Ordenje i bar još dva mandata

Tek sada se vidi mudrost selektora što je zaratio sa Nikolom Vučevićem. I tek sada se vidi mudrost čelnika KSCG koji su u tom ratu potpuno podržali selektora
86 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2014. 11:46h

U srijedu veče nije bilo vatrometa. A moralo ga je biti.

Istina, Crna Gora nije prošla na Evropsko prvenstvo u košarci, ali time što nećemo igrati na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta mi smo dobili mnogo više nego Holandija, Island, Češka, Poljska, Belgija i ostale velesile koje su prošle - dočekali smo „MOMENAT U KOJEM MOŽE DA SE NAPRAVI DRUGI PRISTUP U IZGRADNJI KOŠARKAŠKE BUDUĆNOSTI”!

Tako reče selektor! Zato je trebalo slaviti, a ne tugovati.

Zato je trebalo sa osmijehom i uzdignuta čela napustiti parket dvorane u Holandiji, baš kao što smo to prošle godine ponosno uradili u Sloveniji, a Robenu, Van Persiju, De Jongu i ostalima (protiv nas je igrao samo ovaj posljednji), izjaviti saučešće što oni nisu u našoj ulozi.

Da i oni počnu DRUGI PRISTUP, umjesto što slave tako staromodan plasman na Evropsko prvenstvo.

Ali za tu novu strategiju u tom trenutku nismo znali, to je izgleda u sebi ljubomorno čuvao selektor Luka Pavićević i izvukao je iz rukava kada smo pomislili da su nam sve lađe potonule.

Kako je sve relativno, u prvom trenutku činilo nam se da gore ne može, malo je falilo da rezultat u kvalifikacijama označimo kao debakl.

Kad ono - mi smo uradili nešto što nije pošlo za rukom ni Srbiji, ni Hrvatskoj, ni Bosni i Hercegovini, ni Sloveniji, ni Makedoniji.

Jadne komšije, dok se oni budu mučili i patili na tom prevaziđenom Evropskom prvenstvu, jedino ćemo mi od republika bivše Jugoslavije krenuti smjelo napred u drugačiji pristup... Samo mi! Svaka nam čast!

Da čovjek ponekad ne treba da vjeruje svojim očima, govori još jedan primjer.

U prvom trenutku izgledalo nam je i da su Holanđani paceri za košarku, Pavićević kaže da su čak i igrači to pomislili, ali i tu smo se grdno prevarili.

Svi, osim selektora, koji je više puta ponovio da su oni jako nezgodna ekipa.

Nisu oni tamo neki učesnici Evrolige ili Evrokupa ili ABA lige...

Ne, oni igraju izuzetno jako holandsko prvenstvo, a svi znamo kakvi su holandski klubovi.

Pa, Ajaks je bio prvak Evrope... u fudbalu.

I što je onda čudno što su se naši igrači pogubili u duelu sa takvim aždajama?

U stvari, nisu se pogubili, mi smo samo namamili Holanđane da nas dobiju i poslije četvrt vijeka odu na šampionat kontinenta.

Kukavci, vjerovatno ni ne slute da su tako propustili priliku da krenu našim, novim putem...

Tek sada se vidi mudrost selektora što je zaratio sa Nikolom Vučevićem.

I tek sada se vidi mudrost čelnika KSCG koji su u tom ratu potpuno podržali selektora.

Jer, da je igrao Vučević, on bi sigurno nastavio sa praksom iz NBA - skakao bi do plafona i davao koševe, pa vjerovatno ni Pavićević ne bi mogao izbjeći jedno od prva dva mjesta u grupi.

A onda bismo morali da igramo Evropsko prvenstvo i ne bi bilo ništa od drugog pristupa.

Taj luksuz nismo smjeli dozvoliti. Srećom, Vučević je posljednji NBA igrač kojeg smo morali da se otarasimo, sada nam je put potpuno čist.

Selektor nam je otkrio i još nešto - pa on i nema ugovor sa Košarkaškim savezom Crne Gore!

Vjerovatno nema ni platu, ko bi bio lud da krši zakon i isplaćuje mu nešto - narodski rečeno - ispod žita.

Da ima platu, valjda bi se znalo kolika je i ko je odredio.

Znali bismo valjda i koliko prima novi stručni štab koji je, poslije „časnog predstavljanja države” u Sloveniji, vjerovatno sastavio selektor.

Stručni štab u kome su pomoćnik, stručnjak za kondiciju, pa i doktor iz druge države.

Ali, neka su, cilj ne bira sredstvo, a mi smo naš cilj ispunili.

Uostalom, naši pomoćnici, stručnjaci za kondiciju i doktori još nisu stasali. A ovi su još i volonteri...

Ako je tako, a nema sumnje da jeste, onda treba nagraditi i predsjednika KSCG Mila Đukanovića, koji je postavio selektora bez ugovora.

Pa nije selektor jedini zaslužan za blistavi trenutak crnogorske košarke, imao je on čitav aparat koji je stajao iza njega.

Predsjednik Saveza poslije njega ipak ima najveće zasluge, uostalom Pavićević je i sam otvorio dušu kada je izabran i rekao „Milo je moj basket mentor”.

Zar to nije dovoljno za bar još dva mandata? Ali, ne smije se zaboraviti ni kada je direktor svih reprezentacija Danilo Mitrović slatko zasmijavao selektora nazivajući u naručenoj emisiji novinara „govnom”.

Pa zar ne zaslužuje i on makar da bude pohvaljen za ovakav vrtoglavi uspon?

Uspon koji nije mogao zaustaviti ni taj novinar koji je poslije Litvanije i Slovenije upozoravao da crnogorska košarka ide u ambis.

Kako je taj bio naivan! Da ne izađe selektor u javnost sa DRUGIM PRISTUPOM, vjerovatno bi on lupetao svašta i poslije Holandije.

A kad je tako naivan, neka su mu rekli i da je govno, i da je žigolo, i da se bavi prostitucijom...

Treba i večeras organizovati specijalnu emisiju pa taj spisak proširiti.

I možda upravo u toj emisiji podijeliti ordenje. Zaslužili su!

Galerija

Bonus video: