Miami Heat: Kralj je mrtav, živio kralj!

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 14. mjestu se nalazi ekipa Miami Heat.
212 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2014. 13:57h

Sastav Miami Heat

PG: Mario Chalmers, Norris Cole, Shabazz Napier

SG: Dwyane Wade, Shannon Brown, Reggie Williams, Tyler Johnson

SF: Luol Deng, Danny Granger, James Ennis

PF: Josh McRoberts, Udonis Haslem, Shawne Williams

C: Chris Bosh, Chris Andersen, Justin Hamilton, Khem Birch

Došli: Shannon Brown (New York Knicks), Luol Deng (Cleveland), James Ennis, Danny Granger (LA Clippers), Tyler Johnson, Josh McRoberts (Charlotte), Shabazz Napier (draft), Shawne Williams (LA Lakers)

OtišlI: Ray Allen, Shane Battier, Michael Beasley (Kina), Toney Douglas (Kina), Rashard Lewis, LeBron James (Cleveland), James Jones (Cleveland), Greg Oden

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 54-28, prvi u Jugoistočnoj diviziji, drugi u Istočnoj konferenciji

102.2 poena po meču/97.4 primljenih koševa po meču

Lider tima

Poeni: LeBron James — 27.1 poena po meču Skokovi: LeBron James — 6.9 skokova po meču Asistencije: LeBron James — 4.8 asistencija po meču Ukradene lopte: LeBron James — 1.8 ukradena lopta po meču Blokade: LeBron James — 1 blokada po meču

Branko: S obzirom da je iz Heata otišao najbolji igrač, ne samo njihove ekipe, već cijele lige, iluzorno je očekivati da mogu ostati na istom nivou. Lebrona su brzinski zamijenili Dengom, Bosh je dobio novi ugovor i veću ulogu u timu, što bi trebalo biti garant za plejof, ali će teško dalje od druge runde.

Prošla sezona je bila velika godina za njih, nakon 3 uzastopna finala u eri Jamesa i dvije titule krenuli su u pohod na three-peat, prvi otkad su Shaq i Kobe s Lakersima isto ostvarili od 2000-02. Međutim, još od prve utakmice se vidjelo da će Spursi biti previše ozbiljni za njih (ne samo zbog nesnosne vrćæine u sali u Teksasu, zbog koje se James previjao u bolovima zbog grčeva).

Ove sezone će i mnogo zavisiti od zdravlja Wadea. Navikli smo u prethodnih nekoliko godina da bar 15-ak utakmica bude van, ali čini mi se da ni to više nije problem. Wade više nije energičan i poletan kao prije, koljena su istrošena. Osim što je evidentno da je njegova karijera u silaznoj putanji, pitanje je da li je gotov po pitanju ozbiljne košarke.

Dakle, plejof bi trebalo da je tu i ove godine, ali bez uloge kontendera. Budućnost franšize mi je totalno nepoznata.

Marko: Četvorostruki uzastopni finalista ulazi u novu eru, nakon odlaska Jamesa. Sve će biti teže nego ranije. Koliko god ne volim Jamesa moram priznati da je on taj koji čini saigrače boljim tj. izvlači maksimum iz njih. Na pleju su starosjedioci Cole i Chalmers kao i ruki Nappier, koji je već došao u centar pažnje iako nije odigrao ni minuta u ligi. Naime, otpratio je Jamesa na Tviteru čim se ovaj vratio u Klivlend, iako se prije toga oduševljavao što će igrati sa njim. Na beku će Wade vući koliko može, to je sve manje i manje zbog koljena koja mu zadaju probleme. Deng i Granger - prije nekoliko sezona bi ovo bez dileme bio najbolji tandem u ligi, al su obojica u velikom padu. Centarska linija predvođena Bosjom nije pretrpjela značajnije promjene, tu su Haslem i Andersen.

Tim je pored Jamesa napustilo još par prije svega šutera (Allen, Jones, Lewis) , tako da je za očekivati blagi pad procenata šuta Miamija. Veliki problem predstavljaju i centimetri tj. nedostatak visokih igrača, pa ćemo ponovo gledati Bosha na petici, samim tim će trpjeti i skok. Ono što je problem za franšizu je to što je većina igrača u padu forme, dok ovi mlađi (Cole, Chalmers) nisu pokazali da oko njih može da se gradi ekipa. Siguran sam da će i uprava uvidjeti to i da će brzo krenuti u rebilding. Ove sezone plej of im neće izmaći, vjerovatno će proći i prvu rundu, a za ostalo im je potrebno prije svega zdravlje ključnih igrača.

Stevan: Još jedan The Decision je označio početak kraja šampionskog Heata. Sa odlaskom LBJa biće potrebna reinkarnacija Dwyane Wadea i Chris Bosha sa brojkama iz vremena Raptors-a, kako bi se Miami održao u vrhu Istoka. Pojačanja u vidu Denga, McRobertsa i Grangera su tu da pomognu da se mrvicu ublaži gubitak Kralja. McRoberts je tip igrača koji, svojim košarkaškim IQ i dodavačkim sposobnostima, čini saigrače boljim. Iz tih razloga je i Pat Riley insistirao na njegovom dolasku. Za Denga je predviđeno da formalno ali ne i suštinski zamjeni LeBrona. Dok bi Granger iz starih dana bio od prijeke potrebe za šuterski segment koj nakon odlaska Allena, Battiera i Lewisa bukvalno nema ko da pokrije.

Evidentna je potreba za promjenama u odbrambenom pristupu, sa manje agresivnih izlazaka u nastojanju da se presječe pas, kojima je Heat bio izložen lakim trojkama nakon malo kvalitetnijeg protoka lopte od strane protivnika. Agresivna odbrana je jedna stvar kada imate LeBrona i brzinu Vreline od prije dvije-tri sezone. Prethodne sezone ovaj pristup kao da je stvarao više glavobolja nego što je pružao mogućnosti za tranzicionim napadom. Spoelstra je pokazao više puta da je dovoljno pametan da se prilagodi a i Pat Riley je naglasio potrebu za inovacijom u odnosu na odbrambeni stil koji su Duncan i drugari surovo eksploatisali u finalu.

U svakom slučaju, Miami će ići daleko koliko ga Wade i Bosh povedu a to je najvjerovatnije prva runda playoffa.

Draško: Poraz u finalu bio je i kraj ere velike trojke pošto je King LeBron odlučio da se vrati kući. Nakon što je sa Boshom potpisan dugogodišnji maksimalan ugovor kako ne bi otišao u Houston, dovedeni su iskusni Deng, McRoberts i Granger uz zvijezdu NCAA final-foura Napiera da se nadoknadi odlazak.

Iako i dalje ima mnoštvo kvalitetnih igrača, ova ekipa se ne može ni primaći uspjesima kao što su 4 vezana finala tokom ere trojke zato sto James nije bio samo najbolji igrač, već je i popunjavao sve rupe koje ekipa ima pa je istovremeno bio glavni strijelac, organizator igre i ključna odbrambena opcija na svim pozicijama osim centra. Njegovim odlaskom Chalmers i Cole će umjesto stajanja i čekanja lopte u ćošku morati da se zabave organizacijom, a Bosh i Wade preuzmu mnogo više odgovornosti. Za posljednjeg će to biti posebno problematično jer će morati da odigra više utakmica od prošlogodišnjih 54 što sigurno neće prijati već godinama polomljenim koljenima. Takođe, iako su sva 3 pojačanja iskusni igrači i mogu donijeti mnogo korisnog, i dalje nema pravog centra koji će zaštititi reket.

Plasman u playoff neće doći u pitanje, a koliko se preko toga može je već jednačina sa previše nepozantih da bi se išta moglo predviđeti.

Srdan: Miami Heat je u velikom problemu, jer se čini da niko nije očekivao da će najbolji igrač lige odlučiti da se vrati u Cleveland, pa čak ni veliki Pat Riley nije imao kompletan odgovor na to. Riley očigledno vjeruje u sposobnost Bosha da nadalje predvodi ovu ekipu, čim ga je nagradio ogromnim ugovorom, ali čini se da je Deng jedini pouzdani saigrač za bivšu zvijezdu Raptorsa.

Chalmers će ove godine biti do kraja razotkriven i vjerujem da će ga zamijeniti u prvoj postavi Norris Cole, jer Nappier ne djeluje kao materijal za NBA, prije svega zbog defanzivnih nedostataka. Dwyane Wade ispašta već par sezona zbog stila igre koji ga je i doveo na mjesto najboljeg beka lige, a od njega će zavisiti da li će ova ekipa moći da išta ozbiljno uradi, smatram da je čak i plejof ugrožen. McRoberts je borben i koristan, ali sa ostalim centrima neće moći da naročito doprinese odbrani reketa. Granger će morati da pokaže da je sposoban da igra u NBA i dalje, nakon serije povreda.

U svakom slučaju nakon ove sezone će mnoge stvari biti jasnije: da li je Bosh lider, kakva su Wadeova koljena, koliko je stvarno Spoelstra dobar i koji će igrači pokazati da mogu ostati u NBA, a koji će se preseliti u Kinu ili Evropu.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: