Philadelphia 76ers: Najgora ekipa u istoriji NBA?

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 30. mjestu se nalazi ekipa Philadelphia 76ers.
81 pregleda 6 komentar(a)
Filadelfija, Foto: Beta/AP
Filadelfija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.10.2014. 13:17h

Sastav Philadelphia 76ers

PG: Michael Carter-Williams, Tony Wroten Jr., Casper Ware, Pierre Jackson

SG: Jason Richardson, Alexey Shved, Elliot Williams

SF: Hollis Thompson, Ronald Roberts

PF: Luc Richard Mbah a Moute, Arnett Moultrie,

C: Nerlens Noel, Henry Sims, Brandon Davies, Joel Embiid

Došli: Joel Embiid (Kansas), Pierre Jackson (Baylor), Luc Mbah a Moute (Minnesota), Ronald Roberts (Saint Joseph's), Jakarr Sampson (St. John's) i Alexey Shved (Minnesota).

Otišli: James Anderson (Žalgiris Kaunas (Lithuania)), BJ Mullens (Kina), Hasheem Thabeet (slobodan agent) i Thaddeus Young (Minnesota).

Trener: Brett Brown

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak tokom sezone: 19-63, peto mjesto u Atlantik diviziji, 14. mjesto na Istočnoj konferenciji.

99.5 poena/42.7 skokova/21.8 asistencije/4.02 blokade

Lideri tima

Poeni: Thaddeus Young (sad u Minnesoti) – 17.9 poena po utakmici Skokovi: Spencer Hawes (sad u Los Angeles Clippersima) – 8.5 skokova po utakmici Asistencije: Michael Carter-Williams – 6.3 asistencije po utakmici Ukradene lopte: Thaddeus Young 2.1 ukradene lopte po utakmici Blokade: Spencer Hawes 1.3 blokade po utakmici

Philadelphia se našla na posljednjem mjestu jednoglasno, i sigurno je da čak ni igrači ove ekipe ne bi moglo puno da zamjere na tome.

Marko: Jedna od omraženijih franšiza lige (još od vremena Alana Ajversona) i moram reći da mi je drago što se nalaze na dnu lige Ekipa koju ću ove sezone ubjedljivo najmanje gledati, a bojim se da će to isto važiti i za njihove navijače, cijenim da će dvorana biti polupuna ili poluprazna(zavisi od toga da li ste optimista ili pesimista.

Ako dođu do 17 pobjeda biće to veliki uspjeh za njih, u tome im pomaže slabi istok i par zaista očajnih ekipa. Jedina stvar koja može biti interesantna kod Phile u narednih nekoliko godina je praćenje razvoja mladih igrača prije svega Embid, Noela i Šarića kad odluči da ode "preko bare".

Branko: 76ersi su najgora ekipa u ovoj sezoni, a moguće i jedna od najgorih koje smo gledali u poslednje vrijeme. Ostvaren je regres u odnosu na prošlu sezonu, a podsjećanja radi, u prošloj godini su imali niz od 26 poraza. Thaddeus Young je otišao u Minnesotu, ranije su otišli Hawes i Turner, a došli su Mbah a Moute, Shved… Veteran Jason Richardson je cijelu prošlu sezonu propustio zbog povrede, tako da će njegova forma biti blago rečeno - upitna. Dalje, ekipa je jača za Nerlensa Noela, koji je propustio prošlu sezonu i koji je dosta solidno odigrao ljetnju ligu.

Jasno je da je ova ekipa u fazi rebildinga, a sama baza je više nego korektna: Carter-Williams, Noel, Embiid, Wrotten, prava na Šarića, kao i top 5 pick na narednom draftu. Međutim, vrijeme će pokazati u kom pravcu će otići ova franšiza, iako neki nejasni potezi uprave ne ulivaju sigurnost. Zavisće dosta i od toga da kako će se razvijati Embiid. Nadamo se svi da nećemo gledati novog Odena ili novog Thabeeta.

Stevan: Budući fenjeraš lige i ekipa u vječnom rebuldingu a la zidanje Skadra. Sa odlaskom jedinog "krštenog" NBA igrača(Thad Young), tim će se oslanjati na dva defanzivno orijentisana talenta ( MCW i Noel) a surova činjenica da će veliki dio ofanzive pasti na već reumom okrnjena leđa Jaysona Richardsona upućuje da ce dvocifreni broj pobjeda biti ambiciozan cilj. U išcekivanju izgradnje druge faze twin towers-a u vidu oporavka Embida, Phila se mora zadovoljiti obaranjem brojnih negativnih rekorda lige.

Draško: Ne samo da su najgora ekipa lige ove sezone nego je pitanje da li je ikad bilo gore ekipe u NBA karavanu od kako je 1946. liga startovala. Plej sa sjajnom igrom u odbrani i limitiranim napadom i centar koji je propustio cijelu ruki sezonu treba da budu nosioci igre u kojoj će još biti prisutna spoljna linija dostojna ABA lige (osim ako Richardson ne zaigra kao prije 10-ak godina).

Srdan: Phila je ekipa koja očigledno nije zainteresovana da pobjeđuje ove sezone, i to njihov GM Sam Hinkie ne krije. Kada pogledate sastav ekipe pomislićete da se radi o timu iz razvojne lige, naročito na krilnim pozicijama, pa nije čudo što će se mnogi upitati da li je ovo najgora NBA ekipa ikada. Ova ekipa ozbiljno prijeti da ugrozi negativne rekorde NBA lige što se tiče ukupnog broja i procenta pobjeda. Hinkie se nada da će ovog puta imati više sreće na draftu i dobiti prvog pika, prvog još od 1996. kada je izabran Allen Iverson. Phila se nada da će uz dodatni razvoj Michael Carter-Williamsa, svoj potencijal potvrditi i Nerlens Noel koji je jedan od favorita za rukija godine, dok se čeka na oporavak Embiida. Osim Shveda, Thompsona i donekle Richardsona, u ovoj ekipi niko nema konzistentan šut spolja. Ostaje nam da se nadamo da će Tony Wroten sve začiniti šutevima sa svoje polovine.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA"

Bonus video: