Budućnost protiv Ventspilsa; Jovović: Odbrana vodi do pobjede

Na klupi Ventspilsa je Roberts Štelmahers, bivši reprezentativac Letonije
2 komentar(a)
Džej Ar Rejnolds, Budućnost Voli, Foto: Savo Prelević
Džej Ar Rejnolds, Budućnost Voli, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.10.2014. 08:44h

Ovogodišnju premijeru na evropskoj sceni košarkaši Budućnost Volija imaće večeras (18 časova). Predstaviće se publici u letonskom gradu Ventspilsu protiv istoimenog domaćina, gdje žele da dokažu da sjajan start u ABA ligi nije slučajan.

Iako je nekoliko igrača i dalje rovito, svi će, kako kažu, istrčati na teren "Olimpijskog centra" maksimalno motivisani da nastave trijumfalni niz.

"Imali smo izuzetno teško putovanje do Letonije, što je otežavajuća okolnost za nas, ali ne tražimo u tome nikakav alibi. Ono što znamo iz iskustva igranja sa letonskom reprezentacijom je da njih karakteriše brza igra, sa dosta tranzicije, velikom slobodom i širinom, gdje su svi igrači kadri da šutnu za tri poena i zato je igra u defanzivi jako značajan segment. Tu moramo da dobro odigramo. U dobrom smo ritmu, idemo tamo sa puno optimizma. Probaćemo da napravimo brejk na strani, što neće biti ni malo lako. Svjesni smo kvaliteta svih ekipa u Evrokupu, svjesni kvaliteta naše grupe, što se potvrđuje na startu svih šampionata", jasan je trener „plavih” Igor Jovović.

Na klupi Ventspilsa je Roberts Štelmahers, bivši reprezentativac Letonije, koga su ljubitelji košarke u Podgorici imali prilike da gledaju prije desetak godina kao člana Olimpije.

Na raspolaganju ima tri Amerikanca, među kojima je najpoznatiji Mire Četmen, koji je evropsku epizodu počeo 2002. upravo u Ventspilsu. Od njega u velikoj mjeri zavisi igra domaćina.

"Ventspils, uz PAOK i nas, treba da se bori za četvrtu poziciju. Igraju dosta brzo, sa tri Amerikanca, od kojih je najpoznatiji plejmejker Četmen, koji je igrao u najvećim evroligaškim klubovima. On je pokretač svih njihovih dobrih stvari na terenu. Tu je i dosta letonskih reprezentativaca, tako da nas čeka tažak zadatak".

Sve letonske ekipe krasi brza igra na veliki broj poena, što će Budućnost Voli pokušati da osujeti.

"Mi, prije svega, treba da odigramo kvalitetno u odbrani, da iskontrolišemo njihov napadački potencijal koji imaju kako ne bi postigli veliki broj poena. Pokušaćemo da odigramo tvrdo u odbrani, na mali broj poena i da držimo ritam igre u našim rukama sa nešto dužim napadom. Na taj način im ne bismo dozvolili da, iz eventualnih naših grešaka, ulaze u situaciju da nas kažnjavaju iz polukontri i kontri", zaključio je Jovović.

Ventspils je, inače, drugi letonski klub sa kojim se Budućnost Voli sastaje u nekom evropskom kupu. U sezoni 1998/99, igrala je u grupi „Saporta kupa” sa ASK Broćenijem iz Rige. U prvom meču, 29. septembra 1998. u Podgorici, pobijedili su „plavi” nakon produžetka (87:84).

Duel sa Ventspilsom biće 206. (18. sezona) za Budućnost Voli u nekom od evropskih takmičenja. Do sada je ostvareno 90 pobjeda, uz 115 poraza.

U ostalim mečevima grupe F sastaju se: Pinar Karšijaka - PAOK (19), Zjelona Gora - Lokomotiva (19).

Bonus video: