Portland Trailblazers: Lanac je jak onoliko...

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 10. mjestu se nalazi ekipa Portland Trailblazers.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2014. 13:34h

Sastav Portland Trail Blazers

PG: Damian Lillard, Steve Blake, Darius Morris

SG: Wesley Matthews, C.J. McCollum, Will Barton, Allen Crabbe, Diante Garrett

SF: Nicolas Batum, Dorell Wright, Victor Claver, James Southerland

PF: LaMarcus Aldridge, Thomas Robinson

C: Robin Lopez, Chris Kaman, Joel Freeland, Meyers Leonard

Došli: Steve Blake (Golden State) i Chris Kaman (LA Lakers).

Otišli: Earl Watson i Maurice Williams (Minnesota)

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 54-28, drugi u Sjeverozapadnoj diviziji, peti u Zapadnoj konferenciji

106.7 poena po meču, 102.8 primljenih koševa po meču

Lideri tima

Poeni: 23.2 LaMarcus Aldridge

Skokovi: 11.1 LaMarcus Aldridge

Asistencije: 5.6 Damian Lillard

Ukradene lopte: 0.9 Aldridge, Nicolas Batum i Wesley Matthews

Blokade: 1.7 Robin Lopez

Draško: Iznenađujuće dobar početak prošle sezone unio je igračima veliko samopouzdanje i vjeru da mogu mnogo pa svi starteri odigrali sezone karijere - to je trajalo sve do susreta sa aktuelnim šampionima u drugom krugu doigravanja koji su im pokazali da je još rano za najviše domete.

Ni kod njih nije bilo previše promjena – Mo Williamsa je zamijenio povratnik Blake, a Kaman došao da pomogne u reketu. Najveća snaga će opet biti sjajna prva petorka koja prije svega ima fenomenalan ofanzivni potencijal i da utakmica traje 25-30 min bili bi jedan od glavnih kandidata za titulu. Pošto ipak traje malo duže, ključno pitanje za napredak ekipe je da li će rezerve popraviti svoj učinak u odnosu na prošlu godinu kad su čim se pojave zajedno obično gubile prednost koju starteri naprave. Da može gore, već su pokazali prije 2 godine kad su bili najgora klupa lige.

Ako pridošli opravdaju bar djelimično uložen novac, Wright ne odigra još jednu lošu sezonu, a mladi Robinson, McCollum, Burton i Leonard postanu korisni igrači rotacije, a ne samo potencijali ova ekipa može korak naprijed. Ako ne, uspjeh će biti ponoviti prošlu sezonu.

Stevan: Posle sjajne sezone u kojoj su zaustavljeni u polufinalu zapada od šampionskih Spursa, Portland ulazi u novu sezonu sa još većim ambicijama. I to sa punim pravom uzimajući u obzir da imaju dva all stara Aldridgea i Lillarda, jednog od najboljih all round igrača lige u Batumu i dva sjajna igrača zadatka kao što su Matthews i Robin Lopez.

Hronični problem kratke klupe kolko tolko je saniran dolaskom veterana Blakea i Kamana. Blake će svakako biti racionalnija zamjena za Lillarda od odbjeglog revolveraša Mo Williamsa dok bi Kaman trebao da bude koristan u napadu više nego što šteti u odbrani.

Neupitno je da će se gro igre vrtjeti oko LaMarcusa i zavisiće od toga da li će on održati fenomenalan nivo produkcije od prošle sezone. Rad na šutu za tri poena tokom ljeta će kompletirati njegov ofanzivni arsenal. Batum bi posle sjajnog Svjetskog kupa trebalo da preuzme još veću odgovornost u igri a Lillard da dalje nadogradi svoj all star status. Ako ih zdravlje posluži i sreća ponekad pogleda, Blazersi bi mogli da preskoče stepenik više u odnosu na prethodnu godinu.

Branko: Blazersi imaju vrlo dobru petorku: na pleju je Lillard, bivši ruki godine, Wes Matthews je na beku, na krilu imaju odličnog all around igrača Batuma, na četvorci je najbolji njihov igrač Aldridge, čiji je partner pod košem Robin Lopez. Ovakvom ili sličnom rečenicom smo mogli da najavimo i prethodnih par sezona. Za razliku od prve, kada smo eventualno mogli pomenuti još dva-tri igrača, sada srećom možemo i više. Blazersi se trude iz godine u godinu da pojačaju klupu. I dalje je to daleko od dobrog, ali McCollum, Kaman, Blake, Robinson i Wright zvuče solidno (sjetimo se prethodnih sezona).

Može se zaključiti da je urađen mali korak naprijed u odnosu na prošlu godinu (otišao je samo Mo Williams vrijedan pomena), a to je i dalje daleko od dovoljnog za ikakvu i pomisao na NBA naslov. Blazersi su u ovakvom sastavu sigurni učesnici plejofa, ali sve što mogu da urade je da eventualno nekog izbace u prvom kolu.

Kakav je plan za budućnost franèize, veliko je pitanje. Na ljeto ugovori ističu Lopezu, Matthewsu i što je najbitnije LaMarcusu Aldridgeu. Šta će tada biti, zavisi i od ove sezone. Siguran sam da LaMarcus svoje najbolje godine (sad mu je 29) želi provesti u ekipi koja mu obezbjeđuje lov za naslov. S obzirom da se stiče utisak da je tek prošle godine bio srećan u Portlandu, nakon što je prvih godina bio više raspoložen za trejd, pitanje je šta će biti na ljeto. Da li će uprava Blazersa učiniti dovoljno da ga zadrži ili će ipak odšetati u neku, po njega, bolju sredinu. Ovo pitanje je, po mom mišljenju, važnije od rezultata u ovoj sezoni, iako zavise jedno od drugog.

Postavlja se i pitanje, da li uopšte ekipa čiji je glavni igrač LaMarcus može osvojiti naslov ili mu je potreban još jedan superstar kao što Loveu treba James (ne kažem da će Cavsi osvojiti naslov, ali jesu jedni od kontendera, što nije bio slučaj sa Minnesotom i Loveom).

Marko: Definitivno najmaleroznija ekipa u zadnjih 15 godina. Da nije bilo povreda Odena i Roya, o ovoj ekipi bi sada govorili kao prvom favoritu lige, a ovako su ekipa iz drugog plana. Po mom mišljenju prva petorka : Lillard, Matthews, Batum, Aldridge, Lopez je u top 5 cijele lige. Najveći i to ubjedljivo najveći problem je klupa. Godinama uprava ne dovodi kvalitetna pojačanja, i Portland odlično gura do all stara i malo posle tog, al onda slijedi pad. Ove godine su doveli Blakea i Kamana dva igrača rotacije i malo su se poboljšali po tom pitanju, ali je i to mršavo.

Aldridge je jedan od najpotcijenjenih igrača lige, vjerujem da je u nekom većem gradu (LA, NY) da bi bio zvijezda u rangu Griffina. Lilard svojim individualnim rješenjima ubija sve odbrane i ostavlja otvorene šuteve za sjajne trojkaše Matthewsa i Batuma.

Portland bi ove sezone trebalo dogura do plej ofa, i eventualno namuči nekog od favorita u prvoj rundi, ali to je sve.

Srdan: Portland ima sjajnu ekipu, kojoj će ove godine duža klupa olakšati posao, barem u regularnom dijelu sezone, jer su dovedeni tipovi igrača kakvi su i falili. Tako je Kaman odličan ofanzivni centar za razliku od defanzivno orijentisanog Lopeza, dok je Blake taj koji će smiriti igru kada Lillard izađe da odmori. Matthews je vjerovatno dostigao svoj limit, i ekipa bi trebalo da razmisli o novom rješenju na beku, ako misli da napada titulu. Batum, Aldridge i Lillard su očigledno stubovi ekipe, ali će Portland morati mnogo da misli o narednom ljetu, i načinu da zadrži igrače, a da ih ne preplati.

Lillard - Aldridge su sjajan duo koji moraju sačuvati, i malo je boljih kombinacija pleja i četvorke, od one Portlandove. Ova ekipa ima vrhunske skakače na svim pozicijima, odlično šutiraju bacanja, malo gube loptu, a sjajna publika doprinosi nepobjedovišću kod kuće.

Ono što je problem ekipe već duže vrijeme su odbrana i klupa. Nema naročito dobrih defanzivaca, dok na klupi dosta zavisi od toga kakvu će sezonu imati dva sjajna potencijala McCollum i Thomas Robinson, kom je ovo vjerovatno posljednja šansa da se dokaže u NBA. I Lillard će morati da uloži više u odbrani, ali i u organizaciji igre, ako bi Portland bio ozbiljan igrač i nakon marta.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: