Atlanta Hawks: Kad sistem izvuče najbolje

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 15. mjestu se nalazi ekipa Atlanta Hawks.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2014. 18:55h

Sastav Atlanta Hawks

PG: Jeff Teague, Dennis Schroder, Shelvin Mack

SG: Kyle Korver, John Jenkins, Kent Bazemore

SF: DeMarre Carroll, Thabo Sefolosha

PF: Paul Millsap, Mike Scott, Elton Brand, Adreian Payne

C: Al Horford, Pero Antić, Mike Muscala

Došli: Kent Bazemore (LA Lakers), Adreian Payne (Michigan State) i Thabo Sefolosha (Oklahoma City).

Otišli: Gustavo Ayon (Real Madrid), Cartier Martin (Detroit) i Louis Williams (Toronto).

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 38-44, četvrti u Jugoističnoj diviziji, osmi u Istočnoj konferenciji

101.0 poena po meču/101.5 primljenih koševa po meču

Lideri tima

Poeni: Paul Millsap – 17.9 poena po meču

Skokovi: Paul Millsap – 8.5 skokova po meču

Asistencije: Jeff Teague – 6.7 asistencija po meču

Ukradene lote: Paul Millsap – 1.7 ukradena lopta po utakmici

Blokade: Elton Brand – 1.2 blokada po utakmici

Draško: Iako su imali negativan učinak domogli su se prve runde doigravanja gdje su svojih stilom igre sa ogromnim brojem šuteva za 3 zamalo i izbacili favorizovanu Indijanu iako su cijelu sezonu odigrali bez najboljeg igrača Al Horforda.

Horford je zdrav, osim dolazaka Sefoloshae i rookie Paynea umjesto Lou Williamsa ekipa nije pretrpjela bitnije promjena tako da je bolji učinak u odnosu na prošlu sezonu realnost. Međutim, kako je Istok znatno jači od prošle godine trebaće možda i 10 pobjeda više za ostvarivanje prošlogodišnjeg uspjeha.

Ipak, kako je ekipa dobro posložena i svako zna što da radi u sistemu trenera Budenholzera – Teague postao koristan organizator igre, Korver predvodi četu trojkaša i šutera iz svih pozicija, Caroll i Sefolosha će daviti glavne protivničke igrače na perimetru, dok će uz oporavljenog kapitena Milsap pokušati da ponovi sjaju prošlu sezonu pod košem, ovaj rezultat je realnost, tako da u njihovom slučaju možemo očekivati sezonu sličnu prethodnoj.

Stevan: Hawksi su predvođeni sjanim Budenholzerom prethodne sezone imali odličan rezultat gdje su umalo izbacili favorizovane Pacerse i to bez najveće zvijezde Horforda. Njegov oporavak će svakako biti najveće pojačanje u predstojećoj sezoni a kada se tome doda dovođenje odbrambenog specijalca poput Sefoloshe i talentovanog 15. pika Paynea logika nas vodi do zaključka da Atlanta može i dalje od prve runde playoff-a.

Pero Antić i vječni Elton Brand će probati da Horford-u olakšaju život i poštede ga svakodnevnog guranja pod košem dok će pridošlica Bazemore i prošle sezone vrlo dobri Scott uskočiti kada Korver Counter zakaže. Sa zdravim Horford-om i njegovim kreatorskim potencijalom, Budenholzer će još više forsirati sistem brzog protoka lopte naslijeđen od Popa te ako zdravlje posluži ne bi bilo iznenađenje da Atlanta visoko dogura na izjednačenom Istoku.

Branko: Prošla godina je bila godina promjena za Hawkse, pozitivnih, po mom mišljenju. Otarasili su se revolveraša Josha Smitha (možda su imali i previše strpljenja), nisu nastavili saradnju sa trenerom Drewom, već su ga zamijenili sa Budenholzerom, čovjekom koji je 16 godina radio u Spursima kao pomoćni trener, što dovoljno govori o njegovoj stručnosti i radnoj etici. U Atlantu je tada sletio Millsap. Opet su stigli do plejofa, do prve runde, gdje ih gledamo nekoliko godina za redom, ali su meni lično izgledali mnogo ozbiljnije (sjetimo se kako su samo namučili Pacerse u 7 utakmica).

Interesantno je da Hawksima mnogi zamjeraju vječitu osrednjost, uvijek se bore za plejof, najčešće su na pozicijama od 5 do 8, a nikako da naprave korak naprijed ili da eventualno krenu u rebilding.

Prošle godine su imali i peh što Horford nije igrao pola sezone zbog povrede. Ove godine je spreman za početak, a na roster je dodat i bočni stoper Sefolosha.

Hawksi su još uvijek daleko od kontendera, a nisam siguran da ni uprava nazire način kako da naprave taj korak dalje. Plejof ne bi trebalo da im pobjegne, čime će nastaviti gorepomenutu fazu.

Marko: Ekipa koja je uvijek tuda neđe, al nikad da napravi neki značajniji iskorak (finale konferencije ili veliko finale ). Nisu to uspjeli ni sa Joe Johnsonom, Smithom i Horfordom, neće to uraditi ni ove godine. Igru će im organizovati, jedan od najboljih mladih plejmejkera lige Tig. Na bekovskim pozicijama su dva solidna i jedan vrsni šuter (Carrol, Sefolosha i Korver). Posljednji je na preko 120 vezanih mečeva ubacio po makar jednu trojku. Na centarskim pozicijama su 2 najbolja igrača Paul Millsap i Al Horford. Njih dvojica su u stanju da zatrpaju svakog sa kombinovanih 50 poena.

Najveći problem ove ekipe je skok! Prošle godine su bili 28. u ligi po broju skokova. Pogotovo je problem skok kad je Horford povrijeđen, a to je bilo često tokom prethodne sezone. Oni će vjerovatno i ove godine igrati plej of, al vrlo teško dalje od prve runde

Srdan: Atlanta je jedna od onih ekipa za koju jednostavno znate da će biti problem svim ekipama, ali dok ne zađete duboko u sistem, ne možete da shvatite zašto je to tako. I ovo je jedna od ekipa, kojih je više nego ikada, gdje je glavna zvijezda ove sezone trener. Mike Budenholzer je čovjek koji ovu ekipu čini duplo opasnijom, prije svega pametnom raspodjelom zadataka i jasnim definisanjem očekivanjama od igrača. Godine rada u Spursima su ga spremile za samostalno vođenje ekipe, i vidi se da je njegovo liderstvo ostavilo traga na ekipi koja se bori do posljednjeg minuta. Teague je mnogo smireniji sa loptom i mnogo opasniji organizator igre. Kover je klasični specijalista, kakvog smo navikli da gledamo kod Popovičevih ekipa, a ne razlikuje se puno ni Carrol koji bi vjerovatno u drugoj situaciji bio van lige.

Pod košem je jedan od najpotcjenjenjih igrača lige Paul Millsap, kog je Atlanta potpisala za smiješan ugovor, i nadamo se konačno oporavljeni Horford. Međutim, problem ove ekipe će biti skok, i to prije svega što su i Horford i Millsap niski na svojim pozicijama. To može biti izuzetan problem, ali se Budenholzer uzda u napredak Scotta i dobru sezonu Paynea, uz doprinos Antića i Branda. Jako je teško predvidjeti dokle mogu Hawksi.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: