Minnesota Timbewolves: Da li je Peković na izlaznim vratima?

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 24. mjestu se nalazi ekipa Minnesota Timberwolves.
173 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2014. 10:27h

Sastav Minnesota Timberwolves

PG: Ricky Rubio, Mo Williams, J.J. Barea

SG: Andrew Wiggins, Kevin Martin, Zach LaVine, Brady Heslip

SF: Corey Brewer, Chase Budinger, Shabazz Muhammad, Glenn Robinson III

PF: Thaddeus Young, Anthony Bennett, Robbie Hummel

C: Nikola Peković, Gorgui Dieng, Ronny Turiaf, Kyrylo Fesenko

Došli: Anthony Bennett (Cleveland), Kyrylo Fesenko (Canton Charge), Brady Heslip (Baylor), Zach LaVine (UCLA), Glenn Robinson III (Michigan), Andrew Wiggins (Cleveland), Maurice Williams (Portland) i Thaddeus Young (Philadelphia).

Otišli: Dante Cunningham (Free Agent), Othyus Jeffers (Talk 'N Text Tropang Texters), Kevin Love (Cleveland), Luc Mbah a Moute (Philadelphia) i Alexey Shved (Philadelphia).

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 40-42, treći u Sjeverozapadnoj diviziji, 10. u Zapadnoj konferenciji

106.9 poena po meču/104.3 primljenih koševa po meču

Lideri tima

Poeni: Kevin Love – 26.1 poena po utakmici

Skokovi: Kevin Love – 12.5 skokova po utakmici

Asistencije: Ricky Rubio – 8.6 asistencija po utakmici

Ukradene lopte: Ricky Rubio – 2.3 ukradene lopte po utakmici

Blokade: Ronny Turiaf – 1.6 blokada po utakmici

Minnesota Timberwolves su prelomili i trejdovali Lovea i počeli puni rebuilding proces, sa drugačijim timskim konceptom. Ono što će sve nas zanimati najviše jeste što će se dešavati sa Nikolom Pekovićem koji je potpisao sjajan ugovor, ali se više ne uklapa u koncept mladih "vukova". Potencijalni All-Star će sigurno htjeti da se to što prije razriješi, naročito u situaciji kada ga brojni NBA analitičari sele iz sadašnjeg kluba. Mladost Minnesote je bila presudna da se ova ekipa nađe na 24. mjestu.

Branko: Timberwolvsi su veoma interesantna kombinacija mladih atleta i solidnih veterana. Pošto su i poslednje nade da se ekipa može graditi oko Lovea pale u vodu i nakon što se isti preselio u Ohio u borbu za prsten, planovi su malo izmijenjeni. U Minnesotu je stiglo brdo mladog talenta i svi se sada okreću budućnosti. Prvi pik i sa ovog i sa prethodnog drafta - Wiggins i Bennett su sada tu, sa drafta su još stigli i zach Lavine i Glen Robinson III. Vrijedno pomena je i pojačanje iz 76ersa - Thad Young. Od starosjedioca, tu je najsnažniji i jedan od najefikasnijih centara lige Nikola Peković, zatim kreativni plej bez šuta Rubio, Martin, Brewer, Barea...

Sve u svemu, ništa od plejofa ni ove godine, ali sa ovakvim igračima se definitivno imaju nečemu nadati u budućnosti. Biće ih interesantno gledati, a glavno pitanje je kako će Saunders posložiti sistem. Od toga i zavisi koje promjene možemo očekivati u budućnosti, da li će se Pekmenova igra u postu smetati tranzicijskoj i bržoj igri koja leži mladićima iz ekipe, što može dovesti do trejda (Senegalac Dieng je pokazao da zaslužuje minute), ili se na ovom kosturu može zasnivati budućnost. Jedva čekam da vidim Wigginsa u akciji. Bennett je smršao znatno, vidjećemo može li opravdati bar dio očekivanja za to što je izabran kao prvi pik jedne generacije.

Marko: Ekipa koju ću vjerovatno najčešće gledati, makar dok ne trejduju Pekmena, a sve govori tome u prilog. Ostali su bez glavne zvijezde Lovea, a zauzvrat su dobili potencijalno najboljeg igrača lige (Wigginsa) kao i prvog pika sa prošlogodišnjeg drafta, Bennetta, u koga ja i dalje vjerujem i korisnog Thaddeusa Younga. Smatram da je u ovom trejdu Minesota dobro prošla. Strah me kako će se Nikola snaći u super brzoj petorci i to bi mogao biti razlog za trejd. Jasno je da Minesota ima potencijal da u budućnosti bude ozbiljna ekipa, al da bi to postali moraju se riješiti Ricky Rubija i eventualno Kevina Martina koji je po mom mišjenju istrošen igrač i ne ide uz ovu mladu ekipu.

Potencijalno iznenađenje bi mogao biti i Senegalac Dieng koji je odigrao zapaženu rolu na kraju sezone, u momentima kada je Peković odmarao zbog povrede. Njegove igre na Svjetskom prvenstvu ulivaju dodatno samopouzdanje navijačima u hladnom Mineapolisu

Draško: Post - Love era počinje, ali s obzirom na stanje u klubu gdje Flip Sounders obavlje sve moguće funkcije teško da i narednih par sezona možemo očekivati da će potencijal koji imaju biti iskorišten. Umjesto da kad je jedna era završena rade na razvoju talenata kojeg imaju – Wiggins, Bennett, Dieng, LaVine uz i dalje mlade Rubia, Younga, pa i Budingera ako bude u komadu, trejduju sve igrače u godinama tipa Martin, Barea, pa i Pekovića koji će za 3,4 sezone kad ovi igrači budu u punoj snazi već odigrati svoje najbolje sezone, koje je mogao potrošiti u ozbiljnom timu, oni su već pokazali da nastavljaju sa starim, dobro provjerenim konceptom.

Potpisom igrača kao što je Maurice Wiliams koji neće značajno uticati na igru, a zauzimaće dragocjene minute, pokazali su da će se i dalje nastaviti borba za doći do 50% uspješnosti što ni na Istoku možda neće biti dovoljno za plejof, a ne na ovakvom Zapadu gdje ni 60% pobjeda ne garantuje taj uspjeh. Ovako ostaje da se radujemo dobrim partijama Pekmena i da se nadamo da će 2017 kad se opet Crna Gora pojavi na velikoj sceni biti u komadu i voljan da pomogne nakon 7 godina agonije na klupskom nivou.

Stevan: GM-u (a sada i treneru) Sandersu je očigledno ljetos dosadila maksima All you need is Love. Tektonska promjena sa desila tokom ljetnjeg prelaznog roka u gradu jezera kojom je klub napustio franšizni igrač Love a za njega je dobijen interesantan paket koji se sastoji od dva prva pika sa posljednja dva drafta i jako dobrog Thaddeus Young-a iz Phile. Pekmen i otkrovenje nedavnog Svjetskog kupa Dieng će biti okosnica pod košem dok će za dalekometnu paljbu biti zadužen starosjedilac Martin uz dosta diskutabilnu podršku Mo Villiams-a i JJ Barea-e.

Rubio će morati da preuzme nezahvalnu ulogu dirigenta ovog, na početku, raštimovanog orkestra. Potencijal ekipe je nesporan ali ostaje sumnja u Sandersa da može rezultat ostvariti preko noći. Jedino što je sigurno da će Pekmen (ukoliko bude zdrav i prav) pumpati statistiku do besvijesti i time možda i istaći kandidaturu za pojavljivanje na All star-u.

Srdan: Nakon nekoliko godina obigravanja oko plejofa, Minnesota je odlučila da krene u novi proces i ne dozvoli da se saga oko trejda Kevina Lovea oduži, već su ga zamijenili za odličan paket koji predvodi Andrew Wiggins uz produktivnog Thada Younga, te preporođenog Bennetta. Prošlogodišnji prvi pik je odlično djelovao tokom ljetnje lige, i sigurno je motivisan da dokaže da nije najgori prvi pik u istoriji NBA, što iskreno i nije toliko teško u konkurenciji Kwame Browna ili Olowokandya. Ključni problem Minnesote je što se najbolji igrač ekipe, naš Nikola Peković, koncepcijski ne uklapa, zato što je prva petorka liše njega jako brza i atletski nadarena, a i na klupi su igrači poput Zacha Lavinea. Da stvari budu jasnije, drugi centar Senegalac Dieng je neko ko odgovara tom stilu igre, plus je bolji defanzivac od Pekmena koji nije najbolje štitio reket proteklih sezona.

Najbolja opcija je čini se trejd Pekovića i njegovog dugog ugovora u neku ekipu koja se bori za titulu i kojoj je potreban centar, a koja bi Minnesoti mogla da ponudi neku kombinaciju ističućih ugovora, mladih talenata i draft pikova. Oklahoma bi tako mogla da ponudi, recimo, Perkinsa (ističe ugovor), Lamba i Perry Jonesa (intrigantni talenti) i pika prve runde u zamjenu za Pekovića. Na isto bi mogao da se odluči Golden State, ako Bogut ne uspije da ostane zdrav, pa da ponudi Barnesa i Boguta za Pekovića i Martina.

Drugi problem Minnesote jeste da odluči šta da uradi sa Rubiom, koji je potencijalno debelo preplaćen ako se ostvare projekcije raznih analitičara iz SAD.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA"

Galerija

Bonus video: