Milwaukee Bucks: Ekipa koja je shvatila da nije u Evropi

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 26. mjestu se nalazi ekipa Milwaukee Bucks.
118 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2014. 17:41h

Sastav Milwaukee Bucks

PG: Brandon Knight, Kendall Marshall, Nate Wolters

SG: Giannis Antetokounmpo, Jerryd Bayless, O.J. Mayo

SF: Jabari Parker, Khris Middleton, Jared Dudley, Damien Inglis, Chris Wright

PF: Ersan Ilyasova, John Henson, Johnny O'Bryant

C: Larry Sanders, Zaza Pachulia

Došli: Jerryd Bayless (Boston), Jared Dudley (LA Clippers), Michael Eric (Texas Legends), Damien Inglis (Roanne), Kendall Marshall (LA Lakers), Elijah Millsap (Maccabi Ashdod), Johnny O'Bryant (Louisiana State) i Jabari Parker (Duke).

Otišli: Jeff Adrien (Houston), Carlos Delfino (LA Clippers), Miroslav Raduljica (LA Clippers), Ramon Sessions (Sacramento) i Ekpe Udoh (LA Clippers).

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 15-67, peti u Centralnoj diviziji,15. u Istočnoj konferenciji

95.5 poena po utakmici/103.7 primljenih koševa po utakmici

Lideri tima

Poeni: Brandon Knight –17.9 poena po utakmici Skokovi: John Henson — 7.1 skokova po utakmici Asistencije: Brandon Knight — 4.9 asistencije po utakmici Ukradene lopte: Brandon Knight/Khris Middleton — 1.0 ukradena lopta po utakmici Blokade: John Henson — 1.7 blokada po utakmici

Milwaukee Bucks je godinama bio na sredini Istoka, sa ne naročito zabavnim pristupom košarci, a posljednji baš kvalitetan sastav su imali kada je ekipu predvodila trojka Cassel, Allen i Robinson, uz pomoć Vina Bakera. Uz novog trenera Kidda i ultra talentovanih Parkera i Antetokoumpa ova ekipa sigurno ne može biti gora nego prošle sezone, a mi smo je stavili na 26. mjesto.

Draško: Da se gleda samo pojedinačni kvalitet igrača sigurno bi bili u borbi za plejof. Međutim, haotično ponašanje uprave sa dovođenjem i selekcijom igrača, čudne postavke i rotacije koje su treneri koristili potpuno su uništavali potencijal koji ova ekipa ima. Sanders jeste preplaćen ali nesumnjivo dobar odbrambeni igrač, Mayo davno pokazao da u pravom sistem može imati odličan napadačkii doprinos, Antetokounmpo da je rijetko viđen all-round talenat, Henson dabl-dabl mašina u najavi, Parker dolazi sa etiketom najbolje ofanzivne opcije drafta, Knight dobra opcija na beku koja još može da napreduje, a uz to ima još niz opcija - od mladog Midltona, napadački raznovrsnog Baylessa preko tek pristiglog iskusnog Dudleya i uvijek povrijeđenog Iljasove pa do, iz upravi samo znanog razloga, preplaćenog Zaze.

Viđećemo kako će se Kidd snaći u ulozi trenera – teško da može napraviti veći haos od prethodnika, tako da mogu samo naprijed. Koliko naprijed – to je već dobro pitanje.

Stevan: Dobra stvar kada si zadnji u ligi jeste što sljedeće sezone možeš samo ka gore. Jeleni su dovođenjem Duddleya i Baylessa kreirali solidnu spoljnu liniju koju će predvoditi nestalni OJ Mayo i i dalje rastući Ante... Izrazito su dugi i pokretljivi na svim pozicijama što će se reflektovati naročito u defanzivi.

Veliki znak pitanja je da li će Kidd uspjeti da izvrši tranziciju od vođenja veteranske ekipe Netsa do kontrole mlade bande iz Milvokija. Ubrizgavanjem nove doze talenta u vidu Parkera, uz razvoj ostalih mladića stvaraju se pretpostavke za kontinuirano playoff prisustvo u godinama koje dolaze.

Branko: Bucksi su bili najgora ekipa u prošloj sezoni (odnos pobjeda i poraza), a ove godine to se sigurno neće desiti. Kada u ekipu sleti talenat poput Jabari Parkera (2. pik na poslednjem draftu koji je bio veoma jak), vrlo lako za par godina možemo pričati kako je to bila prekretnica u franšizi, poput one kada je OKC draftovala Kevina Duranta. Ne kažem da je Parker talenat u rangu Duranta, niti da će ikad biti igrač poput njega, ali velike su šanse da može biti glavni igrač neke ekipe. Osim Parkera, puno se očekuje i od Giannis Antetokounmpoa, grčkog tinejdžera u čije fizikalije smo mogli da se uvjerimo na SP u Španiji, kao i od Sandersa.

Bucksi su dobili nove vlasnike, na mjesto trenera su postavili Jasona Kidda, a roster je imao samo kozmetičke izmjene. Kostur ekipe, uz dodatak, Parkera je praktično ostao isti, što je u ovom trenutku i možda najbolja odluka - ovakvom talentu u ovoj fazi su potrebne samo utakmice (opet mala digresija na Thundere iz sezona 2007/08 i 2008/09 kad su bili daleko od plejofa).

Možda ove godine neće biti toliko atraktivni za gledanje, ali nema sumnje da će svakom utakmicom ova ekipa biti bolja i da će za dvije godine biti obavezan učesnik plejofa.

Marko: Definitivno najdosadnija franšiza u NBA! Da li znate nekog ko navija za njih? Da li znate nekog da zna nekog ko navija za njih? Davno su prošla vremena kada su Sem Kasel i Rej Alen žarili NBA terenima! Iskreno mi je žao što menadzment nije vjerovao u Raduljicu. Sanders se vraća poslije povrede i vidjećemo koliko ce doprinijeti pogotovo u defanzivi (najbolji bloker prije 2 sezone). Ingliš i Parker su rukiji od kojih se dosta očekuje, pogotovo od Ingliša. Za "divljanje" u ekipi je zadužen OJ Mayo. Tu je, takođe, i "The Greek Freak" Giannis (čije prezime ne želim ni da pokušam da izgovorim, pardon iskucam) koji je uz Sandersa igrač koji može da parira bilo kome, makar u tom fizičkom pogledu. Sa igračkog aspekta sasvim interesantna ekipa, čiji je limit oko 25 pobjeda.

Srdan: Milwaukee je konačno shvatio da im obigravanje oko zone plejofa neće donijeti plasman u Kup Radivoja Koraća, i da su malo drugačija pravila u NBA gdje je samo bitno da si prvi. Zato su i krenuli u potpuni rebuilding proces, a počeli su draftovanjem sjajnog prospekta Jabari Parkera.

Iako su Parkera uglavnom zbog građe i ofanzivne igre poredili sa Melom, mene više podsjeća na legendu Bucksa Glenna "Big Dog" Robinsona koji je briljirao u ekipi sa Casselom, Allenom i Bakerom. Robinson bi u današnjoj NBA mogao da igra četvorku, baš kao Parker. Ali taj dualitet pozicija može iz prednosti da se pretvori u manu, ako u slaganju ekipe omane Jason Kidd. Brandon Knight nije pravi plej, O.J. Mayo izgleda nije spreman da odraste, i treba mu čvrsta trenerska ruka. Giannis je moderno krilo plej, koji je noćna mora za sve u duelu zbog sjajnog odnosa visine, brzine i kontrole lopte, a Sandersu čak ni Mayo nije ravan kad je u pitanju ponašanje na i van terena. Ekipa koja ima puno potencijala da uspije ne smije više da pravi kompromise i mora jednostavno da se rješava onih koji koče napredak tima.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA"

Galerija

Bonus video: