, Lee i Bogut je i po ofanzivnom i defanzivnom rejtingu jedna od najboljih u ligi. Ali začkoljica je u tome što na parketu zajedno provode premalo minuta kao posledica učestalih povreda.

Dovođenjem prekaljenih NBA igrača Livingstona i Barbose uz povratnika Rusha spoljna linija je koliko toliko pokrivena ali problemi nastaju u reketu. Green je pokazao da može sasvim solidno da zamjeni Leea na četvorci dok za eventualno odsustvo (bolje reći sigurno odsustvo) Boguta alternative nema.

Ezeli je takođe sklon povredama, Speightsa više interesuje unaprjeđenje fade- awaya nego li gurkanje u reketu a Kuzmić nije i dalje NBA kalibar. Čini se da će ova sezona biti prekretnica jer su Splash brothersi na vrhuncu forme a Igi, Lee i Bogut, iako veterani, nisu još upali u drastičniju degresiju kvaliteta. Biće interesantno vidjeti da li će Steve Kerr uspjeti da izvuče dovoljno iz klupe kako bi odmorio prvu petorku jer prethodniku Mark Jacksonu to nije pošlo za rukom. Da li će ovo biti godina ratnika?

Draško: I konačno dolazimo do ekipa koje bi uz poklapanje kockica na pravi način mogle do titule. Golden State smo prošle godine ostavili u prvom krugu doigravanja, nakon što su njihovi najljući rivali Clippersi bili bolji u 7 utakmica. I pored toga što je i sedma utakmica odlučena u neizvjesnoj završnici, presudno je bilo odsustvo stuba odbrane Boguta zbog povrede od aprila i njegove zamjene Ezelia cijele sezone, pa su Jermaine O'Neal i Spreights proveli i previše minuta na parketu - dovoljno je pogledati finiš posljednjeg meča i uvjeriti se koliki je nedostatak ovo bio, koji ni fenomenalan napad nije mogao pokriti.

Uprava je procijenjenila je da se moglo i bolje, pa je promijenjen trener Jackson i pored toga što je imao veliku podršku igrača i doveden debitant Steve Kerr koji je bio sjajan igrač i analitilčar na TV stanicama, a oprobao se i kao generalni menadžer, mada sa ne baš prevelikim uspjehom. To je jedina moguća značajna promjena, jer uprava nije htjela da prihvati da Klay Thompson bude dio paketa za angažovanje Kevin Lovea, pa kostur ekipe ostaje skoro isti. Dovedeni su Livingston, Barbosa i povratnik Rush da bar malo rasterete Splash Brotherse, dok je povratkom Ezelia oslobođen put za Jermaineovu zasluženu penziju.

Očekuje se da će sa novim trenerom igra biti još brža i da će kombinacija najboljeg šuterskog tandema lige, vrhunskih odbrambenih opcija na pozicijama 3 i 5, godinama već standardno dobrog Leea sa kvalitetnom rotacijom na svim pozicijama koja omogućava razne taktičke varijante, napraviti bar jedan korak više nego proteklih godina. Da li i do samog vrha, za što svakako ima potencijala, zavisiće od mnogo faktora. Jedan od glavnih je zdravlje Boguta – propustiće 20-30 utakmica sigurno, samo je pitanje kad će to biti. Ipak, dok god je Steph u komadu ne treba isključiti mogućnost kontinuirane rafalne paljbe sa 8,9m protiv koje nema odbrane i onda sve pretpostavke padaju u vodu.

Srdan: Nije lako igrati protiv Golden State Warriorsa, ali jeste lako voljeti ovu ekipu. Steph Curry je već sada vjerovatno najbolji šuter u istoriji NBA, može da pogodi bukvalno sa bilo koje pozicije i udaljenosti. Kad se uzmu u ozbir samo šuterske sposobnosti, duo Curry - Thompson je već sada u konkurenciji za najbolji duo bekova ikada. Uz to, Curry je potcijenjen asistent, dok je Thompson vrlo potcijenjen defanzivac. Vrijeme će pokazati da li je uprava Warriorsa postupila dobro kada je odbila da Thompsona uključi u trejd za Kevina Lovea, ali teško da bi se iko usudio da razbije tako uhodan šuterski tandem, pa čak i kad je cijena Love. Na krilu je sjajni defanzivac Andre Igoudala koji može da čuva čak i plejmejkere i tako pomogne kada je u pitanju defanzivni kapacitet Currya, a Iggy može da bljesne i u napadu.

David Lee je igrač koji je poprilično sličan Loveu, samo sa daleko gorim šuterskim sposobnostima. I jedan i drugi su loši defanzivci, a odlični skakači. Za defanzivu će biti zadužen Bogut, ako bude uspio da ostane zdrav, i od njega će puno zavisiti uspjeh ove ekipe. Moguć je i neki trejd, ukoliko Australijanac ne bude uspio da opravda očekivanja. Klupa Golden Statea je zaista odlična ove sezone jer je Stevea Blakea zamijenio sjajni povratnik u NBA, Shaun Livingston. Tu je i Harrison Barnes koji je eksplodirao u plejofu u ruki sezoni, ali od tada nije bio konzistentan, te ako se tako nastavi, sve će biti glasnije priče o mogućem trejdu. Sjajan je i Draymond Green koji će i ove sezone napredovati, a može da pokrije i trojku i četvorku u nekim petorkama. Steve Kerr će biti pod pritiskom, i moraće da dokaže da je zaslužio da zamijeni nekadašnjeg rivala na pleju Marka Jacksona.

Ono što je ključni problem Warriorsa jeste što ne postoji zamjena za Boguta, a ni četvorka nije baš sjajno pokrivena na klupi. Možda bi trejd nekog od talentovanih krilnih igrača bio dobro rješenje da se osnaži centarska linija. Takođe, ovo nije ni sjajna atletska ekipa, a i uvijek je prisutan strah od Curryevih članaka, sa kojim sve počinje i završava se, i bez koga su prosječna ekipa.

Ukoliko ih sreća pogleda, Golden State može mnogo dalje nego što većina očekuje.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: