Utah Jazz: Najslabiji tim Zapada, ali vječni šarm franšize

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 27. mjestu se nalazi ekipa Utah Jazz.
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2014. 18:52h

Sastav Utah Jazz

PG: Trey Burke, Dante Exum, Toure' Murry, Dee Bost

SG: Alec Burks, Ian Clark, Kevin Murphy

SF: Gordon Hayward, Rodney Hood, Steve Novak, Carrick Felix

PF: Derrick Favors, Trevor Booker, Jeremy Evans, Brock Motum

C: Enes Kanter, Rudy Gobert, Jack Cooley

Došli: Dante Exum (Ruki) Trevor Booker (Washington), Carrick Felix (Cleveland), Steve Novak (Toronto). Jack Cooley

Otišli: Diante Garrett (Toronto), Richard Jefferson (Dallas), John Lucas III (Boston preko Clevelanda), Erik Murphy (Boston preko Clevelanda), Brandon Rush (Golden State), Malcolm Thomas (Boston preko Clevelanda), Marvin Williams (Charlotte) Andris Biedrins!

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak tokom sezone: 25-57, peti u Sjeverozapadnoj diviziji, 15. u Zapadnoj konferenciji

95 poena po meču/102.2 primljena koša po meču

Lideri tima

Poeni: Gordon Hayward — 16.2 poena po utakmici Skokovi: Derrick Favors — 8.7 skokova po utakmici Asistencije: Trey Burke — 5.7 asistencija po utakmici Ukradene lopte: Gordon Hayward — 1.4 ukradene lopte po utakmici Blokade: Derrick Favors — 1.5 blokada po utakmici

Utah Jazz je bez ikakve sumnje najgora ekipa na Zapadu sa vrlo mladom startnom petorkom, i uz svega par iskusnih igrača na klupi. Mnogo toga će zavisiti od razvoja centarske i bekovske linije, a pritisak će biti na Gordonu Haywardu da dokaže da je zaslužio maksimalni ugovor.

Branko: Jazz je još jedna mlada ekipa sa talentovanim jezgrom. Prethodna rečenica je slobodno mogla biti napisana i na početku prethodnih pet sezona, što dosta govori o samoj ekipi. Svake godine dodaju po par interesantnih mladića kojima se predskazuje dobra budućnost, ali nikako da naprave taj korak naprijed. Nijedan od talenata nije još uvijek izrastao u vrhunsku klasu, prije svega se misli na duo pod košem Favors-Kanter. Rotaciju pod košem će ove godine pojačati i Gobert koji je imao malo prostora prošle sezone, a kog smo imali prilike gledati na SP u misiji uništavanja visokih Španije. Exum je pojačao bekovsku liniju, ali skepticizam povodom njegove igre i budućnosti i nije toliko nerealan.

Ove godine ništa od plejofa, a nezahvalno je prognozirati šta će dalje biti, s obzirom da se u sličnoj situaciji nalaze već nekoliko sezona. Svakako, ovu ekipu treba držati na oku i posmatrati u pojedinim djelovima sezone.

Marko: Na žalost navijača Jute, posljednje decenije se uglavnom sviraju ružne note. Sva je prilika da će i ove sezone biti tako. Na njihovu žalost njihove velike nade Favors i Kanter nisu do kraja ispunili očekivanja. Vidjećemo koliko može Gobert i da li je ona dominacija protiv braće Gasol na skoro završenom svjetskom prvenstvi plod slučajnosti ili pravog kvaliteta.

Koliko Juta ima problema na spoljnim pozicijama dovoljno govori da su maksimalni ugovor dali Haywardu koji bi u jačim ekipama mogao biti tek 6-7 igrač. Navijaci očekuju u dalji napredak Trey Burkea.

Ukoliko partije Gobetra na SP mogu da raduju navijače Jute, svakako ih zabrinjavaju partije Dante Exuma koji je u ekipi Australije poprilično podbacio. Juta je daleko od dana stare slave kada je NBA parketima harao jedan od najboljih tandema svih vremena: Stockton - Malone, ali ovi mladi igrači unose malo nade i topline u srca navijača u hladnom Solt Lake Citiju.

Draško: Kolekcija lutrijskih pikova zadnjih 5 godina uz par veterana koja je razočarala prošle sezone, očekuje da bi posije godina stagnacije ove godine uz novog trenera mogla da krene naprijed. Vrijeme je za to - Hayward i Favors više nisu na početničkim već na dobro plaćenim ugovorima i sad treba da dokažu da ih zaslužuju.

Plejof je nerealno očekivati i dalje, ali ako bi uz spomenuti dvojac spoljna linija uspjela da napravi napredak u odnosu na prošlu sezonu, Kanter prestane da redovno participira u Shaqovoj kolekciji bisera, a Gobert zadrži formu sa SP pokazali bi da se na njih može ozbiljno računati narednih sezona kad će već morati da dođe i rezultatska potvrda talenta koji nesumnjivo posjeduju. Ili slijedi novo raspuštanje cijelog tima.

Stevan: I u ovu sezonu Utah ulazi sa mladim timom koji predvodi lukrativnim ugovorm nagrađeni Hayward. Kvaliteti Exuma su upitni na osnovu uzorka sa nedavno završenog svjetskog kupa a razvoj Kantera nije tekao po dinamici koju je uprava kluba očekivala. Favors može drzati reket, ali pored njega visoka linija sa Gobertom i Bookerom ne odiše konstatnošću kvaliteta osim u slučaju da ovaj prvi ne pretvori partiju protiv Španije u svakodnevnu rutinu. Uzimajući u obzir konkurenciju na zapadu džezerima se smiješi lutrija.

Srdan: Utah Jazz već godinama igra loše, ali nedovoljno loše da "ubodu" top pikove, iako su standardna lutrijska ekipa. Nema puno stvari koje će radovati fanove Utah u ovoj sezoni, ali jedna je već odrađena u predsezoni kada je otpušten trener Corbin. Njega je zamijenio Quin Snyder koji je jedne godine radio kao asistent i u CSKA iz Moskve. Sudeći prema ljetnjoj ligi i svjetskom prvenstvu, Dante Exum će morati mnogo da radi kako bi postao produktivan igrač, ali ohrabruju dobre igre drugog pika Rodney Hooda, čije su partije iznad očekivanja. Ovo je ključna godina za razvoj plejmejkera Treya Burkea, startni bek Alec Burks je vjerovatno već dostigao svoj limit, dok će Gordon Hayward morati da uradi dosta kako ne bi završio kod svog bivšeg trenera Brada Stevensa u formi nekog trejda.

Derrick Favors je glavni adut ekipe u njegovoj petoj sezoni (ima tek 23 godine), ali sve je manje vjerovatno da će pouzdan partner u centarskoj liniji sa njim biti Enes Kanter. Očekujte da Rudy Gobert i njegove skoro pa abnormalno duge ruke preuzmu startnu poziciju tokom sezone.

Ako ništa drugo, Utah je u ovom trenutku vlasnik poteza godine, potpisivanjem petogodišnjeg dječaka koji boluje od leukemije.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA"

Galerija

Bonus video: