Za sva vremena: Nikola Vučević dio mega-spektakla

As Orlando Medžika prvi crnogorski košarkaš koji će igrati na Ol-star utakmici (večeras, u 2 sata iza ponoći), gdje se okupljaju najveće zvijezde NBA lige
2623 pregleda 0 komentar(a)
Debitant na Ol-staru: Nikola Vučević, Foto: John Raoux/Beta/AP
Debitant na Ol-staru: Nikola Vučević, Foto: John Raoux/Beta/AP

Na jednoj strani tim Lebrona Džejmsa, na drugoj ekipa koju je birao Janis Adetokumbo - Ol-star spektakl u Šarlotu, koji je počeo u petak, završiće se u noći između nedjelje i ponedjeljka (dva sata iza ponoći po našem vremenu) utakmicom najvećih zvijezda u NBA ligi.

Prvi put u istoriji dio mega spektakla biće i crnogorski košarkaš - Nikola Vučević, koji je tako zaokružio fantastična četiri mjeseca ove sezone u dresu Orlanda.

"Ol-star je poseban događaj i vjerovatno neću biti potpuno svjestan šta se događa sve dok ne izađem na teren i provedem vrijeme sa svim tim fenomenalnim igračima. Ponosan sam što sam u tom društvu", rekao je Vučević.

U društvu najvećih zvijezda: Nikola Vučević

Ol-star je priča za sebe, rezultat nikada nije bio u prvom planu, mada je bilo i situacija da su Istočna i Zapadna konferencija osjećali rivalstvo. Rivalstvo koje, ipak, nijednog trenutka nije stvorilo tenziju i kvarilo svečanu atmosferu.

Popularnost Ol-stara je, međutim, bila narušena, pa je NBA liga odlučila da mijenja. Nema više Istoka i Zapada, sada timove biraju kapiteni, u ovom slučaju Lebron i Adetokumbo u takozvanom Ol-star draftu.

"Mnogo mi znači što sam ovdje, posebno nakon svega kroz šta smo moji saigrači i ja prošli. Konačno sam dobio priznanje za rad koji sam uložio", istakao je Vučević.

Ol-star

Naš košarkaš je mjesto na Ol-star vikendu zaslužio odličnim partijama ove sezone u kojoj prosječno bilježi 20,6 poena, 11,9 skokova i 3,8 asistencija. Vučević je jedan od petorice igrača koji će debitovati na 68. Ol-star meču - uz Bena Simonsa (Filadelfija), Nikolu Jokića (Denver), Krisa Midltona (MIlvoki) i D’Anđela Rasela (Bruklin).

Makar na papiru, bolji je tim koji je sastavio Džejms, jer u nogama tih igrača ima ukupno 81 Ol-star utakmica u odnosu na 57 iz Janisovih redova.

"Da sam se ja pitao, sebe ne bih birao za Ol-star. Nisam zaslužio", kazao je Dvejn Vejd, koji na kraju sezone završava karijeru.

Popularnom Flešu, koji će biti u Džejmsovom timu, biće ovo 14. Ol-star utakmica, a 15. za veterana Dirka Novickog.

Startnu petorku kod Džejmsa, pored njega, čine i Kevin Djurent, Kajri Irving, Džejms Harden i Kavaj Lenard, a rezerve su Lamarkus Oldridž, Bredli Bil, Entoni Dejvis, Demijan Lilard, Ben Simons, Klej Tompson, Karl-Entoni Tauns i Dvejn Vejd.

Osim Adetokumba, Ol-star meč u njegovom timu počeće i Stef Kari, Džoel Embid, Pol Džordž i Kemba Voker, kojem se i daju ozbiljne šanse da bude MVP s obzirom na to da igra u svojoj dvorani i rodnom gradu i da se vjeruje da će biti posebno motivisan. S klupe će početi Nikola Vučević, Blejk Grifin, Nikola Jokić, Kajl Lauri, Kris Midlton, Dirk Novicki, D’Anđelo Rasel i Rasel Vestbruk. Džejmsov tim će s klupe voditi trener Denver Nagitsa Majkl Meloun, a na protivničkoj klupi će sjediti Majk Budenholcer iz Milvoki Baksa.

Od Šremfa i Smitsa do Vučevića i Jokića

Nikola Vučević je prvi Crnogorac koji će zaigrati na Ol-star spektaklu NBA lige, a sa prostora bivše Jugoslavije su prije njega igrala trojica asova - Vlade Divac, Predrag Stojaković i Goran Dragić.

Prvi Evropljanin koji je zaigrao na Ol-staru je Njemac Detlef Šremf 1993. godine, onda je 1998. isto uradio i Riks Smits iz Holandije...

Od košarkaša sa našeg kontinenta atmosferu na Ol-star utakmici su osjetili i braća Pau i Mark Gasol, Toni Parker, Janis Adetokumbo, Andrej Kirilenko, Zidraunas Ilgauskas, Dirk Novicki, Luol Deng, Memet Okur...

Bonus video: