Toronto Raptors: Bez žurbe ka vrhu

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 12. mjestu se nalazi ekipa Toronto Raptors.
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2014. 09:16h

Sastav Toronto Raptors

PG: Kyle Lowry, Greivis Vasquez, Will Cherry

SG: Terrence Ross, Lou Williams, Jordan Hamilton

SF: DeMar DeRozan, Landry Fields, James Johnson, Bruno Caboclo

PF: Amir Johnson, Patrick Patterson, Tyler Hansbrough

C: Jonas Valanciunas, Chuck Hayes, Greg Stiemsma, Lucas Nogueira

Došli: Bruno Caboclo (Pinheiros), Will Cherry (Canton Charge), James Johnson (Memphis), Lucas Nogueira (Estudiantes), Greg Stiemsma (New Orleans) i Louis Williams (Atlanta).

Otišli: Dwight Buycks (Valencia Basket), Nando De Colo (CSKA Moscow), Steve Novak (Utah), John Salmons (Atlanta) i Julyan Stone (Venezia

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 48-34, prvi u Atlantik divizij, treći u Istočnoj konferenciji

101.3 poena po meču/ 98 primljenih koševa po meču

Lideri tima

Poeni: DeMar DeRozan – 22.7 poena po meču

Asistencije: Kyle Lowry – 7.4 asistencija po meču

Skokovi: Jonas Valanciunas – 8.8 skokova po meču

Ukradene lopte: Kyle Lowry – 1.5 ukradena lopta po meči

Blokade: Amir Johnson – 1.1 ukradena lopta po utakmici

Stevan: Raptorsi su očuvali jezgro ekipe od prethodne sezone koja je bila prilično uspješna a mogla je biti i uspješnija da se nije Lowryev šut za pobjedu u sedmoj utakmici sa Brooklynom suočio sa Istinom. Sa godinom iskustva više i kontinuitetom u igračkom i trenerskom kadru očekivanja kod kanadskog življa naglo rastu. Trener Casey najavljuje da će dodatno pojačati tempo u odnosu na prethodnu sezonu kako bi se maksimalno iskoristio atleticizam DeRozana i Rossa. Za tako nešto će biti važan i razvoj Valanciunasa koji je ljetos radio sa Hakeem Olajuwonom u Houstonu kao i sa sprinterskim trenerom kako bi poboljšao rad nogu. Uz dokazan kvalitet i lidersku ulogu Lowrya i Amira Johnsona, Raptorsi imaju kompaktnu prvu petorku.

Sa dodatkom iskusnih šutera Louis Williamsa i James Johnsona uz Vasqueza i Fieldsa zaokružuju više nego iskoristivu spoljnu rotaciju. Prošlogodišnja forma Pattersona garantuje odličnu zamjenu za Amira dok će se malo teže zamjeniti Jonasa jer Hayes sa manjkom centimetara a Hansbrough i Stiemsma sa manjkom kvaliteta su neozbiljni za playoff borbu.

U svakom slučaju Toronto će i ove sezone biti pri vrhu a čini se da će tu i ostati u godinama koje dolaze.

Draško: Nakon što je Colangelo godinama lutao i donosio čudne odluke, Ujiri je stigao i u par trejdova posložio mladu ekipu koja ima potencijala za dalji razvoj, a istovremeno i da već sad bilježi rezultate. Ispadanje u prvom krugu od mnogo iskusnijeg Brooklina u kome su mnogi igrači imali više playoff utakmica od cijelog sastava Toronta došlo je kao obavezna lekcija u razvoju.

Promjene su bile minimalne, niko od ključnih igrača nije otišao, a došli su Lou Williams, Stiemsma i James Johnson da učine rotaciju dubljom. Konkurencija na Istoku jeste mnogo jača nego prošle sezone, ali ostanak u top 4 konferencije ne bi trebao da dođe u pitanje jer će teži raspored nadoknaditi očekivanim napretkom većine igrača, a Lowry, DeRozan i Valanciunas mogu biti all star kandidati ove godine.

Uz fleksibilnost budžeta koju i dalje imaju, ova ekipa bi uz vrhusko pojačanje na krilnim pozicijama mogla narednih godina opet u borbu za vrh, što smo zadnji put imali prilike da gledamo prije 13 godina – vjerovatno se navijači jedinog preostalog kanadskog tima i dalje sjećaju Carterovog promašaja sa zvukom sirene iz majstorice sa 76ersima

Branko: Otkako je Masai Ujiri zamijenio Colangela, čini mi se da su stvari u Torontu krenule na bolje. Da je bolji stručnjak od prethodnog, dovoljno je bio jedan potez - trejdovanje Bargnanija u Knickse. Kasnije je otišao i Rudy Gay, što je dodatno popravilo atmosferu u ekipi. Prošle godine je napravljena respektabilna ekipa sa Lowryjem, DeRozanom, Rossom, Vasquezom na boku, a pod košem sa Valanciunasom, Johnsonom, Hayesom, Pattersonom, psihom Hansbroughom. Ove godine su dodali i Loua Williamsa koji im donosi energiju i šut sa klupe. Manje-više, u pitanju su bile male promjene, a mislim da je to i pravi recept za ovakvu ekipu. Njima su samo potrebne utakmice (pogotovo u plejofu).

Sjetimo se da su prošle godine u prvoj rundi igrali protiv Netsa i izgubili blokadom Piercea nad Lowryjem u zadnjoj sekundi u 7. utakmici. Interesantno je da su prenosi tih mečeva vrvili od podataka koji su isticali razliku u iskustvu tadašnjih ekipa u postsezoni. Dok su to bili prvi minuti za većinu ovih mladića u plejofu, s druge strane smo imali Piercea, Garnetta, Williamsa, Johnsona o čijem iskustvu nema potrebe govoriti.

Ove godine imamo istu ekipu, godinu dana stariju, ekipu koja je duže zajedno te se stoga progres nameće kao normalna stvar. Plejof ne smije da izmakne, da li može dalje od prve runde - može, da li će biti dalje od prve runde - zavisi od mnogo faktora. Svakako, mlada ekipa, vrlo interesantna i biće zanimljivo je pratiti.

Marko:

Jedini predstavnik Kanade u NBA u ovu sezonu ulazi sa gotovo istovjetnim timom u odnosu na prošlu. Predvodi ih jedan od najboljih plejmejkerskih parova lige Lowry i Vasquez. Čini mi se da je ove sezone tim "dublji" nego ranije, jer je doveden iskusni Lou Williams i problematični Jonhson(privođen zbog maltretiranja žene).

Jasno je da su DeRozan i Ross 2 ključna igrača što se tiče spoljnih pozicija. Na centarskim pozicijama su Amir Johnson i Valanciunas koji će do beskonačnosti vrtjeti pik sa plejmejkerima i na taj način koristiti sjajno kretanje posle napravljenog "bloka". Ono što je interesantno za ovu ekipu je da su po procentu šuta bili među gorim u ligi, a po procentu šuta za 3 i sa penala u samom vrhu. Ono sto može biti plus za Raptorse je to što u timu nema previše istrošenih igrača koji će igrati bez želje, već je tim pun mladih i eksplozivnih igrača. Plej of je siguran, al teško dalje od prve runde.

Srdan: Masai Ujiri zna šta radi, za njega igrači nisu samo brojke, ali itekako zna i sa brojkama, na kraju krajeva da ništa drugo nije uradio sem trejdovao Bargnanija u Knickse, opet bi bilo dovoljno. Naravno, ambiciozni Ujiri se ne zaustavlja, pa je trejdovao i Gaya u jednoj win-win situaciji i za igrača i za tim. Lowry je dobio vrlo razumnu ekstenziju ugovora, DeRozan je ostvario očekivani napredak, a to se ove sezone očekuje od Terencea Rossa. Njihove zamjene su takođe prilično kompetentne, naročito sjajni Vasquez, potom odličan šesti igrač Lou Williams, raznovrsni Landry Fields, i čovjek zadatka James Johnson.

Pod košem je malo drugačija situacija, ali i za to Ujiri već ima neko rješenje u planu. Amir Johnson je zahvalan, ali limitiran igrač, i on je u vrhunskoj ekipi ipak igrač za klupu, poput njegovih kolega Pattersona, Hayesa i ostalih. Centar je sjajni Valancuinas, kom će ovo bit već treća sezona u NBA ligi, a ima tek 22 godine, i ako bude konzistentan ove godine, biće mnogo opasniji nego što to ljudi očekuju. Pošto je situacija u seleri kepu prilično dobra, čini se da je Ujiri naciljao nekog slobodnog agenta sljedeće sezone. Ako se Ross ne razvije po planu to bi mogao da bude recimo Wilson Chandler ili Wesley Matthews, ali realnije je da će Ujiri probati da privoli u ekipu Marka Gasola, ili čak LaMarcus Aldridgea, ukoliko bude uspio da ga ubijedi da je Toronto kandidat za titulu.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: