Španija u suzama, Francuzi u polufinalu nakon senzacije godine

32 komentar(a)
Gasol, Foto: Beta-AP
Gasol, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.09.2014. 22:00h

Kakva senzacija u četvrtfinalu Mundobasketa - evropski prvak Francuska eliminisala je domaćina Španiju (65:52), za koju se računalo da će se prošetati do finala sa svim svojim zvijezdama, boriti se za zlato sa Amerikancima...

Izabranici Vensana Kolea, koji su doputovali u Španiju bez prve vedete Tonija Parkera, a uoči četvrtfinala bili u ulozi totalnih autsajdera, rasplakali su braću Gasol, Ibaku, Rubija i ostale NBA i evropske vedete "crvene furije". Mnogi od njih odigrali su posljednju utakmicu za reprezentaciju, bila je to vjerovatno "labudova pjesma" najbolje generacije španskih košarkaša u istoriji.

Špancima nije pomogla ni jaka logistika - velika sudijska pomoć, naročito tokom treće četvrtine. Razne teorije zavjere, priče da Španci "moraju" u finale i da je zbog toga razdvojen kostur takmičenja sa Amerkancima, nisu obeshrabrile smirene Francuze koji su izdržali nalet u posljednjoj dionici gotovo deklasirali domaćina - 23:9, za konačnih 65:52.

Sjajni Boris Dijao dominirao je u reketu sa 15 poena, a veliku pomoć imao je u Goberu i Lovernju, koji su kombinovano imali 23 skoka (13 plus 10).

Kod Španaca, koji su ubacili samo dvije trojke iz 22 pokušaja, raspoložen je bio samo Pau Gasol sa 17 poena i 10 skova. Totalno je podbacio njegov brat Mark Gasol, sa svega tri ubačena poena...

Francuska će u polufinalu u petak u Madridu igrati sa Srbijom, dok drugi polufinalni par čine SAD i Litvanija.

Bonus video: