Francuski mediji: Čestitke Srbiji, kasno smo se probudili

56 pregleda 7 komentar(a)
Nikolas Batum, Foto: Beta/AP
Nikolas Batum, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.09.2014. 08:46h

Francuski mediji ne mogu da sakriju žaljenje zbog poraza u polufinalu prvenstva svijeta u košarci, ali jednoglasni su u čestitkama Srbiji na zasluženoj pobjedi.

"Figaro" ocjenjuje da su se "trikolori" kasno probudili i da ih je to na kraju skupo koštalo.

Francuski list s divljenjem piše o majstorijama Miloša Teodosića koji je sa 24 poena zapečatio njihovu sudbinu na ovom šampionatu svijeta na kojem su samo dva dana ranije slavili veličanstvenu pobjedu nad domaćim Špancima.

"Srbija je ta koja će se u nedjelju sa Amerikancima boriti za zlato. Zato izabranici Vensana Kolea sada moraju da se skoncentrišu na malo finale, odnosno na borbu za bronzu", naglašava Figaro. Francuski list prenosi riječi selektora Kolea koji ne može da se sa žaljenjem ne sjeća drugog poluvremena meča u kojem su Francuzi krenuli u pravu potjeru za Srbijom, koja je "zlatnu zalihu' stekla u prva dva dijela igre.

"Kada vidimo šta se dešavalo u drugom poluvremenu, jasno je da smo imali oružje za pobjedu", primećuje Kole.

On je naglasio da je Francuskoj u prvom poluvremenu nedostaljala koncentracija, disciplina i energija.

"Prvih 20 minuta za nas je bilo fatalno, jer smo igrali dekoncentrisano i nedisciplinovano protiv jedne tako dobre naštelovane košarkaške mašine, kakva je Srbija, sa lucidnim i talentovanim liderima", rekao je Kole. i dodao da je Srbija odigrala veliki meč.

"Treba im čestitati na zasluženoj pobjedi. Bili su izvanredni", priznao je Kole i dodao da se protiv Srbije ne može igrati tako kao što je to učinila Francuska "samo preko individualavca, a ne kolektivno".

"L'Ekip" je sa dvije riječi opisao ono što se dešavalo na terenu - "Raduljica čarobnjak", podsećajući na, reklo bi se, slučajan potez srpskog košarkaša koji je jednu loptu koju mu je uputio Bogdanović na magičan način - kao čarobnim štapićem, proslijedio u koš.

Srbija najlepša priča Mundobasketa

Mediji iz regiona odaju priznanje košarkašima Srbije na novom uspjehu i pobedi nad Francuskom, kojom su izborili plasman u finale prvenstva svijeta.

"Srbija je najljepša priča Mundobasketa u Španiji. "Orlovi" su bacili na koljena prvaka Evrope Francusku i plasirali se u finale", javila je RTV Crne Gore, ističući još jednu sjajnu partiju izabranika selektora Aleksandra Đorđevića.

Dodaje se da su "Đorđevićevi momci tri četvrtine držali čas košarke "petlovima", a da su u posljednjoj izdržali nalet rivala "na krilima Teodosića, Bogdanovića i kapitena Krstića".

Zagrebački Večernji list prenosi da je reprezentacija Srbije priredila senzaciju plasmanom u finale.

"Srbija je u prvom poluvremenu odbrambeno i napadački uništila Francusku. Srbi su u jednom trenutku imali i 18 koševa prednosti, da bi u posljednju deonicu ušli sa plus 15. Francuska je nakon toga krenula u juriš i stigla do minus dva, ali dalje od toga nije išlo i slavlje Srbije moglo je da počne", piše list.

Ljubljansko "Delo" navodi da su "Srbi bili u odličnom položaju do posljednje četvrtine utakmice".

"Francuzi su tada postigli čak 39 poena i došli do minus dva, ali su momci Saše Đorđevića ostali mirnih živaca i prošli u finale", piše Delo, veličajući igru Teodosića.

Skopska Večer pod naslovom "Srbija se bori za zlato" ističe sjajnu igru Đorđevićevog tima u prve tri četvrtine, ali i istrajnost u kritičnim trenucima završnice velike borbe u Madridu.

"Francuzi su se presingom približili na 86:82, ali do preokreta nisu mogli", piše makedonski dnevnik.

Sarajevsko "Oslobođenje" takođe veliča maestralnog Teodosića i podsjeća da "igrači Saše Đorđevića u finišu meča umalo nisu sve uprskali".

"Srbija je ključnu prednost ostvarila krajem prve i početkom druge četvrtine, kada fenomenalni Miloš Teodosić i Miroslav Raduljica sa devet uzastopnih poena svojoj reprezentaciji donose ogromnih 30:15. Francuzi su u završnici opasno zaprijetili, ali je Srbija izdržala pritisak i zasluženo prošla u finale", prenosi list.

U borbi za titulu šampiona svijeta Srbija u nedjelju od 21 sat u Madridu igra protiv reprezentacije SAD, a dan ranije u meču za 3. mjesto sastaju se Litvanija i Francuska.

Bonus video: