Houston Rockets: Niko neće sa Hardenom i Howardom

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 9. mjestu se nalazi ekipa Houston Rockets.
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2014. 16:46h

Sastav Houston Rockets

PG: Patrick Beverley, Isaiah Canaan, Ish Smith

SG: James Harden, Jason Terry, Troy Daniels, Nick Johnson

SF: Trevor Ariza, Francisco Garcia, Kostas Papanikolau, Alessandro Gentile, Robert Covington

PF: Terrence Jones, Donatas Motiejunas, Josh Powell, Jeff Adrien, Tarik Black

C: Dwight Howard, Joey Dorsey, Clint Capela

Došli: Jeff Adrien (Milwaukee), Trevor Ariza (Washington), Tarik Black (Kansas), Clint Capela (Elan Chalon), Joey Dorsey (FC Barcelona), Nick Johnson (Arizona), Kostas Papanikolaou (FC Barcelona), Ishmael Smith (Phoenix) i Jason Terry (Sacramento).

Otišli: Omer Asik (New Orleans), Omri Casspi (New Orleans), Jordan Hamilton (Toronto), Jeremy Lin (LA Lakers) i Chandler Parsons (Dallas).

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 54-28, drugi u Jugozapadnoj diviziji, četvrti u Zapadnoj konferenciji

107.7 poena po meču/103.1 primljenih koševa po meču

Lideri tima

Poeni: James Harden — 25.4

Skokovi: Dwight Howard — 12.2

Asistencije: James Harden — 6.1

Ukradene lopte: James Harden — 1.6

Blokade: Dwight Howard — 1.8 blokada po utakmici

Branko: Od ekipe koja je bila na korak od kontendera (rijetko ko može priuštiti dva elitna igrača na obje strane parketa - Howarda koji je i dalje jedan od najboljih defanzivaca lige i Hardena koji je ofanzivni ubica), napravili su korak unazad. Otišao je Chandler Parsons, veoma dobar all round igrač, Ašik (eksperiment sa njim i Howardom u petorci je bio i pomalo komičan) i Jeremy Lin. Od pojačanja, može se izdvojiti Trevor Ariza, čovjek koji je u jednom trenutku izgledao kao da je gotov, ali je prošle sezone bio dosta dobar u Washingtonu. U pokušaju da ožive klupu doveli su i dvojicu iz Barcelone - Dorseyja i Papanikolaua.

Ubjeđivanje Bosha i Carmela od strane gorepomenutog dvojca da se presele u Houston nije uspjelo. Navodno, kako pišu mediji, što je potvrio i Donatas Motiejunas u jednom intervjuu, veličina njihovog ega je prevelika i to je bio jedan od razloga zašto razgovori nisu uspjeli sa Boshom i Melom, kao i jeda od razloga zašto situacija u svlačionici nije baš sjajna.

Sve u svemu, Rocketsi i dalje imaju najboljeg ofanzivnog beka u ligi - Jamesa Bradonju Hardena. Njegova kombinacija šuta, ulazaka pod koš, pasa i vođenja lopte je fenomenalna. S druge strane, njegova defanzivna igra je prilično loša, ali zato Rocketsi imaju Howarda koji je sposoban da začepi poprilično rupa u reketu. Povreda jednog od ove dvojice bi sezonu učinila mnogo težom.

Ove sezone su sigurni u plejofu, ali teško da mogu dalje do druge runde (klupa će biti najveći problem). Šta æe biti u budućnosti, teško je predvidjeti. Njihov GM Morey je veliki kockar (ide na sve ili ništa), kao što je doveo Howarda i Hardena u ekipu, tako je dobio i korpu od Bosha i Carmela. Tom logikom, ili će u Houston sletjeli još više pojačanja u narednim sezonama ili će se rapasti i krenuti u rebilding.

Draško: Nakon dvije ljetnje pauze koje su proslavili kao podjednici prelaznog roka, ove godine ima mnogo manje razloga za slavlje – u par sati su prešli put od jednog od najvećih kanidata za titulu do jedne od rijetkih ekipa koja oslabljena ulazi u narednu sezonu. Naime, umjesto skoro pa dogovorenog dolaska Bosha i ostanka Parsonsa nakon što je oslobođen prostor odlascima Ašika i Lina, Boš je dobio ogromnu nadoknadu za ranije sezone i ostao na Floridi, Parsons za veliki ugovor otišao u Dallas pa je zamijenjen Arizom, a ostatak rostera popunjen igračima iz Evrope i minimalcima. Tako su ostali bez važnih prošlogodišnjih B opcija – Ašika kao zamjene za Howarda u čuvanju reketa (mada u playoffu ni zajedno nisu uspijevali da ostvare kontrolu tog segmenta), a Parsonsa i Lina kao rezervne kreatore dok Harden hvata vazduha ili je zaustavljen.

Da li će napredak Beverlya i Jonesa biti dovoljan da se kompenzuju odlasci, da li će neko od prošlogodišnjih rezervi isplivati, u kom smjeru će biti promijenjena igra, što li je Morey sad smislio, dosta je pitanja na koje ćemo tek u sezoni dobiti odgovore. Pad u broju pobjeda je realan, a koliki će biti ostaje da se vidi – ako Phoenix ponovi prošlu sezonu, New Orleans ili Denver napreduju, čak i plasman u plejof može doći u pitanje iako i u sastavu imaju 2 igrača koji će i narednih par godina biti u top 3 na svojim pozicijama.

Stevan: Nakon poraza od Portlanda u prvoj rundi playoffa, znalo se da će Houston da napravi određene rezove u igračkom kadru. Rocketsi su ovo ljeto napravili transfer koji će im potpuno promjeniti filozofiju igre. Umjesto košarkaškog majstora kakav je Parsons doveden je pouzdani Ariza koji je imao prethodne godine najbolju sezonu karijere. Sa Arizom koji je za klasu bolji defanzivac od Parsonsa, Houston će se transformisati iz ekipe koja nije puno brinula za defanzivu u vjerovatno najboljih 10 odbrana lige.

Sa terijerom poput Beverleya na playu i Howardom kao klasnim defanzivcem ni Hardenova indolentnost u odbrani neće previše biti eksploatisana. Problem ce biti značajno skraćenje klupe uzrokovano odlaskom dokazanih NBA igrača Asika i Lina jer veteran Terry, novajlija Papanikolau te napucani Dorsey teško mogu iznijeti važne minute, naročito u playoffu. Harden će odraditi svoje u napadu ali mnogo toga će zavisiti od Dwighta za kojeg mnogi (jedan od njih je i Hakeem) najavljuju da je u sjajnoj formi i da će ovo biti njegova sezona. Ako se ovakve projekcije obistine, Houston bi mogao da se nada nečemu više od prošlogodišnje prve runde playoffa.

Marko: Mislim da je Houston u prelaznom roku napravio grešku u koracima. Nisu izjednačili ponudu Dalasa za Parsonsa, jer su jurili zvijezde (Bosh, Antonhy). Nakon što su obojica ostali u svojim dosadašnjim klubovima, Rakete su se okrenule Arizi. U prvoj petorci imamo 3 defanzivno moćna igraca (Beverly, Ariza i Howard), imamo lošeg Jonesa i Hardena koji je kategorija za sebe. Nepotrebno je govoriti o tome kako je Harden moćan u napadu, sigurno jedan od boljih napadača u ligi, a prepoznatljiv je "euro step" ulazu koji je u NBA ligi dosta rijedak. Howard se i dalje muči da nađe pravu formu tj. da vrati formu iz Orlanda.

Lično me nervira njegovo ponašanje na terenu i ta nonšalancija, ali ovo ljeto je radio sa Olajuwonom, čovjekom koji je vjerovatno imao najbolju centarsku tehniku u istoriji. Sigurno je da Houston juri titulu i da im je to cilj, međutim klupa im je za to dosta tanka. Motejunas bi trebalo da igra četvorku koja širi reket, ali sa šutom iz igre od 33 % to ne može da radi nigdje. Terry iako je u godinama mogao bi biti taj X faktor u plej ofu, kao kada je Dallas uzeo titulu protiv Miamija. Iskreno mislim da bi i Papanikoloau mogao da dobije sasvim pristojne minute na trojci kao zamjena za Arizu, i siguran sam da će on svoj dio posla obaviti kako treba. Polufinale Zapada je minimum koji se očekuje od ove ekipe, a siguran sam da se oni u timu nadaju i tituli.

Srdan: Čudotvorac Morey se našao u čudu kada mu nije uspjelo da opet nasamari ostale NBA GM-ove i izađe kao pobjednik još jednog burnog "prelaznog roka". Parsons je otišao i nije ispunio očekivanja da sačeka razvoj događaja u Rocketsima prije potpisivanja ponude Dallasa, te je samim tim otežao napore Moreya da ubijedi Bosha ili Mela da se udruže sa Hardenom i Howardom. Plus, ugovor koji mu je Dallas dao ga čini skoro nemogućim za trejd. Onda je počeo da izlazi prljavi veš o ne baš sjajnoj atmosferi u svlačionici, kao i o problemima McHalea da održi disciplinu u timu. Nisu ni najmanje pomogle izjave Jamesa Hardena da su on i Dwight Howard zvijezde, a ostalo sve sporedni igrači. To recimo, nikada ne biste mogli čuti iz usta Tima Duncana ili bilo kog velikog lidera tima.

Zato nije ni čudo što su mnogi odbili da uđu u trku za titulu, jer nisu htjeli da se rvaju sa takvim ego-manijacima. Ipak, i pored toga, Houston ima jako dobru ekipu. Defanzivno ojačanu napretkom Beverlya i dovođenjem Arize (mada je to čovjek koji uvijek odigra odličnu sezonu gdje mu ugovor ističe, kao što je bila prethodna), ali ne treba zaboraviti ni iskusnog Jasona Terrya, vrlo zanimljivog rukija Nicka Johnsona, kao i drugog beka Troya Danielsa. Mnogo su veći problem krilne pozicije gdje će morati da se dokazuju Papanikolau i Motiejunas, dok su na centru zamjene mladi Capella i povratnik u NBA Dorsey, koji prethodno nije ostavio baš značajan trag.

Veliki problem ove sezone za Houston će biti to što je značajno promijenjena ekipa, pa će trebati vremena da se stvori hemija, naročito kada nemate baš zahvalne saigrače poput Hardena i Howarda. Niko sem Hardena može konstantno da sam kreira poziciju za šut. Nema borbe za titulu ove godine, ali ako Jones napreduje, Dwight se vrati u staru formu, Harden odigra malo odgovorniju odbranu, Beverly doprinese napadu, mogu napraviti problem svakoj ekipi. Ako ne, legendarni McHale će tražiti novu ekipu.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: