Orlando Magic: Crna Gora ima najboljeg igrača jednog NBA kluba

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 28. mjestu se nalazi ekipa Orlando Magic.
84 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2014. 12:39h

Sastav Orlando Magic

PG: Elfrid Payton, Luke Ridnour

SG: Victor Oladipo, Evan Fournier, Ben Gordon, Willie Green, Roy Devyn Marble

SF: Aaron Gordon, Maurice Harkless

PF: Channing Frye, Tobias Harris, Kyle O'Quinn

C: Nikola Vučević, Andrew Nicholson, Dewayne Dedmon

Došli: Kadeem Batts, Drew Crawford, Seth Curry, Channing Frye, Aaron Gordon, Ben Gordon,Willie Green, Roy Devyn Marble, Elfrid Payton, Luke Ridnour, Peyton Siva

Otišli:: Arron Afflalo (Denver), Doron Lamb (Dallas), Jason Maxiell (Charlotte), E'Twaun Moore (Chicago),Jameer Nelson (Dallas), Ronnie Price (Los Angeles Lakers)

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak tokom sezone: 23-59, peti u Jugoistočnoj diviziji, 13. u Istočnoj konferenciji

96.5 poena po meču/102.2 primljena koša po meču

Lideri tima

Poeni: Arron Afflalo (sad u Denveru) – 18.2 poena po utakmici

Skokovi: Nikola Vučević – 11 skokova po utakmici

Asistencije: Jameer Nelson – 7 asistencija po utakmici

Ukradene lopte: Victor Oladipo – 1.6 ukradenih lopti po utakmici

Blokade: Kyle O’Quinn – 1.3 blokade po utakmici

Nakon što je otišao Dwight Howard, Orlando polako i strpljivo gradi ekipu koja će moći da ozbiljno konkuriše u narednim godinama. Vučević, Oladipo, Harris i drugovi će biti rasterećeni i ove godine, a vidjećemo koliko će naš centar napredovati sada kada je maltene glavni igrač tima. Orlando će mnoge iznenaditi fizikalijama, pa može i ozbiljnim ekipama da napravi problem. Ipak, faliće konzistentnosti, pa je stoga Orlando na 28. mjestu.

Branko: Počinje treća sezona u Orlandu otkako su trejdovali Howarda i krenuli u rebilding. Proces ide polako, i u međuvremenu su uspjeli da naprave vrlo mlado, interesantno i talentovano jezgro. Za razliku od 76ersa, koji liče na brod bez kormilara, Magic ovu fazu podizanja sa dna radi na kvalitetniji način, gledano sa strane. Na draftu su dodali još par interesantih imena - Gordona i Paytona, a osim toga u Orlando su stigli i Frye i Ben Gordon (da, čovjek je još uvijek živ i dobija izvjesne sume novca u NBA ligi). Otišao je Afflalo, što može biti i pozitivno, jer će Oladipo imati više prostora.

Iako je Magic ove godine ozbiljnija ekipa nego lani, iluzorno je očekivati da se mogu uopšte i primaći plejofu. S druge strane, ako razvoj talenta bude očekivan, uz dodavanje par iskusnih igraèa, već naredne sezone plejof će biti realnost. Zanimljivo će biti posmatrati da li će Oladipo da se pretvori u ozbiljnu NBA dvojku i kakoće Vučevć podnijeti ozbiljniju ulogu u timu. Magic je ekipa kojuće biti interesantno pratiti povremeno.

Marko: Još jedna ekipa sa istočne obale koja je u fazi rebildinga, koji traje od odlaska Howarda. Bojim se da će za njih taj rebilding trajati još dugo dugo (dok na draftu ne izaberu nekog dominantnog centra), a nije da nisu već to radili u proslosti (O'Neal i Howard). Ekipa koja će ljudima iz CG biti interesantna i zbog Nikole Vučevića. U ovoj ekipi su i dva mlađa brata(Set Kari čiji brat Stefon pokazuje da je jedan od boljih šutera lige, i Aaron Gordon, mlađi brat Drew Gordona koji je nosio dres Partizana. Svakako neće uspjeti da se oporave ako nastave sa nelogičnim potezima kao npr. trejd Afllalla za Fourniera i 56. pik na ovogodisnjem draftu. U svakom slučaju Magija će se ove sezone zadržati na manje od 20 pobjeda.

Draško: I prošle sezone su imali par odlično odigranih utakmica i iznenađujućih pobjeda kao kad su u dva dana pobijedili IND i OKC po poen razlike. Ove godine bi rotacija u kojoj neći biti prošlogodišnjeg glavnog strijelca Affaloa i dugogodišnjeg pleja Nelsona ali zato oće Frye, dva Gordona, Fournier, Payton, Ridnour trebalo da prebaci 30 pobjeda. Postavke sa Fryeom na četvorci bi mogle da odigraju slične napade kao Finiks prošle godine s obzirom da imaju dosta brzih bekova koji mogu koristiti rašireni reket, a s obzirom na broj vrhunskih atleta koje imaju agresivna odbrana i poeni iz tranzicije bi mogli da postanu zaštitni znak ekipe.

Vučević bi u godini kada potpisuje prvi veliki ugovor trebalo da nastavi progres na oba kraja parketa (pominju se slični iznosi koje je dobio Peković ili Faried nedavno, ali viđjećemo brzo), a Oladipo da rasterećen prošlogodišnjih organizacionih odgovornosti poboljša učinak u svim kategorijama. Uz sazrijevanje ostalih mladih igrača, pogotovo ovogodišnji rookie Gordon obećava, dogodine bi vjerovatno već mogli da se uključe u borbu za playoff. Sve u svemu, i dalje daleko od plejofa, ali mogu biti neugodan protivnik većini ekipa

Stevan: Crna Gora i zvanično ima najboljeg igrača jednog NBA kluba. Vučević ce definitivno biti glavni "mađionicar" dok ce mu u pravljenju "magije"(uglavnom crne) pomagati sofomor Oladipo i solidni Tobias Harris. Mnogo se očekuje od rukija Gordona koji bi sudeći po fizikalijama mogao postati novi Shawn Matrix Marion. Sve u svemu, mlada ekipa, defanzivno potentna dok za ofanzivu ni afrička sljiva ne bi pomogla za dostizanje skora od 25+.

Srdan: Kao neskriveni fan Orlando Magica, bilo je zadovoljstvo likovati nad činjenicom da je ova ekipa na kraju najbolje prošla u trejdu kojim se okončala "Dwightmare" priča. Sada Orlando ima jako dobru osnovu za budući razvoj, kako igračku, tako i što se tiče logike i planiranja platne liste. Ekipu će predvoditi naš centar i "dabl-dabl" mašina Nikola Vučević, kog ni sitne povrede prošle godinu nisu omele da pokaže što zna.

Tu je i fenomenalni Victor Oladipo čija je radna etika na nivou Kobe Bryanta, pa stoga ne bi bilo čudno da ovaj bek postane jedinstven miks odbrane Tony Allena i ofanzive Dwyane Wadea. Da Orlando zna šta radi pokazuje i dovođenje Channinga Fryea, koji se vratio u NBA prošle sezone nakon bolesti srca, i tako će svojim iskustvom i predanošću biti uzor mladim zvijezdama Magica, kao što su Aaron Gordon koji ima nevjerovatne fizikalije i Tobias Harris koji je najjače ofanzivno oružje ekipe. Ne smije se zaboraviti ni talentovani plej Elfrid Payton koji podsjeća na svog slavnog prezimenjaka Garyja. Sve u svemu, ova ekipa je već sada potencijalno u top 10 najboljih defanzivnih timova lige, ali će šut spolja biti glavna boljka. Fournier, Ben Gordon i Frye su jedine prijetnje spolja, ali to oslanjanje na fizikalije daje nadu da će Orlando biti zanimljiva ekipa za gledanje.

Pitanje koje je ključno za Orlando ove sezone je da li će trener Jacque Vaughn opravdati očekivanja i pokazati da je nešto naučio od Grega Popovića, ili će Magic morati da traži novog trenera koji će izvući maksimum iz ekipe pune potencijala.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA"

Galerija

Bonus video: