Srbija sanja novo čudo, SAD favorit

Finale se igra večeras od 21 sat u Madridu, a utakmicu možete pratiti na TV Vijesti
68 komentar(a)
Aleksandar Đorđević, Foto: Beta
Aleksandar Đorđević, Foto: Beta
Ažurirano: 14.09.2014. 11:07h

Da li će svijet dobiti novog košarkaškog vladara ili će Amerikanci odbraniti titulu.

To je dilema koja vlada pred večerašnje finale u Madridu u kome će rival selekciji SAD biti Srbija, koja je plasmanom u finale već napravila fantastičan rezultat.

Utakmica počinje u 21 sat, a možete je pratiti na TV Vijesti.

Gledajući igrački kadar kojim raspolaže Majk Kšiševski, iako nema najvećih NBA zvijezda, onda “orlovi” nemaju nikakvih šansi.

Međutim, bez obzira na tu činjenicu u taboru Srbije ne žele lako da se predaju.

"Oni su bez sumnje veliki tim. Ali mi sigurno ne ulazimo u utakmicu da je izgubimo", rekao je plej Miloš Teodosić.

Od Indijanapolisa 2002. godine, kada je osvojeno zlato, ovo je najveći uspjeh Srbije na šampionatima svijeta.

U Japanu su bili na 11 poziciji, a prije četiri godine u Turskoj im je Litvanija “ukrala” bronzu.

"Suprotstavićemo se Amerikancima mirnoćom, sigurnošću, znanjem, vjerom, zajedništvom. Na terenu je sve moguće, nema nepobjedivih. Čuda su se u prošlosti dešavala, nema razloga da ne vjerujem da ne mogu i u budućnosti. Tražimo savršenu utakmicu u finalu. Našu najbolju košarku bez obzira na rezultat. To će biti početni zamajac, poslije ćemo vidjeti šta ćemo izvući iz rukava", naglasio je Aleksandar Đorđević, selektor Srbije.

Da bi opustio igrače pred finale, Đorđević je u subotu veče, poslije treninga, odveo igrače na “Santijago Bernabeu”, gdje su gledali derbi između Reala i Atletika.

"Uživanje u finalu niko nam ne može zabraniti. Znamo da možemo da igramo dobro. Imaju i Amerikanci slabe tačke, “drim tim” je samo jedan. Uz sav respekt prema ovom američkom timu, moraće da igraju da bi osvojili zlato, a na tom putu je jedan protivnik", optimista je legendarni košarkaš.

“Orlovima” naruku ide i tradicija, jer kada je Kšiševski vodio reprezentaciju SAD u finalima, Jugoslavija je bila bolja.

Prvi put na Univerzijadi u Zagrebu 1987, a potom tri godine kasnije i na Svjetskom prvenstvu u Argentini.

"Mogu da kažem da nisam iznenađen što je Srbija u finalu, jer igra sjajnu košarku, ima fantastičan nivo talenta i dobro je vođena. Srpski tim igra po osnovama dobro poznate škole", riječi su Kšiševskog.

Džejms Harden kao kapiten predvodi selekciju SAD. On cijeni Srbiju, ali vjeruje u osvajanje zlata.

"Ovo je za nas sve. Došli smo u Španiju sa jednim jedinim ciljem, da osvojimo zlatnu medalju. Do sada smo obavili odličan posao i jedna utakmica nas dijeli od uspješne misije. Imali smo običan trening, ali je ovo svakako najvažniji meč do sada. Izaći ćemo na parket i raditi ono što inače radimo. Svakog dana predstavljamo svoju zemlju i to je razlog zbog kojeg smo ovdje", kazao je Harden.

Bek Hjustona ističe bekove “orlova” kao glavnu opasnost.

"Sjajno šutiraju, imali su nekoliko zaista nevjerovatnih poteza protiv Francuza, pogodili su neke veoma teške šuteve. Francuzi su obavili dobar posao, ali je Srbija ekipa koja nikada ne odustaje", zaključio je Harden.

Bonus video: