Memphis Grizzlies: Juventus NBA lige

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 11. mjestu se nalazi ekipa Memphis Grizzlies.
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2014. 21:56h

Sastav Memphis Grizzlies

PG: Mike Conley, Beno Udrih, Nick Calathes

SG: Courtney Lee, Tony Allen, Jordan Adams, Patrick Christopher

SF: Tayshaun Prince, Vince Carter, Quincy Pondexter, Luke Hancock

PF: Zach Randolph, Jon Leuer, Jarnell Stokes, Earl Clark

C: Marc Gasol, Kosta Koufos

Došli: Jordan Adams (UCLA), Vince Carter (Dallas), Patrick Christopher (Iowa Energy), Earl Clark (New York), Kalin Lucas (Iowa Energy), Jarnell Stokes (Tennessee) i Hassan Whiteside (Al Mouttahed Tripoli).

Otišli: Ed Davis (LA Lakers), Jamaal Franklin (Zhejiang Lions), James Johnson (Toronto) i Mike Miller (Cleveland).

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 50-32, treći in the Jugozapadnoj diviziji, sedmi u Zapadnoj konferenciji

96.1 poena/42.4 skokova/21.9 asistencija/4.6 blokada po utakmici

Lideri tima

Poeni: Zach Randolph – 17.4 poena po meču

Skokovi: Zach Randolph – 10.1 skokova po meču

Asistencije: Mike Conley Jr. – 6.0 asistencija po meču

Blokade: Marc Gasol – 1.3 blokada po meču

Ukradene lopte: Tony Allen – 1.6 ukradena lopta po meču

Draško: I prošla godina je pokazala kvalitet ove ekipe – pored toga što su dobar dio sezone odigrali bez najboljeg igrača Gasola, gotovo cijelu bez Pondextera koji je trebalo biti jedan od glavnih šutera ušli su u doigravanje i tu ih je jedva u 7 utakmica izbacila Oklahoma, a moglo je lako biti i drugačije.

Kao i obično, nije bilo mnogo promjena, otišli Johnson i Miller, došao Carter i dva pojačanja kroz draft koji su ostavili dobar utisak u ljetnjoj ligi Stokes i Adams. Conley će odigrati dobru sezonu, Randolph, Allen, Carter su veterani koji su i dalje sposobni odraditi dobar posao, Gasol je jedan od boljih centara u ligi, dok bi Pondexter i Lee trebalo pogoditi ponešto sa distance. Uz to, sa klupe doprinos mogu imati i Koufos, Calathes, Udrih i pomenuti rukiji, tako da ovdje opet imamo jednu zaokruženu cjelinu (Prince valjda neće previše igrati, i prije godinu je mogao u penziju).

U toku sezone ovakva mašina koja ima svaku ulogu precizno definisanu može pobijediti i izgubiti od svakoga, kad uđu u playoff opet će biti nagazna mina za svakog favorita zbog svoje čuvene defanzive, ali ipak nemaju snage da idu do same završnice.

Stevan: Malo tržište kakvo je Elvisov rodni grad te ne baš za oko lijepa igra koju gaje već godinama, čine ovaj tim neinteresantnim većini NBA fanova. Ne obazirući se na takvo javno mijenje, Mede uspješno guraju do kraja iz sezone u sezonu. Bazirajući svoju igru na granitnoj odbrani, koja je uz onu Bullsa najbolja u ligi, Memphis predstavlja noćnu moru protivnicima, naročito u u playoffu. Da sve u životu nije savršeno pokazuje napad Grizzliesa koji je ispod prosjeka lige.

Dok u postu to funkcionise dobro zahvaljujući kvalitetu i masnoći Z-Boa i Marca, iako je sudeći po liniji sa Svjetskog kupa ovaj potonji pribjegao rigoroznoj dijeti, hronični problemi su prisutni spolja naročito u šutu za tri. Odlazak Millera i Johnsona bi trebao da nadomjesti dolazak Cartera. Iako to nije ni sjena Vinsanityija, Carter je i danas sjajan trojkaš i mnogo bolji defanzivac od pomenutog odbjeglog dvojca. Sa sjajnim Conleyem koji sve više preuzima odgovornost i Allenom koji i dalje može da hapsi protivničke najbolje igrače, zaokružuje se petorka za poštovanje. Zasigurno će favoriti na Zapadu htjeti u što širem luku da zaobiđu Mede.

Branko: Grizzliesi imaju veoma sličnu ekipu kao prethodne sezone ili kao i prethodnih sezona. Ove sezone očekujemo i sličan njihov nastup sa flertovanjem oko 50 pobjeda i pitanjem da li će uspjeti prebaciti tu brojku i treću godinu za redom. Jedine kozmetičke promjene koje su uradili na ekipi je što su Millera zamijenili Carterom. Radi se o bitnom šrafu u ekipi i mislim da će Carter bolje leći Grizzliesima nego Miller. Ipak smo se mogli uvjeriti prošle godine da Vincanity ima još vatre u nogama i šuterskoj ruci, dok je Miller (koliko god meni mio i inteligentan igrač), vrlo upitan sa sklonostima raznim povredama.

Gro ekipe ostaje isti, pod košem su braća po velikim zadnjicama Mark Gasol i Randolph, na bekovima i krilima su Conley, Lee, Allen, Prince (koji još uvijek startuje, niko ne zna kako) i već pomenuti Carter. Od njih ništa drugo i ne možete očekivati osim tvrd orah i ekipu koju svi žele izbjeći u potencijalnim duelima u plejofu (sjetimo se samo koliko je Allen mučio Duranta u seriji do 7. utakmice kad je Durantula utrpao 36 poena).

Dakle, plejof se ne dovodi u pitanje, ali mogu ispasti u prvoj rundi, a mogu i mnogo dalje. To su jednostavno Grizzliesi, to im je zaštitni znak već nekoliko godina i trebalo bi da bude još par. Ovakva ekipa je potrebna ligi.

Marko: Još jedna ekipa koja nema istinskog superstara već rezultat zasnuva na snazi kolektiva. Naravno da u tom kolektivu itekako ima kvaliteta, jer inače ne bi mogli da opstanu na jakom Zapadu. Ekipa koja gaji više evropski stil nego NBA, koja igra na duge napade i pozicionu igru sa spustšnjem lopte na niski post. Memfis ne igra sa mnogo zakucavanja i lepršavo, ali njihova igra njima donosi rezultat. Nije ni čudo sto su se opredijelili za taj način igre kada imaju možda i najbolji centarski tandem lige Marc Gasol i Zach Randoph koji odlično sarađuju, uz to je Španac i jedan od najboljih defanzivaca u ligi.

Na pleju je sjajni Conley koji je glavna prijetnja spolja, jer Tony Allen i Prince su tu da odrade posao u odbrani i da pogode otvorene šuteve. Umjesto Mike Millera stigao je Carter tako da je to svakako progres što se tiče te pozicije 6. igrača. Bez ikakve dileme će nastaviti sa svojom igrom i u ovoj sezoni, interesantno je da su samo 2 ekipe primale manje koševa od Grizlija prošle sezone. Mislim da su oni sigurni učesnici plej ofa sa pozicije 7 ili 8, a ako u prvoj rundi nalete na Spurse mogu ih i izbaciti jer imaju igru za njih.

Srdan: Zasigurno najnezabavnija ekipa NBA karavana, ali i ekipa koja ima jasan identitet i plan igre, i koju samo mazohistički timovi mogu da požele u plejofu. Odličan trener, borbeni sastav, čvrsta odbrana i hemija čine Memphis unikatnom ekipom. Gasol i Randolph su tandem sa najboljim radom nogu u NBA, a vidjećemo kakav je plan Španca za ovu sezonu, s obzirom da je vidno smršao. Z-Bo ima već 33 godine, i to ne treba zaboraviti, ali će on uprkos tome donijeti dosta 20-10 noći. Conley će doprinijeti dosta i ofanzivno i defanzivno, i nastaviti da napreduje, te da sa Allenom muči protivničke bekove. Dobro pojačanje je i Vince Carter koji je našao način da bude efikasan, a da ne igra kako je navikao tokom svojih slavnih dana.

Najveći problem Memphisa su brzina i atletske sposobnosti, ali i šut spolja, gdje se uzdaju u Cartera, Pondextera i Leea. U slučaju da se povrijede Randolph ili Gasol, čak i plejof može da bude doveden u pitanje, naročito pošto je u pitanju Zapad.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: