Washington Wizards: "Istina" je u glavnom gradu

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 8. mjestu se nalazi ekipa Washington Wizards.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2014. 09:59h

Sastav Washington Wizards

PG: John Wall, Andre Miller, Garrett Temple

SG: Bradley Beal, Martell Webster

SF: Paul Pierce, Otto Porter Jr., Glen Rice Jr., Damion James

PF: Nene, DeJuan Blair, Drew Gooden

C: Marcin Gortat, Kris Humphries, Kevin Seraphin, Melvin Ely

Došli: DeJuan Blair (Dallas), Rasual Butler (Indiana), Kris Humphries (Boston), Damion James (San Antonio), Daniel Orton (Maine Red Claws), Paul Pierce (Brooklyn) i Xavier Silas (Quimsa).

Otišli: Trevor Ariza (Houston), Trevor Booker (Utah), Al Harrington (Fujian Sturgeons) i Chris Singleton (Indiana).

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 44-38, drugi u Jugoistočnoj diviziji, peti u Istočnoj konferenciji

100.7 poena po meču/99.4 primljenih koševa po meču

Lideri tima

Poeni: John Wall — 19.3 Skokovi: Marcin Gortat — 9.5 Asistencije: John Wall — 8.8 Ukradene lopte: John Wall — 1.8 Blokade: Marcin Gortat — 1.5

Branko: Najbitnija promjena kod Wizardsa se desila na krilu - Ariza, koji je odigrao fenomenalnu sezonu u lovu na novi ugovor, je zamijenjen iskusnim veteranom Pierceom. Godine nisu na Pierceovoj strani (napuniće 37 u toku sezone), i tu bi Ariza bio mnogo više od koristi, da se juri sa drugim trojkama iz noći u noć (pogotovo mislim na defanzivni kraj parketa), ali s druge strane, Pierce donosi nevjerovatnu dozu plejof iskustva i liderstva na terenu.

Osim Piercea, stigli su još i Dejuan Blair i Kris Humphries, kao pojačanja pod košem, tako da zaokružujemo jedan prilično dubok roster. Na bekovima startuju Wall i Beal, mladićči koji se nalaze u uzlaznim fazama svojih karijera i mogu samo naprijed. Rezervni plej je majstor Andre Miller, a bek Webster. Pošteno bi bilo i pomenuti fantastična izdanja Glen Ricea mlađeg u ljetnjoj ligi, čime je pokazao da se i na njega može ozbiljno računati. Pierce će imati glavnu zamjenu u vidu Otto Portera, mladog igrača koji je prošlu sezonu bio povrijeđen i koji je takođe fantastično odigrao ljetnju ligu. Rotacija Wizardsa pod košem je takođe odlična. Osim startera Nenea i Gortata, tu su još i gorepomenuti Hamphries i Blair, zatim Seraphin i Gooden.

Sve u svemu, gro ekipe je isti kao i prošle godine, sa godinom više iskustva i dodavanjem lidera na terenu u vidu Piercea. Po mom mišljenju, Wizardsi su treća ekipa istoka, i najmanje što očekujem je polufinale konferencije. Nikakvo iznenađenje ne bi bilo ni da budu učesnici i finala konferencije, jer definitivno imaju i dubine i povoljnih mečapova za nositi se sa Cavsima i Bullsima.

Stevan: Nakon sjajne prošle sezone i polufinala istoka, Wizardsi ove sezone ulaze sa više samopouzdanja ali i sa dozom strijepnje. Trenera Wittmana najviše brine odlazak bitnog šrafa kakav je bio Ariza koji je svako veče donosio vrhunsku odbranu i sjajan šut za tri. Na to su se nadovezali problemi sa povredama zvjezde u usponu Beala i važnog rezervnog igrača Webstera koji će biti van igre 2-3 mjeseca.

To znači da će za to vrijeme na Walla pasti teret cijele spoljne linije uz malu veteransku podršku sa klupe Andre Millera. Glen Rice Jr i Otto Porter su dokazali i na ljetnoj ligi da su talentovani ali su ipak previše neiskusni za startersku ulogu tako da nas očekuje spor ulazak Wizardsa u sezonu. Pojačanje u vidu Paula Piercea ja sjajan potez jer njegov šampionski pedigre prije svega ali i dalje neistrošeni igrački kvaliteti će biti od presudnog značaja kada se utakmice budu lomile, naročito u playoffu.

Ispod koša imaju sjajnu rotaciju - neprikosnoveni starteri Nene i Gortat, a sa klupe uskaču dokazane NBA rezerve Blair, Humphries, Seraphin i Gooden. Ukoliko prevaziđu ove povrede na startu sezone i izbjegnu nove, te Beal uđe u formu iz prošlogodišnjeg playoffa, Washington ima i kvalitet i dubinu da se pohrva za finale Istoka sa Cavaliersima i Bullsima.

Draško: Pred prošlu sezonu teško da je iko znao koji su dometi ekipe, tokom sezone je bilo i sjajnih i očajnih partija, ali je zato igrama u playoffu konačno sve posloženo i pokazana snaga ekipe koja je eliminisala Chicago i namučila Indianu. Wall je konačno bio zdrav cijelu sezonu i odigrao na nivou svog potencijala i ugovora, Beal znatno napredovao u odnosu na početničku sezonu i pokazao da brzo može biti među najboljima na poziciji, Ariza nakon par godina lutanja potvrdio da je jedna od boljih 3&D opcija u ligi i zaradio novi višegodišnji ugovor u Houstonu, Nene potrvdio da kad je zdrav može da igra sa svima, a Gortat novom dobrom sezonom zaradio 60 miliona za narednih 5 godina.

U toku ljeta legendarni "The Truth" Pierce je stigao da nadomjesti odlazak Arize, a istovremeno će biti sjajan mentor pomenutom Bealu, a posebno Porteru i Riceu koji baš podsjeća na tatu Glena, a viđećemo hoće li bar djelimično biti dobar igrač. Za pojačanje rotacije pod košem dovedeni su Humphries i Blair da uz starosjedioce Seraphina i Goodena pokušaju da zatvore reket što će posebno biti potrebno kad je Nene povrijeđen, što dođe kao "siguran fiks" na bar 10-20 utakmica. Andre Miller je, iako na godinu od pete decenije života, i dalje jedna od boljih rezervnih opcija na poziciji 1 u ligi, a Webster, kad je u komadu, odličan rotacijski igrač.

Sve u svemu, lijepo posložena ekipa koja bi napretkom mladog bekovskog para Wall-Beal mogla u sami vrh istoka, a playoff osim u slučaju serijala povreda bitnih igrača koji nažalost imaju debele dosijee u ljekarskim službama, ne bi trebao doći u pitanje.

Marko: Washington - ekipa iz prijestonice se konačno budi i poslije dužeg vremena neće biti kanta za napucavanje. Od kada pratim sport a to je blizu dvije decenije slušam kovanicu "Spoj mladosti i i iskustva je dobar za tim". Upravo ovo pravilo važi i za Washington. Uz supertalentovane Walla i Beala, dovedena su dva prekaljena igrača - Pierce, i polusezonu ranije Andre Miller.

Obojici je karijera u padu, ali poznavajući njihovu radnu etiku i želju za uspjehom biće sjajan dodatak ovim mladićima. Centarske pozicije su popunjene, nije to bog zna kakav kvalitet, ali igrača neće faliti. Nene je u stanju da fizički isparira svakoj četvorci. Doveden je i Blair momak koji je prije nekoliko sezona draftovan od Sparsa ali na veliku žalost zbog nedostatka hrskavice u koljenima nije mogao da pruži ono što se očekivalo od njega. Gortat ne pruža partije kao iz Phoenixa (nema Nasha da ga hrani loptama) ali on će dati svojih 15 poena i imati 10-ak skokova. Na ovakvom Istoku Čarobnjaci bi trebalo da dođu minimum do polufinala istoka, iskreno očekujem da baš u plej ofu Pirs jos jednom opravda svoj nadimak "Istina". Ako izbjegnu Cleveland možda bi mogli i do finala Istoka.

Srdan: Žao mi je, Dion Waiterse, ali nisi u pravu - Wall i Beal su najbolji duo bekova na Istoku. Mladi, talentovani, vrlo brzi, gladni pobjeđivanja i daleko nesebičniji od Irvinga i Waitersa. Ova ekipa je bila neočekivano dobra prošle sezone, a ove godine će biti daleko bolja. Wall je konačno našao svoju igru, Beal je opravdao očekivanja, doveden je iskusni i plejof namazani Paul Pierce, a odlazak Arize će uz njega nadoknaditi i veliki talenat Otto Porter, koji je propustio skoro cijelu prošlu sezonu. Wall ima pouzdanu rezervu, nikad povrijeđenog Andre Millera, dok ako Beala ne krene šut, u kombinaciju ulaze Webster i Rice.

Pod košem su standardni Nene i Gortat, iako su obojica igrača u silaznoj putanji, ali su poboljšane rezerve sa borbenim Blairom, skočnim Humphriesom i vječnim Goodenom.

Problem predstavlja odbrana reketa, jer ni Nene ni Gortat nisu baš elitni defanzivci, a postavlja se pitanje i po krilima, jer Pierce već ima 37, dok Porter nije dokazano dobar u odbrani.

Wall mora da radi još dosta na skok šutu, a generalno svi treba da poboljšaju šut sa linije slobodnih bacanja. Ovaj tima ima zaista veliki potencijal, dobro postavljen seleri kap, a sve su glasnije spekulacije da bi u Washington mogao da se preseli Kevin Durant kada mu istekne ugovor. Do tada, previše je očekivati da mladi duo bekova u ovom trenutku ekipu dovede do finala Istoka. Sve ostalo je vrlo realno.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: