Denver Nuggets: Najzabavnija ekipa NBA karavana

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 17. mjestu se nalazi ekipa Denver Nuggets.
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2014. 20:03h

Sastav Denver Nuggets

PG: Ty Lawson, Nate Robinson, Erick Green

SG: Arron Afflalo, Randy Foye, Gary Harris

SF: Danilo Gallinari, Wilson Chandler,Alonzo Gee, Quincy Miller, Jerrelle Benimon

PF: Kenneth Faried, J.J. Hickson, Darrell Arthur

C: Timofey Mozgov, JaVale McGee, Jusuf Nurkić

Došli: Arron Afflalo (Orlando), Jerrelle Benimon (Towson), Alonzo Gee (Sacramento), Erick Green (Montepaschi Siena), Gary Harris (Michigan State), Jusuf Nurkić (Cedevita Zagreb)

Otišli: Aaron Brooks (Chicago), Evan Fournier (Orlando), Anthony Randolph (Lokomotiva Kuban) i Jan Vesely (Fenerbahče Ulker)

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 36-46, čevtri u Sjeverozapadnoj diviziji, 11. u Zapadnoj konferenciji

104.4 poena po meču/106 primljenih koševa po meču

45.4 skoka po meču (drugi u ligi)

Lideri tima

Poeni: Ty Lawson – 17.6 poena po utakmici Skokovi: J.J. Hickson – 9.2 skokova po utakmici Asistencije: Ty Lawson – 8.8 asistencije po utakmici Ukradene lopte: Ty Lawson – 1.6 ukradena lopta po utakmici Blokade: Timofey Mozgov 1.2 blokada po utakmici

Denver Nuggets je ekipa koja je nakon drafta 2003. gdje ih je pogledala sreća i Joe Dumars, kada su izabrali Anthonya, postala vrlo atraktivna za gledanje, naročito kada je trenersku palicu preuzeo George Karl. Ekipa koja je uvijek odlično igrala na mahove, uvijek vrlo atraktivna i brza, stigli su jednom i do finala Zapada, ali onda je uslijedilo burno ljeto pred prošlu sezonu. Otišao je genijalni GM Masai Ujiri, trener Karl koji je prije toga uzeo nagradu za najboljeg trenera (konačno) i doveden je perspektivni Brian Shaw. Ekipa koja će svakako koristiti brzinu na domaćem terenu, ali kao što znamo, odbrana osvaja titule, i to je glavni razlog što je ova ekipa tek 17. na rangiranju.

Draško: Prošle godine playoff bio predalek cilj – najbolji igrač Galinari propustio cijelu sezonu, većina igrača propustila bar dio sezone, a svi se navikavali na sistem novog trenera Shawa koji je uveo značajne promjene u odnosu na igru pod Carlom.

Galinari je zdrav, Lawson takođe, za mladog Fourniera je dobijen iskusni povratnik Affalo, Faried je pun samopouzdanja nakog odličnih izdanja na Svjetskom, tako da je bolja sezona od prethodne realnost. Najveća prednost ove ekipe će i dalje biti dubina – dok neke ekipe muku muče i sa tim ko im je 7. ili 8. igrač, kod njih imamo preko 10 igrača koji mogu odraditi ulogu tokom sezone – ubaciti 10+ poena, seriju trojki, ulaza ili odigrati odbranu.

Dubina rotacije, zrelost ekipe pošto je većina igrača u najboljim godinama, kao i to da su zbog nadmorske visine grada jedini koji imaju pravu prednost domaćeg terena u ligi, dovoljni su razlozi da ih vidimo opet u prvom krugu doigravanja. Ipak, nepostojanje pravog lidera na terenu i van njega i sklonost većine igrača povredama su dva upitnika koje će trebati prevazići tokom godine.

Stevan: Dolazak Afflaloa za Fourniera i oporavljeni Gallinari, McGee(zvijezda serijala Shaqtin a Fool), Hickson i Robinson vraćaju Nuggetsima prepoznatljivu dubinu koja im je nedostajala prethodne sezone. Shaw će sigurno i dalje forsirati brzu igru naslijeđenu od George Karla sa Lawsonom kao liderom i mnoštvo energičnih igrača spremnih na konstantno trčanje i skakanje. Iako je tu par izuzetnih atleta tipa Faried i McGee odbrana predstavlja slabiji dio tima (21 u ligi po broju primljenih koševa prošle sezone) te će igra na koš više biti jedini put do uspjeha.

Ovakva dubina rotacije i klimatski uslovi na domaćem terenu je nešto što ih odvaja od ostatka lige ali preostaju brojne mane koje Shaw treba vješto da sakrije.

Marko: Prva pomisao na "Grumenje" jeste simpatična ekipa koja sve ove godine provodi na ivici doigravanja, ali vrlo teško prave neki iskorak. Ono što karakteriše Denver i što im daje određenu prednost u odnosu na rivale kada mečeve igraju u svojoj dvorani je nadmorska visina. Denver se nalazi na preko 1600 metara nadmorske vidine i kao takav je grad sa najvišom nadmorskom visinom od svih gradova u NBA ligi.

Plejmejkersi par je vjerovatno najniži par u ligi, ali im ne fali kvaliteta i energije. Na bekovskim pozicijama tu su Afflalo i Gallinari. Eksplozivnost je riječ koja najbolje opisuje centarsku linju koju čine Faried, McGee i Hickson. Faried je potpisao unosan ugovor ali od njega i dalje očekujem da opravdava svoj nadimak “Manimal".

Stari dobri Javal će vjerovatno jednom sedmično završavati u emisiji koju vodi Shaq u kojoj se prikazuju najveći blamovi prethodne sedmice.

Sa drafta je stigao mladi Bosanac Nurkić koji je prošle sezone bio poprilično dominantan, a i u pripremnim mečevima pokazuje da će biti od koristi. Svakako valja pogledati mečeve u kojima igra Denver, ako nista drugo možete vidjeti tonu atraktivnih zakucavanja i super brzu igru. Ponovo će biti oko plej ofa, možda i uđu ali tu bi se završila njihova misija

Branko: Nuggetsi nastavljaju u stilu prethodnih nekoliko sezona, bez superstara u ekipi i sa prilično dubokim rosterom. Ove godine to izgleda ovako - na bekovima imaju Lawsona, Foyea, Nate Robinsona, Geeja, a dodali su i odličnog Afflala; na krilo se vraća Gallinari posle dugog odsustva zbog povrede, a društvo mu prave Chandler i Arthur. Jaka je rotacija i pod košem - Faried je potpisao novi ugovor, čime je jasno stavljeno do znanja da je Kenneth jedan od bitnih šrafova u ovoj ekipi u budućnosti.

Osim njega, tu je McGee, Hickson, kao i Mozgov koji ove godine konačno izgleda malo življe. Sa drafta stiže i prošlogodišnji igrač Cedevite, Jusuf Nurkić, i sudeći prema partijama iz predsezone, biće dobra pomoć pod košem (imao je nekoliko partija sa preko 10 skokova).

Na klupi je drugu godinu za redom, Brian Shaw. Sudeći prema rosteru ove ekipe, boriće se za plejof na Zapadu, koji im je izmakao prošle godine, najviše zbog povreda. Mislim da je 7. pozicija maksimum koji mogu izvući iz ove ekipe. Svakako, igraju interesantnu košarku i trebalo bi ih pratiti povremeno.

Srdan: Ekipa koja nema superstara, ali ni slabu poziciju, i koja bi u nekim momentima mogla da napuni čak i tri različite petorke, pokušava da krene stopama Detroit Pistonsa iz šampionskih dana. Doveli su metodičnog trenera Briana Shawa, pred kojim je izazov da pronađe pravi miks i rasporedi vrijeme zaista raznovrsnoj i bogatoj ekipi. Na pleju su tu Lawson i Robinson koji su niski i stoga nepouzdani u odbrani, ali mogu svakome da ubace po desetak poena u svega par minuta. Na bekovskim pozicijama je tu pouzdani Afflalo, specijalista Foye, i vrlo talentovani Gary Harris.

Na krilu sjajna rotacija Gallinari i Chandler, uz pomoć Geea koji je čak bio i starter u Clevelandu prije par sezona. Na krilnom centru Faired koji je eksplodirao u drugom dijelu prošle sezone, pa su itekako zahvalni fanovi što nije prošla sumanuta ideja da ga trejduju za Shumperta. Tu je i Hickson koji pokriva i poziciju centra, ali za tim vjerovatno neće biti potrebe. McGee treba da pokaže da je razbistrio glavu i opravda dobar ugovor, Nurkićeve igre u predsezoni su daleko iznad očekivanja, a Mozgov neće više dozvoliti da kucaju preko njega, pa je tako spektakularno izblokirao Duranta u pripremnom periodu.

Naravno, nadmorska visina će učiniti svoje da ova ekipa standardno dobro gura kod kuće, uz energičnost i brzinu, ali je veliko pitanje šta će biti sa odbranom, jer sem Afflala, niko nije nadprosječno dobar defanzivac. Ponavljam, ključ je u rukama Shawa, da li ići sa dubokom rotacijom i gurati loptu brzo jer je zamjena uvijek spremna, ili pokušaj da se igrači koji bi bili starteri u drugim ekipama, sa klupe u paketu trejduju u nekim kompleksnim operacijama sa tri ili četiri tima. Da je tu Masai Ujiri...

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: