Boston Celtics: Najtrofejnija franšiza se uzda u mladog trenera

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 29. mjestu se nalazi ekipa Boston Celtics.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2014. 18:48h

Sastav Boston Celtics

PG: Rajon Rondo, Marcus Smart, Phil Pressey, Tim Frazier

SG: Avery Bradley, Marcus Thornton, James Young, Chris Babb, Rodney McGruder

SF: Jeff Green, Evan Turner, Gerald Wallace, Keith Bogans, Chris Johnson

PF: Brandon Bass, Jared Sullinger, Christian Watford

C: Tyler Zeller, Kelly Olynyk, Vitor Faverani, Joel Anthony

Došli: Marcus Smart (Oklahoma State), Marcus Thornton (Brooklyn), Evan Turner (Indiana), James Young (Kentucky) i Tyler Zeller (Cleveland).

Otišli: Jerryd Bayless (Milwaukee) i Kris Humphries (Washington).

Trener: Brad Stevens

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak tokom sezone: 25-57, čevrti u Atlantik diviziji, 13. u Istočnoj konferenciji

96.2 poena po utakmici, 100.7 primljenih koševa po utakmici

Lideri tima

Poeni: Jeff Green — 16.9 poena po utakmici

Skokovi: Jared Sullinger — 8.1 skokova po utakmici

Asistencije: Rajon Rondo — 9.8 asistencija po utakmici

Ukradene lopte: Rajon Rondo i Gerald Wallace — 1.3 ukradene lopte po utakmici

Blokade: Brandon Bass i Kris Humphries (sad u Vašingtonu) — 0.9 blokada po utakmici

Najtrofejnija NBA franšiza je iskoristila svoju priliku i uzela titulu sa veteranima, a onda bez prezanja krenula u izgradnju tima. GM Ainge i trener Stevens će imati priliku da pokažu što znaju, ali niko ne očekuje rezultate ove godine. Zato se nalaze na 29. mjestu "NBA rookie" rangiranja.

Branko: U prošloj sezoni se prvi put desilo da niko od trojca Celticsi-Lakersi-Knicksi ne uðe u plejof. Sudeći prema ovogodišnjem rosteru, Celticsi su opet daleko od tog cilja. Situacija sa Rondom je nejasna, iako Ainge tvrdi da je Rajon igrač koji zaslužuje maksimalni ugovor, više je logičnija situacija da će biti negdje trejdovan, uzevši u obzir da je većinu od poslednje 3 sezone bio povrijeđen. Navodno, Rondo želi da produži saradnju, nakon što ovog ljeta postane slobodan igrač. S druge strane, pitanje je koliko će se njegovi planovi poklapati sa planovima Celticsa.

U Boston su stigli Evan Turner, Marcus Smart i Tyler Zeller, što ne garantuje nikakav specijalan boljitak, kako u ovoj sezoni, tako i u budućnosti. Ovo je ekipa bez poštenog strijelca i bez čovjeka koji umije leđima igrati u postu. Interesantno će biti posmatrati razvoj Marcusa Smarta.

Draško: Kolekcija bekova koji igraju dobru odbranu bez šuta i centara sa dobrim kretanjem bez post igre. Trener Stevens je prošle sezone pokazao da se dobrom taktikom i sa ovako limitiranim rosterom može igrati, ali ako je i na prošlogodišnjem očajnom Istoku playoff bio predaleko ove godine u pojačanoj konkurenciji mogu se očekivati još gori rezultati, pogotovo ako je Evan Turner glavno pojačanje.

Kad sve tome doda i nejasna situacija sa Rondom za kojeg niko ne zna da li će biti trejdovan, a sad je još i povrijeđen na par mjeseci pa će ruki Smart imati i veće opterećenje od planiranog, ne može se naći mnogo znakova koji predskazuju povratak najtrofejnije ekipe lige na stare staze.

Stevan: Misteriozna mješavina osrednjih igrača sa nedefinisanim rolama i pozicijama. Sa opet povrijeđenim i uvjek upitnim Rondom i nesporno zdravom košarkaskom filozofijom kvalitetnog stratega Stevensa, Boston bi mogao da razvija koncept totalne košarke po Rinusu Mihelsu sa konstantnim rotacijama i eksperimentisanjem sa pozicijama. Ipak, uzimajući u obzir da je najbolji trojkaš centar Sullinger, stiče se utisak da ce Boston Garden biti ugodan izlet za većinu ekipa u ligi. To će zasigurno uveseliti GM Aingea čija se strategija svodi na "Tankiranjem do prvog pika našeg nasušnog".

Marko: Najuspješnija franšiza u istoriji, prolazi kroz težak period. Rasturilo se šampionsko jezgo, i dalje ne mogu da vjerujem da je Pirs napustio Boston i zeleni dres zamijenio crnim Bruklina a sada već i Vašingtona. Osnovu će činiti Rondo, koji je poslednje vrijeme češće povrijeđen nego zdrav, Grin, Bes i Bredli! Tarner bi trebalo da daje doprinos sa klupe.

Centarska linija je ono što je slabiji dio tima i prepuna je borbenih igrača ali kvaliteta ni na vidiku. Ono što potresa Boston su i stalne priče o trejdu Ronda. Sve u svemu Kelte očekuje jedna mučna sezona i po mom predviđanju nešto oko 20 pobjeda.

Srdan: Bostonova strategija je mnogo dinamičnija od one iz Philadelphie, jer su Celticsi mnogo sposobniji da se transformišu u ozbiljnu ekipu nego što može Hinkie sa svojom ekipom da izvede. Iako nisu uspjeli da dovedu svoju glavnu metu, Kevina Love-a, Boston i dalje ima značajne trejd čipove, a na Ainge-u je kako će da ih iskoristi.

Cijenim da se Rondo više ne uklapa u Bostonov sistem i da će biti trejdovan tokom sezone, a umnogome će to zavisiti od razvoja Marcusa Smarta koji je dobio priliku na početku sezone. Ovaj plej građen kao NFL kvoterbek nije imao baš sjajnu posljednju koledž sezonu, i čini bekovsku liniju koja nije nikakva prijetnja spolja. Preplaćeni Bradley, osrednji Green i Turner, istrošeni Wallace ne mogu puno uraditi ofanzivno, ali imaju defanzivni potencijal. Iz centarske linije je jedino vrijedan pomena Sullinger koji može izrasti u jako dobrog igrača, a sve su manje šanse da će Olynyk biti produktivan u NBA ligi. Najveća snaga ovog tima jeste trener Brad Stevens koji je prošle sezone potvrdio raskošan talenat.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA"

Galerija

Bonus video: