New York Knicks: Potrebno je čudo, zato je došao Zen Master

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 18. mjestu se nalazi ekipa New York Knicks.
63 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2014. 13:00h

Sastav New York Knicks

PG: Jose Calderon, Pablo Prigioni, Shane Larkin, Langston Galloway

SG: Iman Shumpert, J.R. Smith, Tim Hardaway Jr.

SF: Carmelo Anthony, Travis Outlaw, Cleanthony Early

PF: Amar'e Stoudemire, Andrea Bargnani, Quincy Acy, Travis Wear

C: Samuel Dalembert, Jason Smith, Cole Aldrich

Došli: Cleanthony Early (draft), Thanasis Antetokounmpo (draft), Louis Labeyrie (draft), Jose Calderon (Dallas), Shane Larkin (Dallas), Samuel Dalembert (Dallas), Quincy Acy (Sacramento), Travis Outlaw (Sacramento), Jason Smith (New Orleans)

Otišli: Jeremy Tyler (Los Angeles Lakers), Shannon Brown (Miami), Lamar Odom (waived), Toure Murry (Utah), Raymond Felton (Dallas), Tyson Chandler (Dallas), Metta World Peace (Sichuan Blue Whales ), Earl Clark (Memphis), Chris Smith.

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 37-45, treći u Atlantik diviziji, deveti u Istočnoj konferenciji

98.6 poena po meču/99.4 primljenih koševa po utakmici

Lideri tima

Poeni: Carmelo Anthony – 27.4 poena po meču

Skokovi: Tyson Chandler – 9.6 skokova po meču

Asistencije: Raymond Felton – 5.6 asistencija po meču

Ukradene lopte: Carmelo Anthony – 1.2 ukradena lopta po meču

Blokade: Tyson Chandler – 1.3 blokada po meču

New York Knicks, ekipa koja je jedan od simbola NBA lige je morala da presječe, završi sa trendom pokušaja da se na brzinu ostvari uspjeh. A ko je bolja osoba bila da presječe do Phil Jackson, igračka i trenerska legenda. Čovjek koji je bio tu kada je New York posljednji put osvojio prsten, se vratio i spreman je za novi izazov.

Draško: Nakon godina rezultata koji nisu na nivou jednog od najpoznatijih košarkaških brendova u svijetu, doveden je Zen Master da postavi temelje ekipe koja opet treba da ide na vrh, a s njim i dugogodišnji učenik Derek Fisher. I prvi korak nove uprave je odmah napravljen – Carmelo je narednih 5 godina tu, a sa njima i sigurnih 30-ak poena po utakmici. I to je za sad jedino što vodi ka vrhu.

Prošlogodišnji sastav nije mnogo izmijenjen, ključno da je za čuvara reketa Chandlera dobijen više šuter nego plej Calderon, ali se zato očekuju velike promjene u stilu igre. Učinak će gotovo sigurno biti bolji od prošlogodišnjeg, ali je ekipa i dalje daleko od sigurnog učesnika

Međutim, više od samog plasmana u playoff ove godine biće bitno – ko od sadašnjih igrača može predstavljati dio budućnosti ekipe i ko će od brojnih slobodnih igrača biti glavna meta nakon što se konačno na ljeto riješe astronomskih ugovora Stoudemirea i Bargnania koji su do sad uzimali pola budžeta predviđenog za plate, a imali često manji doprinos od pojedinih „minimalaca“.

Stevan: NY Knicks još od 1973 čekaju prsten a interesantno da je tada Phil Jackson (uprkos povremenom uživanju u LSD-u) bio bitan šraf tog šampionskog tima. Sada kao GM, Big Phil sa svojom produženom rukom na terenu Derek Fisherom predano radi na uvodđenu proslavljenog koncepta trougao ofanzive koji je bio itekako isplativ u Bullsima i Lakersima dok ih je vodio Phil.

Melo, Calderon i Hardaway Jr će činiti osnovu trougla, Shumpert i J.R. Smith će dijeliti minute dok je najveća "rupa" na visokim pozicijama gdje očajnu konkurenciju sačinjavaju Bargnani, Stoudemire, Dalembert i Jason Smith. Nakon određenog perioda adaptacije napad će zasigurno štimati ali kako zakrpiti rupe u defanzivi do nivoa koji bi bio dovoljan za play-off? Ako popularni Zen Master nema odgovor na ovo pitanje, ko ima.

Marko: Nakon još jedne "Melodrame" Anhtony je ostao u Niksima i to za ugovor od 124 miliona na 5 godina, što je samo 5 miliona manje od maksimuma koji su mu Knicksi mogli ponuditi. Ovo dosta govori o tome da Carmelo nije spreman da žrtvuje vlastiti interes zarad poboljšanja ekipe. New York u novu sezonu ulazi sa debitantom na klupi, Derekom Fisherom i poprilično sličnim rosterom u odnosu na kraj sezone. Na pleju će glavnu riječ voditi Calderon i Prigioni(u momentu kada je debitovao, bio je najstariji ruki u istoriji NBA).

Spoljna linija će se oslanjati na Carmela, koji je ovo ljeto poprilicno smršao sto navodi na pomisao da više neće biti korišćen na poziciji krilnog centra. Tu je i uvijek nepredvidivi JR Smith, kao i Tim Hardaway jr. Na centarskin pozicijama su Dalembert koji svako ljeto uspije da nađe klub i definitivno najpreplaćeniji tandem četvorki u ligi: Stoudamire i Bargnani koji godišnje zarađuju preko 35 miliona dolara. Na sreću za navijace Knicksa obojici ističu ugovori na kraju sezone pa će se naći mjesta za nova lica.

Najvece pojačanje za ovu ekipu nije stiglo na terenu već u upravi. Veliki "Zen master" - Phil Jackson je odlučio da pomogne bivšem klubu i sjeo je u upravu kluba. Čovjek poznat kao neko ko je uvijek znao da nađe balans izmedju velikih sujeta super zvijezda i da izvuče najbolje za ekipu. Plej off bi trebalo biti siguran, a ako se kockice poslože mogli bi i među 4 najbolje ekipe na Istoku.

Branko: Iako se i ove godine očekuje progres u oba smjera, navijačima Knicksa bi trebalo da su sve oči uprte u ljeto 2015. kada će počistiti cap i otarasiti se nekoliko loših ugovora tj. stvoriti više prostora za sakupljanje igrača oko Mela (već su se otarasili Feltona i Chandlera kroz trejd). Rezultat u ovoj godini neće puno značiti, lako mogu ostati bez plejofa kao prošle godine, a mogu i upasti u 8. Svakako, druga runda bi im bila maksimum i to sa vrlo malim šansama. Siguran sam da bi svi u New Yorku pristali na ovu drugu opciju.

Mišljenja sam da se stvari polako slažu u Knicksima. Phil Jackson je postao šef košarkaških operacija, pred ovu sezonu je postavljen Derek Fisher za glavnog trenera i to bi samo po sebi trebalo da unese pozitivnu energiju u ovu franšizu. Fisher će instalirati trougao napad u igru Knicksa i biće potrebno malo uigravanja.

Fisherova radna etika može biti samo plus za ovakvu ekipu koja je u prethodnim periodima ponekad djelovala kao raštimovani orkestar. Čini mi se da su Zen Master i kompanija ubijedili Mela u projekat (da nisu on bi možda sad bio u Chicagu ili Houstonu). Ukratko, sve upućuje na to da će ova sezona biti generalna proba za naredne (uspješne?) sezone. Možda sam subjektivan, ali svi projekti u kojima se pita Jackson po automatizmu dobijaju moje povjerenje. Posle Bullsa i Lakersa nije ni čudo, zar ne? Ako nekako zanemarimo svjetla grada New Yorka, i sav hajp koji ide uz to, biće vrlo interesanto posmatrati razvoj ove franšize. Mnogo razloga za gledati ih ove sezone.

Srdan: Slavna franšiza koja je uvijek u centru pažnje i čija je dvorana sinonim za NBA ligu je krenula mnogo pametnije na put ka gradnji uspjeha. Iako je vlasnik Dolan nepredvidiv, čini se da je dao odriješene ruke jednom od najvećih košarkaških umova ikada, velikom Zen masteru, Phil Jacksonu. Jackson nije čekao puno, odmah je doveo Fishera za trenera kako bi primijenio čuveni trougao koncept, doveo Calderona da to vodi sa pozicije pleja i ubijedio Carmela da ostane.

A uticaj na Carmela je više nego očigledan jer je Anthony smršao 10 kilograma uoči nove sezone, i spreman je u potpunosti da bude nova Jacksonova muza, koji je do maksimuma doveo Jordana i Bryanta. Jackson će morati da riješi i pitanje bekova gdje ima tri odlična različita igrača - hirovitog Smitha, limitiranog Shumperta i mladog Hardaway Juniora. Možda neki trejd obogati centarsku rotaciju, gdje vjerujem da će se bar donekle preporoditi Amare Stoudamire, kog je samo čudotvnorna ekipa Phoenixa čuvala zdravog. Ostali igrači će mahom služiti za dekor, a prave Knickse očekujemo tek od naredne sezone, pa se stiče utisak da ni njima ova sezona ne nameće imperativ kad su pobjede u pitanju.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: