Dallas Mavericks: Čudo od igrača i trener koji pravi čuda

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 7. mjestu se nalazi ekipa Dallas Mavericks.
118 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2014. 10:13h

Sastav Dallas Mavericks

PG: Jameer Nelson, Raymond Felton, Devin Harris, Gal Mekel

SG: Monta Ellis, Doron Lamb, Ricky Ledo

SF: Chandler Parsons, Richard Jefferson, Jae Crowder, Al-Farouq Aminu, Eric Griffin

PF: Dirk Nowitzki, Brandan Wright, Charlie Villanueva, Ivan Johnson

C: Tyson Chandler, Greg Smith,, Bernard James

Došli: Al-Farouq Aminu (New Orleans), Tyson Chandler (New York), Raymond Felton (New York), Eric Griffin, Richard Jefferson (Utah), Ivan Johnson (Kina), Jameer Nelson (Orlando), Chandler Parsons (Houston), Greg Smith (FA) i Charlie Villanueva (Detroit)

Otišli: Jose Calderon (New York), Vince Carter (Memphis), Samuel Dalembert (New York), Wayne Ellington (L.A. Lakers), Shane Larkin (New York) i Shawn Marion (Cleveland)

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 49-33, četvrti u Jugozapadnoj diviziji, osmi u Zapadnoj konferenciji

104.8 poena po meču/102.4 primljena koša po meču

Lideri tima

Poeni: Dirk Nowitzki – 21.7

Skokovi: Samuel Dalembert – 6.8

Asistencije: Monta Ellis 5.7

Ukradene lopte: Monta Ellis – 1.7

Blokade: Samuel Dalembert 1.2

Draško: I prošle godine je, kao po običaju, trener Carlisle iscijedio drenovinu, na najbolji način posložio tim sa dosta nedostataka koji je tek u sedmoj utakmici prve runde eliminisan od aktuelnih šampiona.

Ljeto je bilo veoma burno i ekipa je doživjela potpunu rekonstrukciju – vraćen je centar iz šampionske ekipe Chandler u zamjenu za Calderona, otišli su prošle godine odlični Carter i Marion, kao i Blair. Glavno pojačanje bi trebao da bude Parsons koji je doveden za maksimalan ugovor, a stigao je i niz vetarana Nelson, Jefferson, Villanueva za koje se još vjeruje da u ograničenim ulogama mogu ostvarivati doprinos i defanzivni specijalista Aminu. Uz, sad već nema dileme, najboljeg Evropljanina svih vremena i ikone ove ekipe koji je potpisao ugovor i ispod realne vrijednosti da bi ekipa mogla bila jača Dirka Nowitzkog, prošle godine preporođenog Ellisa i Harrisa ova ekipa će opet odraditi normu od 50 pobjeda na račun fenomenalnog napada.

Playoff neće doći u pitanje, a da li će se moći dalje od prvog kruga zavisi od protivnika, kako će funkcionisati odbrana i još mnogo faktora koje je za 7 mjeseci gotovo nemoguće predvdjeti.

Stevan: Dirk i drugari su prethodne sezone bili jedina ekipa koja je namučila Spurse u playoff-u. Krasio ih je fenomenalan napad, ali odbrana je bila ta koja je posustala i dozvolila Spursima kasniju šetnju do titule. Iz tih razloga, Carlisle je doveo ključno pojačanje u liku Tayson Chandlera koji je bio važan šraf u šampionskom sistemu Dallasa iz 2011. Nakon što je s njim riješeno pitanje zaštite reketa, doveden je i Parsons koji će ionako vrhunski napad učiniti još boljim.

Pristigli su još i prekaljeni veterani poput Nelsona, Feltona i Jeffersona kako bi se nadomjestili gubici Calderona i Cartera. Najznačajni gubitak predstavlja odlazak Matrixa u Cavse, jer je on bio najbolji defanzivac u timu. Sada se Dallas u odbrani isuviše oslanja na Chandlera čiji medicinski karton i nije baš blistav, a zamjene na petici bukvalno nema. Ukoliko TC i Dirkenštajn ostanu zdravi, petorka Nelson, Ellis, Parsons, Nowitzki i Chandler zvuči sjajno naročito u ofanzivi. Na ovakvom Zapadu nisu favoriti, ali polufinale je realno, a posle ko zna...

Branko: Ne znam da li sa Mavericksima počinje krug kontendera za NBA naslov. Bilo je mnoštvo jakih ekipa, koje smo analizirali u prethodnih nekoliko dana, koje su sposobne svakom da zagorčaju život. Ali, svakoj od njih do sad fali nešto zbog čega neće doći do titule u ovoj sezoni. Dallas je enigma. Analizirajući samo roster rekao bih da ipak nije to dovoljno za najviši domet, ali bih isto to rekao i prije tri godine, pa svi znamo da je Dallas na kraju završio na tronu. Dok god je tu majstor Carlisle na klupi, i dok na terenu imate jednog Dirka, ništa ne možete tvrditi. Srce šampiona ne treba potcjenjivati.

Dirk je pokazao svoju lojalnost kada je odbio ponude za maksimalne ugovore od Lakersa i Rocketsa (priča se da je u pitanju bilo preko 90 miliona), i na kraju potpisao trogodišnji ugovor sa Mavericksima u iznosu od 25 miliona. To se ne viđa često u današnjem sportu i takvi potezi su vrijedni divljenja.

Ove sezone imaju jaču ekipu nego lani. Na noć drafta, poslali su u New York Calderona i Dalemberta, a nazad dobili Chandlera i Feltona. Kasnije su stigli još Chandler Parsons, koji je možda i najbitnije pojačanje, zatim veterani Nelson, Richard Jefferson, mladi Aminu i VIllanueva. Vrijedni pomena, otišli su Carter i Marion.

Oèekuje se da defanziva bude mnogo bolja sada kada je Chandler opet tu. Parsons će sigurno biti veoma bitan šraf u ovoj ekipi.

Šta da očekujemo od Mavsa u ovoj sezoni (pitanje s poèetka)? Sigurno je samo da je plejof tu, koliko daleko - vidjećemo. Mavsi će biti noćna mora sa mečapovima za skoro svaku ekipu sa ovako dubokim i izbalansiranim rosterom. Biće ih zadovoljstvo pratiti.

Marko: Ekcentrični vlasnik tima Mark Cuban je odlučio da velikom Dirku pruži još jednu priliku da se bori za prsten. Tim je dosta promijenjen u odnosu na prošlu sezonu, ali bez dileme je jači.. Prije svega vraćen je stub odbrane iz šampionskih dana, Tyson Chandler. Zahvaljujući tome što je Houston jurio neke druge zvijezde, uspjeli su da im preotmu Parsonsa koji bi trebalo da nadoknadi odlazak Cartera, uz svo poštovanje Vinceu, mislim da je Parsons trenutno bolji igrač. Problem mogu imati na pleju jer Nelson, a pogotovo debeljuškasti Felton ne ulivaju sigurnost i konstantne partije. Njih dvojica zajedno sa Ellisom i Harrisom pokrivaće spoljne pozicije. Ellis je konačno sazrio kao igrač (koliko je to moguće za takav tip igrača) i očekujem da nosi Dallas. Veliki nedostatak je odlazak Shawna Matrix Mariona, igrača koji je obavljao one "prljave" poslove koji se u statistici ne mogu vidjeti.

Dovedeni su i Al Aminu, Villanueva i Richard Jefferson će dobijati desetak minuta po meču, čisto da se Dirk i Parsons malo odmore. Pored Chandlera na centru će biti Brandan Wright kojem je ova treća sezona u klubu tako da se i on navikao na klub a i oni znaju šta očekuju od njega. Dirkenštajn je na zalasku karijere, tako da će teško voditi do titule, po mom mišljenju Dallas teško da će preko polufinala Zapada.

Srdan: Ekipa koju predvodi najbolji trener koji se ne zove Greg Popovich, je ove godine kandidat za vrlo ozbiljne stvari. Rick Carlisle je mjesto startnog pleja namijenio Jameeru Nelsonu (kog će biti teško gledati u dresu koji nije Orlandov), a vidjećemo kako će veteran odreagovati na novi izazov u karijeri. Prva zamjena će mu biti Devin Harris koji je projektovan za šestog igrača, uz to da će nerijetko igrati i "off the ball" i mijenjati Ellisa na dvojci, dok je treći plej Felton spreman da uskoči kada bude potrebno, mada su njegovi najbolji dani daleko iza njega. Koliko je Carlisle dobar pokazuje i to što je od Monte Ellisa napravio pouzdanog i efikasnog igrača, koji će to znati da cijeni, za razliku od O.J. Mayoa koji je otišao u Milwaukee, i otkrio kakva čuda pravi trener Dallasa.

Glavna ljetošnja akvizicija je Chandler Parsons, igrač pred kojim je godina dokazivanja, koliko fanovima i upravi zbog velikog ugovora, toliko i Houston Rocketsima koji ga nisu tretirali kako je očekivao. "Tražili su druge zvijezdu, dok su jednu imali pred sobom", kazao je Parsons nakon što je otišao sa etiketom sjajnog ofanzivca, ali i potcijenjenog defanzivnog igrača, koji bi trebalo da se sjajno uklopi sa fenomenom koji se zove Dirk Nowitzki.

Njemački maestro u 36. godini je vjerovatno najbolji evropski košarkaš svih vremena, ali i jedan od najboljih igrača koje je svijet imao prilike do sada da gleda, i što je zastrašujuće jeste da njegov stil igre ne podliježe toliko fizikalijama, koliko suvoj vještini, plus je Dirk rekao da radi na bržem izbačaju prilikom šuta... Nowitzki je uvijek bio i potcijenjen defanzivac zbog malog broja blokada i ukradenih lopti, ali napredna statistika pokazuje da je osmi među aktivnim igračima u tzv. "defensive win shares", što je recimo bolje od Kobe Bryanta koji je bio u 11 najboljih defanzivnih NBA timova.

Zaboravlja se i da je Dirk dva puta umalo imao dabl-dabl prosjek, a u ovoj sezoni će sigurno napredovati i na ljestvici najboljih strijelaca u NBA istoriji, gdje će izvjesno već ove sezone opasno približiti Shaquille O'Nealu na šestoj poziciji. Pod obručem će biti stari Carlisleov čovjek od povjerenja Tyson Chandler, koji je i ključ uspjeha ekipe, jer adekvatne zamjene nema u slučaju da se on povrijedi. Ono što je sigurno jeste da će trener najbolje iscijediti iz igrača sa klupe - iskusnog Jeffersona, defanzivno potentne Aminua i Crowdera, možda oživi i karijeru Villanuev.

Dallas teško da može do titule, ali itekako može da promijeni plejof sliku izbacivanjem nekog od favorita. Za ozbiljnije stvari će biti potrebna malo ozbiljnija klupa, ali sjetimo se kako su se Spursi provukli u sedam utakmica prošle sezone, i šta bi se desilo da je Dallas prošao. Sigurno je da Maverickse niko ne želi kao rivale u plejofu.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: